Rödvinssås till påsklammet

Så gör du den bästa rödvinssåsen – mustig och god

  • Clara Öhrn
Publisert:
Rödvinssås – bästa receptet på klassisk sås

Rödvinssås till lammstek och potatisgratäng blir en given succé till påsken. Här har vi bästa receptet på den klassiska såsen.

Rödvinssås

Portioner: ca 3 dl sås Förberedelsetid: 0 Tillagningstid: 45 min

Ingredienser:

  • 1 schalottenlök
  • 1 skivad morot
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpure
  • 3 msk råsocker
  • 3/4 dl balsamvinäger
  • 5 dl rött vin
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 1/2 tsk soja
  • 4 1/2 dl vatten
  • 1–2 tsk majsstärkelse
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Stek schalottenlök och morot i smör utan att det tar färg i några minuter.
  2. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa i ytterligare en minut.
  3. Strö över socker och balsamvinäger och låt koka utan lock till en sirapsliknande konsistens.
  4. Häll på vinet och låt koka utan lock tills en tredjedel av vätskan återstår.
  5. Tillsätt fond, vatten och soja och låt koka utan lock tills hälften av såsen återstår.
  6. Sila såsen.
  7. Red såsen med majsstärkelse utblandat i vatten till önskad konsistens och smaka sedan av med salt och peppar.

Läs vidare

    Clara Öhrn är reporter och redaktör på Godare.

    decoration divider

    Mer på Godare

    1. Unika sommarkrogar i Stockholm

    2. Äppelkaka med smuldegstopp

    3. Så minskar du matsvinnet från frukosten

    4. Friterade äppelskivor med äppelkolasås

    5. Skaldjursrisotto

    6. Renskavsburgare med skogssvamp

    7. Helstekt kyckling med vitlök och timjan

    8. Biffwok med ingefära och sesam

    9. Foliegrillad öring med vitlökssmör

    10. Pulled pork i ugnen