”Jag hade brysselkål i min brudbukett”

Publisert:
Pernilla Månsson Colt.
Pernilla Månsson Colt.

Hon stoppar morötter i blombuketter och drar till sig Tareq Taylors stränga blickar. Till helgen tänds grillen och det planeras för trerätters middag.

Pernilla Månsson Colt är Godares helgprofil.

Pernilla Månsson Colt känner många igen från programmet ”Trädgårdstider” och andra har hört hennes röst i ”Ring så spelar vi” i radion. Nu är hon Godares helgprofil.

Långhelg och Kristi himmelsfärd! Vad ska du äta och dricka till helgen?

– Jag ska jobba med ”Ring så spelar vi” så jag överlåter gladeligen allt ansvar till min man Stellan. Men jag tror att det kan bli grillad tonfisk med risotto till, med mycket vin, parmesan och smör i. Till det blir det en lagom dressad grönsallad, den ska vara syrligt oljig och inte rinnig. På den rostade pinjenötter så det blir något att tugga på också. Till förrätt blir det kanske räkor på sallad, lite chili men inte för starkt. Till efterrätt blir det nog en semifreddo med rabarber och lite pistagenötter på.

Jag dricker ohemult fina viner

Vad dricker ni till allt det här goda?

– Min man är ju sommelier så jag lägger mig inte i. Jag dricker ohemult fina viner. Han frågar om jag känner tanninerna och ektonerna och jag har inte den kunskapen om vin men jag känner att det smakar gott. Jag är väldigt tacksam att det är så här lyxigt, man får njuta av det.

Grillar ni ofta?

– Vi bor ju i Skåne så den står framme hela året. Min man tycker, så klart, att det är roligt att grilla och även på vintern. Jag är den som avråder, det är gott men är det inte tillräckligt varmt i luften tar det för lång tid och är inte värt besväret.

Vi grillar allt från kött, fisk och grönsaker. Mycket fläsk, det blir jättebra, och gärna kyckling eftersom jag är kycklingfantast. Vi har en liten fiskebod en bit hemifrån där vi också har en grill. Där brukar det bli något så luxuöst som korv, där ska det vara på en annan nivå, inte så mycket fix och trix.

Pernilla funderar på att skörda skott av sin funkia och äta som sparris.
Pernilla funderar på att skörda skott av sin funkia och äta som sparris.

Nu börjar det äntligen bli varmt, hur mycket kliar det i odlarfingrarna?

– Jag har satt min potatis och mina bönor. I växthuset står tomater, aubergine och gurka. I den stora lådan där jag tänkte odla massor av grönsaker hamnade dahliaknölarna. Så nu strosar jag runt och funderar på var jag ska sätta mina rödbetor. Men jag har i alla fall börjat, och i bättre tid än jag brukar.

Plockar du vilda växter som till exempel brännässlor?

– Jag äter det och tycker det är ganska gott men jag lagar det inte. När jag någon gång gjort nässelsoppa tyckte inte min familj att jag behöver göra om det. Kirskålen utrotar jag hellre än äter den. Jag har mycket ”Hosta”, funkia, i trädgården och de går ju att äta, de kanske jag skulle skörda och äta som sparris.

Kirskålen utrotar jag hellre än äter den

Har du en kryddträdgård?

– Ja men ganska ofta består den bara av krukor som jag ställer ihop nära köket.

Hur ska man tänka om man vill göra en egen liten kryddträdgård?

– Man ska börja med att åka till en plantskola och köpa kryddplantor och sätta i kruka. Köp inte de där snabbuppdrivna från mataffären. Klipp mycket så förgrenar de sig och blir fina.

Om man bara har plats för några få kryddor rekommenderar Pernilla att man satsar på timjan som passar till nästan allt, rosmarin som doftar gott och man kan slänga en kvist på grillen för extra smak och basilika för att den känns lyxig, men den är svår att ha utomhus.

– Och kanske salvia som jag haft lite svårt för eller varför inte kinesisk gräslök som har lite vitlökssmak.

Inspelningen av nästa års säsong av ”Trädgårdstider” är i full gång, bilden är från inspelningen av säsongen som visas nu, våren 2023.
Inspelningen av nästa års säsong av ”Trädgårdstider” är i full gång, bilden är från inspelningen av säsongen som visas nu, våren 2023.

I programmet ”Trädgårdstider” lagar Tareq Taylor maten och du assisterar, hur är det?

– Han kör ju med mig. Han tycker alltid att jag skär för stora bitar eller inte tillräckligt jämna bitar. Det är väldigt roligt och jag har lärt mig jättemycket genom att stå där och utsätta mig för hans stränga blickar. Många gånger har jag ett hum om vad jag ska göra men det blir bättre om jag inte visar det från början.

Egentligen tycker jag att det är knasigt

Du gör blomsterarrangemang med morötter i ”Trädgårdstider”.

– Jag tycker det är kul, men egentligen tycker jag att det är knasigt. Jag gjorde det men jag är lite kluven eftersom man ska ha respekt för mat.

Och jag som tänkte fråga om du kan tipsa om andra grönsaker man kan dekorera med.

– Ha ha, ja men det kan du göra. I min brudbukett hade jag brysselkål. Det är kul att bryta in med något annat. Kronärtskocka är fint i ett riktigt stort arrangemang med solrosor.

Blir det fler säsonger av ”Trädgårdstider”?

– Ja, vi håller på och spelar in nu, men Tareq är inte med längre.

”Trädgårdstider”, ”Ring så spelar vi”, ”Antikrundan” och podden ”Trädgården” med John Taylor. Vilka drömprojekt du har!

– Och så säger folk; Åh, vad du jobbar mycket. Jag aldrig haft en söndagsångest i hela mitt liv. Jag har de roligaste jobben som finns och har bara pillat ut russinen ur kakan. Det kan inte bli bättre.

Pernilla Månsson Colt

  • Ålder: 56
  • Familj: Maken Stellan Colt, gemensamma barnen Noel och Gabbe samt bonusbarnen Linnea och Leopold.
  • Bor: Klagshamn, Malmö. 
  • Gör: Programledare för tv och radio, producent.
  • Aktuell:  ”Trädgårdstider” i SVT, programledare för ”Ring så spelar vi”, producent för ”Antikrundan” 2023. Poddar med John Taylor.
  • Instagram: @pernillamc
(67)

Toast skagen – klassiker som alltid gör succé

Förmodligen svenskarnas favoritförrätt. Räkor, dill och löjrom eller – valfri billigare rom – i en utsökt kombination. 

(62)

Grilla tonfisk – så blir den perfekt

Grillar du tonfisk på rätt sätt blir den himmelskt god och älskas av både kött- och fiskälskare.

(3)

Hallon- och körsbärssemif­reddo

Semifreddo är som en blandning av glass och parfait – och det perfekta sättet att avsluta en romantisk middag på. Anvädn den frukt och de bär som är i säsong.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.