”Prinskorven kan jag vara utan men Jansson äter jag gärna varje dag”

Kocken Filip Poon är Godares helgprofil

Publisert:

Han inleder julafton med svenskt julbord till frukost och avslutar dagen med en riktig brakmiddag. På juldagen serveras det kinesisk buffé.
Kocken Filip Poon lär inte gå hungrig i julhelgen.
Här tipsar Godares helgprofil om smaskiga rätter, smarta knep och avslöjar vad han egentligen önskar sig i julklapp.

Kocken Filip Poon firar julen både med sin svenska sida av släkten och den kinesiska på pappas sida. På julafton beger han sig hem till mormor för julfrukost med sill, gravad lax och Janson och sedan bär det hem till mamma där det INTE serveras klassisk julmat.

– Nej i år blir det biff, rödvinssås, hasselbackspotatis och vegetariska dolmar. Och äppelpizza till efterrätt.

Äppelpizza?

– Ja! Med kolasås och timjan. Supersmarrigt.

Dolmarna av spetskål fyller han med en blandning av quinoa, svamp, lök och citronzest. Och mycket svartpeppar.

– Jag har alltid något picklat till och då tar jag lite av picklingslagen och häller den i quinoablandningen så blir det en härlig sötsyrlig smak. Och en god tryffelsås till. Väldigt smarrigt.

Filip menar att han nästan förätit sig på de klassiska julrätterna under förberedelserna i december.

– Som kock börjar jag laga julmat redan i november så man hinner tröttna. Men jag vill alltid gå ut och äta minst ett julbord i december.

Wok och pekinganka på juldagen

På juldagen är det dags för julbord igen men då med kinesiska rätter.

– Det blir dim sum, rispannkakor, pekinganka och olika köttstycken och nudelwokar. Vi brukar vara över 40 personer som samlas hemma hos min faster. Ankan är det som är motsvarigheten till den svenska julskinkan, vi brukar ha tre stycken.

Visste du att danskarna också gärna äter anka till jul?

– Nej, det var mer än jag visste. Jag är mer dansk än svensk så det kan vara mitt fel att Danmark och Kina äter anka.

Till all denna julmat föredrar Filip mumma som dryck.

– Jag har fått upp ögonen för varm mumma, framför allt äppelmumma, det är så himla gott. Annars är det julmust, och jag provar gärna olika sorter. Min favorit är en från Törst, den är smarrig.

Hasselbackspotatis med biff och rödvinssås
(73)

Hasselbackspo­tatis med biff och rödvinssås

Blir det pepparkaksglass till dessert?

– Ja den är supersmarrig, och jättelätt att göra. Man vispar bara grädden, blandar med kondenserad mjölk och sedan tjoffar man ner valfri smak och in i frysen.

Men blir det inte väldigt sött med kondenserad mjölk?

– Jo, men man kan balansera upp den med lite sälta. Det är tack vare att den är så söt som den blir krämig när man ställer in den i frysen, annars hade den bara blivit kristallig.

Vad kan man göra av julbordets alla rester?

– Kasta ihop en frittata dagen efter så kan du lägga i köttbullar, skinka, kål eller prinskorv. Tjoffa i allt i samma gryta och knäck i ett ägg också.

Kan äta Jansson varje dag

Okej, här kommer tre frågor i en. Vad skulle du vilja ta bort från julbordet, vad skulle du kunna äta varje dag och vilken julrätt kan du inte vara utan?

– Jag är inte så jätteförtjust i prinskorv längre, det var mer när jag var liten. Janson kan jag äta varje dag och hemgjord rödkål äter jag bara till jul. Det är superunderskattat.

Filips hemgjorda rödkål gör han genom att skiva ner en hel rödkål, blanda med vinäger och lite socker och lite kryddor så tycker han att han får en fräschare och friskare än den som finns på tub eller burk.

Om du smyger upp till kylskåpet i julnatten, vad snyltäter du då?

– Är jag väldigt konstig om jag säger att jag äter snabbnudlar på natten?

Tja...

– Det är så mysigt att få lite värme när man kokar dem och sedan äter man och blir varm i kroppen sådana här kalla dagar.

”Jag skulle vilja bli spådd”

Har du något bra julklappstips så här i sista minuten?

– Ja! Brädspel är det absolut bästa att önska sig. Då kan man spela det med familjen på kvällen eller dagen efter. Supermysigt. Men, jag har upptäckt något nytt som vore riktigt häftig att få i julklapp. En upplevelse; att bli spådd av en spåtant.

Okej, vågar du det?

– Ja exakt , jag är lite osäker och nervös inför ämnet men det vore coolt.

I väntan på sin julklappsspådom passar Filip på att spå själv. Han tror att januari blir en fattig månad och tänker tipsa om riktigt billiga rätter i sina sociala medier-kanaler. Vi får se om hans spåkula visar rätt.

Filip Poons juliga revbensspjäll
(15)

Filip Poons juliga revbensspjäll

Härligt kryddiga revbensspjäll som får smak av klassiska kryddor med kinesisk touch. Glacen ger extra god och lite söt smak med honung, soja och rivet apelsinskal.

Juliga revbensspjäll med five spices.
Juliga revbensspjäll med five spices.
”Prinskorven kan jag vara utan men Jansson äter jag gärna varje dag”

Filip Poon

Ålder: 27 år.
Bor: Stockholm.
Yrke: Kock.
Sociala medier: @filippoon, youtube.com/c/FilipPoon.
Aktuell med: Programserie på tv-kanalen Godare och kokboken Asiatiska favoriter.

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.