Så minskar du svinnet från frukosten

Publisert:

I tider då det gäller att hålla hårt i pengarna får man tänka på att många bäckar små blir en hel å. Att minska på matsvinnet blir extra viktigt och det finns några enkla knep att ta till.

– Titta inte på bäst före datumet, säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth.

Enligt livsmedelsverket slänger varje svensk ungefär 35 kilo mat varje år. Mycket av maten som slängs är ätbar och en stor del av det som hälls ut i vasken är mejeriprodukter och kaffeslattar – typiska frukostvaror som konsumeras varje dag.

Louise Ungerth är hållbarhetsexpert
Louise Ungerth är hållbarhetsexpert

Ha ett kallt kylskåp

Bäst före datum på kylvaror är anpassade efter att kylskåpet är inställt på åtta grader, men med ett enkelt knep går det att få varor som håller betydligt längre.

– Mitt absolut bästa tips för att minska svinn är att ha ett kallt kylskåp. Ställ in det på 4–5 grader, då håller varorna i kylskåpet minst dubbelt så länge, säger Louise Ungerth.

Mjölk håller längre i ett kallt kylskåp
Mjölk håller längre i ett kallt kylskåp

Mjölk

– Lita inte på bäst före datumet. Speciellt när det kommer till mejeriprodukter så ska man lukta och smaka, det är så man vet om det är bra säger Louise Ungerth.

  • Om mjölken blivit sur, men inte klumpat sig, går det alldeles utmärkt att göra pannkakor eller baka på den.
  • Det går också att frysa in mjölk, men tänk bara på att tina den i kylskåpet.

Kaffe

Kaffe har flera användningsområden förutom som dryck.

– Jag brukar värma upp kaffet igen i mikron, men har även hört att man kan använda utspätt kaffe istället för vatten till växter, säger Louise Ungerth.

  • Iskuber med kaffe
    Häll det överblivna kaffet i isformar. Ta fram och hälla på mjölk och vips så har du iskaffe!
  • Baka
    En skvätt kaffe gör susen i flera olika bakverk och fika. Förutom de klassiska som chokladbollar, kladdkaka och brownie så funkar kaffe även toppen som ingrediens i knäckebröd.

Kaffesump

För den som brygger sitt eget kaffe blir sumpen en naturlig restprodukt. Kaffesumpen slängs med fördel i komposten eller i matavfallet, men har också andra användningsområden.

Till exempel kan du göra en skön ansiktsmask eller kroppsskrubb. Du kan också använda sumpen som gödning i dina krukväxter, men bara en gång per år.

Kaffesump kan användas i trädgården
Kaffesump kan användas i trädgården

Bröd

(79)

Fattiga riddare – mellanmål som mättar

Om du istället vill få ditt gamla bröd att bli lika gott som nybakat igen så kan du prova följande:

  • Sätt på ugnen på 180 grader.
  • Pensla brödet med vatten och vira in det i aluminiumfolie.
  • Grädda brödet i 10 minuter och servera.
  • Voilà! Nu har du bröd som känns helt färskt igen.

Gammalt bröd kan bli som färskt igen
Gammalt bröd kan bli som färskt igen

Ägg

– Jag har aldrig varit med om ett dåligt ägg, säger Louise Ungerth.

Svenska ägg är faktiskt i världsklass. Till skillnad från många andra länder innehåller svenska ägg i princip aldrig salmonella, vilket gör att råa och löskokta ägg kan ätas utan bekymmer.

Enligt en rapport från livsmedelsverket mår ägg bäst i kylskåpet, och efter 70 dagar i ett kylskåp med fyra grader var äggen fortfarande fullt ätbara. Bäst före datumet för ägg är dock 28 dagar (!) efter värpdagen enligt EU-regler.

– Det går att äta ägg som förvarats i kylskåpet minst två månader efter bäst före datumet, säger Louise Ungerth.

KÖKSTIPS

Nya frukosttrende­n – fluffiga äggmoln

Om man vill vara säker på att äggen är ätbara kan man alltid göra äggtestet:

Lägg ägget i en skål med vatten. Om det flyter är det gammalt. Om det ligger kvar på botten är det färskt. Vill man vara ”äggstra” säker så är det bäst att knäcka ägget, det känns tydligt på doften om det är gammalt, enligt branschorganisationen Svenska ägg.

Louise är dock lite skeptisk till om äggtestet verkligen fungerar.

– Jag vet inte riktigt om det där fungerar faktiskt. Tanken är att eftersom det är en luftbubbla i så skulle ägget vara dåligt, säger Louise Ungerth.

Ägg håller alltid längre än bäst före datumet
Ägg håller alltid längre än bäst före datumet
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.