Tjuvstarta inför jul och advent – så firar du novent

Novent 2022 håller novembermörkret borta

Publisert:
Julälskaren startar julfirandet med novent.
Julälskaren startar julfirandet med novent.

Suger det i julfirartarmen och är det helt omöjligt att hålla fingrarna borta från pepparkakor och julmust? Lugn, sätt i gång att fira novent. Novent håller novembermörkret borta och låter julälskarna tjuvstarta med sitt pyssel.

Är pantkassen redan full av urdruckna julmustflaskor, ligger den griljerade skinkdoften tät i köket och är jullåtslistan ställd på repeat? Inte så konstigt det är ju ändå novent – det vill säga november och tiden fram till advent. Den period då alla julälskare tycker att det är hög tid att sätta igång med julpysslandet.

Du har säkert sett det i det sociala flödet, ett lussebullsbak här, en glöggflaska där och titta - där dök de fösta hyacinterna upp minsann. Och det finns faktiskt ett namn för det här tjuvstartade julfirandet, nämligen novent. Novent betyder att november och advent går ihop och i väntan på att advent ska börja firas räknas helgerna i november ner, precis som från advent fram till jul.

När du firar novent tänder du ljus varje söndag i adventsstaken, men åt fel håll, adventstaken förvandlas då till noventstake. Börja med ljuset längst till höger, när advent väl är här så möts fjärde novent och första advent på ett och samma ljus, längst till vänster. I år började novent den 6 november.

Nu är det inte riktigt tänkt att du ska langa fram hela arsenalen av julpynt och dra in granen redan i november. Men en smygstart med ljus, slingor, lite bak och blommor kan väl inte vara fel. Dessutom kanske julstressen kan minska lite om lussebaket är avklarat redan före första advent.

Annons

Veckans rabatter inom Hem & Hushåll