Bagaren: Fyll din ugn med järnskrot

Johan Sörbergs bästa tips för blanka frallor med knaprig skorpa

Publisert:

Bagaren Johan Sörberg tipsar om hur du kan baka frallor som är lika lyxigt goda som de som finns att köpa på finbageriet.

– Det finns ett enkelt knep för att få den där blanka och knapriga ytan, säger Johan.

Vill du att dina frallor ska vara härligt blanka med en knaprig skorpa? Bagaren och konditorn Johan Sörberg har ett smart och enkelt tips som gör frallorna extra goda.

– Problemet med hemmaugnar är att de inte har någon massa, de håller inte värmen. Det kan man åtgärda genom att ställa gjutjärnsprylar i botten av ugnen. Då blir värmen mycket jämnare. Min ugn har jag fyllt med järnskrot, grytlock och stekpannor jag slagit av handtaget på. Järnskrotet är bara positivt, det kan ligga där hela tiden.

Hög temperatur, sockerarter och vätska ger det som kallas maillardreaktionen på brödet, det är den som ger en knaprig och blank skorpa på brödet.

– Det behövs lite vatten i ugnen för att få reaktionen. Brödet har redan naturliga sockerarter från mjölet och ugnen har hög temperatur. Järnskrotet hjälper till att hålla en hög och jämn temperatur. Då är det bara vattnet som saknas. Jag skickar in lite vatten på järnskrotet, en liten skvätt. Då blir brödet fuktigt överallt och spricker inte och ytan blir härligt knaprig och blank. Och tack vare järnskrotet rostar inte botten på ugnen sönder heller när du slänger in vatten, säger Johan.

Johan Sörberg i sitt bageri.
Johan Sörberg i sitt bageri.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.