Bästa maten till Eurovision – Nazuk tipsar
Nazuk Turdieva är Godares helgprofil
På lördag smäller det – Eurovisionfinalen och en mycket möjlig svensk seger.
Nazuk Turdieva, vinnaren av Sveriges Mästerkock, vet hur du sätter rätt stämning inför finalen.
– Det ska vara fokus på mat och bubbel, bubbel, bubbel, säger hon.
Lördagens stora musikfest är här – en hyllning till europeisk kultur och mångfald, och vilket bättre sätt finns än att fira det genom maten?
– Det är ett perfekt tillfälle att smaka på smårätter från olika länder som är med i Eurovision, säger Godares helgprofil Nazuk Turdieva.
Själv ska hon sitta bänkad framför tv:n och hålla tummarna för Loreen. Men fokus ligger såklart på maten för Sveriges regerande mästerkock. På lördag kommer man även att kunna se henne laga Eurovisionsmat i TV4 nyhetsmorgon.
– Jag bjuder på massor av smårätter från hela Europa, alla kan hitta något de gillar. Plockmat är perfekt när man sitter framför tv:n och bara vill småäta med familj och vänner.
Det blir bland annat en grekisk röra på gula ärtor som heter fava. En paprikaröra från Makedonien, en antipasto med chark från Italien. Pan con tomate från Spanien. Och för en lite extra festlig touch sätter hon tandpetare med respektive flagga i varje smårätt.
– Och så kan man göra quiz och egna tabeller där alla själva kan rösta och mäta sig med den riktiga juryn.
Fava med karamelliserad lök och kapris
Blir det någon svensk smårätt?
– Ja, men jag har fortfarande inte riktigt bestämt vilken. Kanske att jag ställer fram några köttbullar eller en burk med sill.
Vad dricker du till?
– Bubbel, bubbel, bubbel. Det kommer jag i alla fall skåla i om Loreen vinner. Annars cola zero, det är min favoritdryck. Jag gillar också att göra god lemonad, eller en virgin mojito. Då tar du lime, mynta, sockerlag, massor av is och fruktsoda. Det blir jättefestligt och gott.
Mojito med kombucha – alkoholfri drink
Om man inte har så mycket tid att planera, hur får man snabbt ihop en bra Eurovision-fest?
– Gå till affären och försök hitta så många smårätter som möjligt som inte behöver tillagning. Chark, ost och kex, bröd, olika chips och färdiga röror. Sedan dukar du upp en liten buffé på soffbordet så att man kan plocka under kvällen. Det ska vara ledigt, avslappnat och trevligt.
Om man bara vill ha snacks, vad har du för tips på goda dippsåser?
– Där kan man verkligen gå loss på hummus, baba ganoush eller så gör man pico de gallo och en härlig guacamole med lite grövre chips för att göra det matigare.
Hur tror du att det kommer att gå för Loreen?
– Jag tror att hon har väldigt stora chanser. Låten är stark, hon är en riktig superstar.
Vad mer ska du äta i helgen?
– Till fredagsmiddag gillar jag en god köttbit, potatis och en hemmaslagen bearnaisesås. Om jag har haft en fullspäckad dag och vill göra något snabbt och gott då blir det oftast just det.
Är du en brunch-person?
– Jag älskar all typ av mat – frukost, brunch, lunch, middag... Jag brukar tänka ju mer desto bättre när jag bjuder på brunch. Det blir smoothies, plättar, nybakat bröd, massa olika pålägg. Det ska vara mycket färg, mycket frukt och mycket glädje.
Låter härligt! Du har nyligen släppt din första kokbok, vad handlar den om?
– Det är en bok med massor av härliga recept. Jag har ingen röd tråd utan har bara valt ut mina absolut bästa recept. Det är rätter från Mellanöstern, Asien, och Sverige.
Här nedan delar hon med sig av tre favoritrecept ur boken. Hoppas det smakar och heja Loreen på lördag!
Blomkålstacos
Den här blomkålstacosen med avokadokräm och äppelsalsa gjorde succé i Sveriges Mästerkock 2023. Nu kan du själv briljera med den hemma.
Scampipasta
Scampiräkorna får den här pastan att känns lyxig, men den tar inte alls lång tid att laga. Med andra ord passar den både som bjudmat och en helt vanlig vardag.
Pärontartletter
De här pärontartletterna är så goda att de tog Nazuk Turdieva hela vägen till vinst i Sveriges Mästerkock 2023.
– Jag är väldigt stolt över den här efterrätten, de är inte för söta och har en härlig päronsmak.
Nazuk Turdieva
- Bor: Boden.
- Ålder: 29.
- Utbildning: Ledarskap på gymnasiet och yrkesutbildning till svetsare.
- Yrke: Svetsare fram till juni, därefter egen företagare och matkreatör.
- Aktuell: Med kokboken ”Nazuks goda”. I sommar ska hon ut på en norrlandsturné och laga mat på olika ställen.