Fyra sommarsallader med världens smaker

Sofia Henriksson: ”Jag älskar de rena och enkla smakerna”

Publisert:

Matkreatören Sofia Henriksson inspireras av olika kök runt hela världen.

Men på sommaren är det de svenska smakerna som står i centrum.

– Jag hinner nästan inte med alla härliga primörer som är i säsong, säger Sofia.

Sofia Henriksson är matkreatören som använder hela världen som inspiration för sin matlagning. Här har hon har tagit fram tre recept på härliga sommarsallader.

– Jag vill att man ska få en liten smakresa när man äter. När jag skapade majssalladen tänkte jag på Sydamerika. Där äter man mycket streetfood, bland annat Elotes som är en grillad majskolv med majonnäs och chiliflakes. Det är otroligt gott och passar så himla bra till grillat.

När möjligheten för att resa varit starkt begränsat det senaste året hittar Sofia i stället sin inspiration på sociala medier som Instagram och Pinterest.

– Kokböcker är kul att bläddra i men jag blir främst inspirerad när jag ser en rätt på riktigt eller på en vacker bild. Då börjar tankarna genast att snurra runt kombinationer, råvaror som är i säsong eller vad jag har hemma i kylskåpet.

Sofia tycker att det svenska köket med alla sina fina smaker är det allra bästa på sommaren.

– Det är nu det finns så mycket som är i säsong, nästan så mycket att jag inte hinner med alla härliga primörer.

Sofia Henriksson, matkreatör.
Sofia Henriksson, matkreatör.
VÄRLDENS SMAKER – Jag vill att man ska få en liten smakresa när man äter, säger matkreatören Sofia Henriksson.
VÄRLDENS SMAKER – Jag vill att man ska få en liten smakresa när man äter, säger matkreatören Sofia Henriksson.

Men hon plockar gärna in smaker från Grekland, Bulgarien och Mellanöstern.

– Det är så gott när det här salta i oliver och feta möter våra fräscha svenska råvaror.

Bland Sofias favoriter finns rabarber, färskpotatis, kålrabbi och äpple.

– Jag gillar alla de här smakerna som man inte behöver göra så mycket med. Där grönsakerna får prata för sig utan att konstla till det så mycket.

När det kommer till dressing, pricken över i:et på en sallad, har Sofia en riktig ”go-to”.

– I min standarddressing blandar jag massor av dijonsenap i olja och tillsätter vinäger. Sedan lägger jag i hackade färska örter – som basilika, persilja eller mynta. Det är inte alls avancerat, men det är min absoluta favoritdressing. Det ska gärna vara så syrligt att det drar i käkarna.

  • Nu när mycket börjar öppnar upp igen, vilken blir din nästa resa?

– Det blir Barcelona! Jag älskar Spanien och bodde där när jag var liten och även 2019. Jag vill utforska Barcelona som matstad och testa en massa maträtter och plugga spanska har jag tänkt.

Det finns en hel del nostalgiska rätter som Sofia vuxit upp med som hon vill återuppleva. Men hon vill också strosa runt på marknader och köpa charkuterier i strut, provsmaka goda ostar och en och annan bulle.

– Ensaimadas är världens godaste bulle med florsocker, de längtar jag efter. Och flan som är som crème caramel, det går inte att hitta lika bra här hemma. Jag ser fram emot resan otroligt mycket och tänker på den hela tiden. Men först blir det en sommar i Sverige.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.