Vincent, 9, gör succé som sockerbagare

Publisert:
Vincent Selvin
Vincent Selvin

Vincent Selvin, 9, från Karlstad har startat ”Villes Bakery” och tjänar hundratals kronor på att baka shackrutor, drömmar och chokladbollar.

– Drömmen är att bli som Camilla Hamid, säger han.

Vincent har tyckt om att baka så länge han kan minnas, redan som tvååring stod han med mamma i köket och knådade degar och valde ut kakrecept.

Men det stora intresset tog fart förra sommaren – när han träffade Åsa som driver ett franskt bageri på Gotland.

– Jag gick dit varje morgon och handlade, sedan blev vi kompisar och jag fick följa med och kolla hur det fungerade i bageriet några gånger.

Vincent bakar schackrutor
Vincent bakar schackrutor

Efter besöken hos Åsa fick han idén att starta sitt eget bakföretag, en dröm som nu gått i uppfyllelse. Efter skolan och på helger skriver Vincent menyer, handlar ingredienser och bakar allt från småkakor, schackrutor och drömmar till chokladbollar och snittar.

Sedan paketerar han allt och skriver ofta en liten personlig hälsning till sina kunder.

– Favoriten är schackrutor, de var lite svåra att göra i början men nu är det lätt. Jag gör efter min mormors recept. De blir perfekta.

Kan du avslöja receptet?

– Ja, jag gör fyra olika mördegar så att det blir två högar med vanilj och två med choklad.

Degarna rullar han ut till fyra längder och lägger ihop, en ljus och en mörk underst och en mörk och en ljus överst så att de bildar ett rutmönster.

– Sedan trycker jag ihop dem och skär ut i rutor.

Villes schackrutor
Villes schackrutor
Villes bakerys meny
Villes bakerys meny

Vad har du för kunder?

– Många är från mammas jobb. Men jag har också ett Instagram-konto där kunder lägger beställningar.

På kontot publicerar Vincent veckans menyer och så får de som vill köpa skriva i kommentarerna.

– I går när jag vaknade hade jag en jättestor beställning. Det var en mamma som ville köpa kakor till sin sons födelsedagskalas. Och en kille i Linköping ville köpa 50 chokladbollar till sitt företags onsdagsfika. Men jag vet inte hur jag ska kunna skicka kakorna dit, jag måste kolla upp det.

Kakorna kostar 3–10 kronor styck, och bara de senaste veckorna har Vincent fått ihop 3 500 kronor. För pengarna ska han köpa påsar, snören och bakverktyg för att expandera verksamheten.

Drömmar och chokladbollar som Vincent bakat.
Drömmar och chokladbollar som Vincent bakat.

Vincent främsta tips för alla andra som vill börja baka är att följa receptet noga i början – och att vara försiktiga med elvispen.

– Så att man inte gör samma misstag som jag när jag skulle göra drömmar. Då flög det mjöl över hela golvet. Man får träna många gånger.

Var får du inspiration ifrån?

– Från mamma. Och varje morgon kollar jag på Camilla Hamid, hon är så bra. Drömmen är att bli som henne. Men jag vill också starta ett bageri i pappas garage i sommar och ställa ut bord så att folk kan komma och fika.

Vem vill du helst bjuda på fika?

– Camilla Hamid, utan tvekan. Jag skulle göra alla småkakor som jag brukar baka och i mitten skulle det ligga en stor chokladboll. Och så skulle jag fråga henne hur gammal hon var när hon började baka, och hur hon kommer på alla recept.

Vincent, 9, gör succé som sockerbagare
Drömmar
Drömmar
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.