Så grillar du bäst grönsaker i sommar

Årets kock-finalisten tipsar om vegetarisk grillmat

Publisert:

Jonas Lagerström, 31, drog det längsta strået i semifinalen av Årets kock. Nu gör han sig redo för finalen i september – och har självförtroendet på sin sida.

– Det blir min sista final har jag tänkt, säger han.

Jonas Lagerström, 31, har varit med i Årets kock ett antal gånger tidigare, men har aldrig gått hela vägen. I år avancerade han för första gången till final efter att ha fått högst poäng av alla i kvalet.

– Det blir också min sista final har jag tänkt, säger han.
Det är just självförtroendet som Jonas Lagerström ser som sin styrka inför finalen.

– Jag känner mig mentalt trygg och erfarenhetsmässigt känner jag mig redo. Jag gjorde en otroligt bra semifinal och har en bra känsla inför finalen. Nu blir det tokträning på varenda litet moment som kan dyka upp i september.

”Kockar är ganska inrutade”

Trots sin ringa ålder är Jonas Lagerström fostrad i den gamla skolans matlagning. Han har, som han själv uttrycker det, ”en ung och modern matlagningsstil med de klassiska grunder”, vilket han tror kommer att spela in i finalens ena moment: Korvstoppning.

– Det är så kul att de väver in gamla hantverk som inte alla ungar kockar har gjort. Det är en uppgift som är ganska fri men samtidigt låst. Kockar är ganska inrutade ändå, så det kommer bli kul att se hur folk har tänkt, säger han.

”Våga slänga på lite grönsaker”

När Jonas Lagerström fick i uppgift att skapa en rätt utifrån preferenserna ”grillat och vegetariskt” valde han att göra en kolgrillad hjärtsallad. Det ska vara enkelt och gott, förklarar han.

– När man pratar om grillat pratar man ofta om kött, men det går att göra andra saker på grillen. Våga slänga på lite grönsaker och prova lite annat. Det är en inspirationsrätt inför sommaren för dem som nu tar fram sina grillar

Jonas Lagerström – finalist i Årets kock: "Jag är mer en kreatör än en arbetsmyra".
Jonas Lagerström – finalist i Årets kock: "Jag är mer en kreatör än en arbetsmyra".

Använder hållbart kol

I videon nämner du vikten av att använda ett bra kol. Kan du utveckla?

– Det är egentligen som vilken råvara som helst, det är naturträ som man bränner till kol. Det vanliga är att man köper sina briketter på macken men det är varken bra för grillningen eller miljön. Då är det bättre att jobba med kol som är gjort på ett naturligt sätt som håller längre, det är en helt annat grej när man väl har provat.

Det hållbara kolet finns inte att köpa var som helst, men det tror Lagerström kommer att ändras.

– Det är som med allting, tillgång och efterfrågan. När man gör människor medvetna på att det finns, tror jag att fler kommer att snappa upp det. Vissa stora matbutiker eller köksbutiker jobbar hårt för det. Mitt tips är att kolla med butiker som säljer grillar, de har bra koll.

Annons

Veckans rabatter inom Hem & Hushåll