Är barnen petiga med maten? Här är lösningen

Oväntade grönsaksrätten många barn älskar

Publisert:
Är barnen petiga med maten? Här är lösningen
Är barnen petiga med maten? Här är lösningen

Vad svarar man när barnen vrålar ”Jag tycker inte oooooom det där”? Är det okej att servera fiskpinnar varenda dag? Och varför får såsen inte ens NUDDA pastan?

Barndietisten Sara Ask får många frågor från oroliga småbarnsföräldrar – här är hennes bästa svar, tips och recept för en fridfullare middag.

Ibland kan det kännas som om de kräsna barnen man har vid bordet verkligen inte förstår sitt eget bästa.

Varför vill de bara äta makaroner och kex, när matvärlden är full av andra goda grejer?

– Mycket av det som föräldrar upplever som krångel beror på att barnet går igenom helt naturliga faser, säger Sara Ask, barndietist och kokboksförfattare.

Sara Ask är dietist och kokboksförfattare.
Sara Ask är dietist och kokboksförfattare.

Tillsammans med författaren Lisa Bjärbo och serietecknaren Louise Winblad har hon skrivit en hel bok på ämnet, med titeln ”Hej, hej vardagsmat”.

Ett ämne som ”absolut är självupplevt”.

– Vi är alla tre föräldrar till barn med högst varierande aptit och nyfikenhet på mat. Ett av mina barn är superpetig, så jag har själv tvingats hantera det här i över tio år.

Det största matrelaterade problemet som småbarnsföräldrar upplever är just petigheten, enligt Sara. En fas som många barn går in i vid ungefär ettårsålder, och kanske stannar under flera år.

– När barnen kommer upp i den åldern ska de själva ta lite mer ansvar över vad de äter, det är så människan är designad rent evolutionärt. Barnen blir då försiktiga med vad de stoppar i munnen, och vill ofta bara ha det de känner igen.

Vilket är det vanligaste misstaget småbarnsföräldrar gör?

– Jag tror att många barn hamnar vid matbordet innan de blivit hungriga. De älskar mellis och äter sig gärna proppmätta på mackor, frukt och yoghurt efter förskolan. Då kan det behöva gå 2-3 timmar innan middagen serveras.

Helfabrikaten är inget att skämmas över, det handlar om att få ihop sin vardag.

Hon förklarar vidare att barn har en tydlig mättnadsreglering. Är de inte hungriga – så ser de heller inte någon poäng med att äta.

Då lockar det mer att springa iväg och leka eller kolla på tv.

– Många föräldrar är också stressade för att de tror att barnen måste få i sig kompletta måltider med kolhydrater, grönsaker och proteiner. Men barn som äter sig mätta på mat, inte godis, snacks och glass har goda chanser att få i sig tillräckligt med näring.

Helt ärligt – ofta kan den näst intill oändliga räckan av vardagsmiddagar som ska fixas i en familj kännas kämpig att tänka på.
Helt ärligt – ofta kan den näst intill oändliga räckan av vardagsmiddagar som ska fixas i en familj kännas kämpig att tänka på.

Ett annat orosmoment är det här med helfabrikat som köpeköttbullar, köpekorv, fiskpinnar och chicken nuggets.

– Jag brukar säga att det inte är ett tecken på att någon misslyckats som förälder, det är mer ett tecken på att barnet är ett helt vanligt barn.

Hur ser man till att de inte bara får i sig fiskpinnar då?

– Det viktiga är att komponera måltiden. Ställ fram grönsaker och exempelvis fullkornsbulgur så får barnen också exponeras för nya smaker. Men helfabrikaten är inget skämmas över, det handlar också om att få ihop sin vardag.

 Grönsaker får gärna serveras sort för sort, till exempel: gröna ärtor, lättkokt broccoli, knapriga morotsstavar, små vitkålsklyftor och så vidare.
Grönsaker får gärna serveras sort för sort, till exempel: gröna ärtor, lättkokt broccoli, knapriga morotsstavar, små vitkålsklyftor och så vidare.

Av alla livsmedelsgrupper är ”grönsaker” den grupp föräldrar nämner oftast när det kommer till vad deras barn absolut inte tycker om.

Sara främsta tips här är att servera grönsakerna var för sig, inte blandade.

Och att servera grönsaksoppa! Ta valfria grönsaker, rotfrukter, lök och vitlök. Stek och mixa till en slät soppa och tillsätt gärna någon krydda som redan är bekant för barnet, som tacokrydda eller curry.

– När jag frågar förskolekockar vilken rätt som går bäst, brukar de nästan alltid svara just grönsakssoppa. Det är kanske det sista föräldrar tror att de ska svara, men barn verkar verkligen uppskatta den mixade konsistensen.

”När jag föreläser för förskolekockar och frågar vilken rätt som går bäst, brukar de nästan alltid svara just grönsakssoppa”, säger Sara Ask.
”När jag föreläser för förskolekockar och frågar vilken rätt som går bäst, brukar de nästan alltid svara just grönsakssoppa”, säger Sara Ask.

Bästa tipsen för att få barnen att äta mer varierat

Men hur väcker man då matglädje hos barnen? Här är sex tips ur boken ”Hej, hej vardagsmat”.

1. Repetition lönar sig. För att lära sig att uppskatta nya smaker behöver de få provsmaka om och om igen i lugn och ro, utan press, tills den nya smaken sitter.

2. Försök stå ut under den petiga fasen. Undvik tjat och skuldbeläggande kommentarer så ofta och länge du bara kan.

3. Var en förebild. Precis som i djurvärlden lär sig barn äta genom att se hur andra förhåller sig till maten. Därför är det viktigt att de vuxna runt barnen är så positiva som möjligt till maten som serveras.

4. Tänk på tajming. Är barnet hungrigt kan det öka motivationen att testa något nytt.

5. Mixa krämigt. Barn verkar uppskatta känslan av att en rätt är gjord av en enda ingrediens, därför kan det underlätta om exempelvis en grönsakssoppa mixas slät och krämig.

6. Tacofiera det som går. Det underlättar om maten serveras enligt tacomodellen, det vill säga uppdelad i många olika skålar snarare än hopblandad.

– Barn gillar dessutom att vara delaktiga i vad som hamnar på tallriken. Så ett tips är att låta dem få komponera sin egen rätt. Hemma hos mig går det nästan alltid bra när jag serverar falafel och grönsaker i olika små skålar, där alla får plocka det de vill ha och snurra in i ett libabröd.

Fem recept alla barn kommer att älska (åtminstone på sikt)

Här har vi samlat fem recept ur boken ”Hej, hej vardagsmat” som förhoppningsvis leder till en fridfullare middag!

(4)

Örtig tortellinisop­pa

Den som vill äter den här örtiga tomatsoppan så som vi tänkt den – med tortellini som topping, riven ost och färska örter. Den som inte är redo för det äter tortellini med en liten slatt soppa som pastasås. Och den som inte är redo för det heller äter tortellini. Alla sätt är bra!

(18)

Snabbrimmad torsk med ägg och persilja

Rimmad (det vill säga saltad) fisk blir smakrikare och mer fast i konsistensen än fisk som bara steks utan att rimmas först. Och det är jätteenkelt! Här serverar vi den med potatis, sås och hackat ägg. Det är en mild och len rätt som passar förvånansvärt många.

(14)

Skåprensarsop­pa

Gå på jakt i skafferiet, kylen och frysen – det här blir en krämig grönsakssoppa som du med fördel kan laga när du står med en massa rester eller trötta grönsaker som du inte vet vad du ska göra med.

(4)

Teriyakiwraps med pak choi och tofu

Sött! Salt! Snabblagat! Det här är en riktig vardagsfavorit. Speciellt då barn ofta gillar allt som rullats in i ett tortillabröd. Här har den asiatiska fyllningen smak av ingefära, sesam och teriyakisås.

(7)

Frasiga fiskpinnar med cornflakespan­ering

Det är inget fel på köpta fiskpinnar, men vi tycker att de här är godare. Så himla krispiga! Vill du inte äta fisk kan du enkelt göra fuskpinnar på tofu i stället. Här serverar vi dem med en förenklad remouladsås.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.