Grilla kyckling – så blir den saftig och smakrik
Så laddar du bäst för helgens grillning
Väj rätt kycklingdelar, krydda ordentligt och grilla inte för länge. Kocken Mattias Larsson tipsar om hur du får kyckling saftig och god.
– Vanligaste felet är att man väljer att grilla kycklingbröst, säger Mattias Larsson.
Grillad kyckling är en riktig klassiker på grillen, men det är lätt hänt att den blir både torr och tråkig. Kocken Mattias Larsson delar med sig av sina bästa tips för en riktigt god och saftig, grillad kyckling.
7 smarta tips som gör den grillade kycklingen extra god
- Välj kycklinglårfilén när du grillar. Den blir så mycket saftigare, godare och mer smakrik än kycklingbröstfilé.
- Marinera kycklingen 15–20 minuter, då hinner smakerna sätta sig.
- Gnid in kycklingen med olivolja. Krydda ordentligt, salvia passar utmärkt till grillat.
- Lägg kycklingen på direkt värme, alltså ovanför den heta grillkolen.
- Lägg på locket så att oljan inte börjar brinna när den droppar ner.
- Grilla ungefär två minuter på varje sida. Se till att kycklingen blir ordentligt brynt, i matlagning är ytan viktig. Det är det som tar fram alla underbara smaker.
- Det gör inte så mycket om kycklinglårfilé blir lite överstekt, den är fortfarande väldigt god till skillnad mot kycklingfilé som lätt blir för torr.
Världens enklaste sås till kyckling
- Crème fraiche
- Fetaost
- Basilka eller annan färsk ört
- Salt och peppar
Rätt temperatur på kyckling
- Hel och halv kyckling: 80–85 grader
- Kycklingbröst med skinn och ben: 70–75 grader
- Kycklinglår: 80 grader
- Kycklingbröstfilé: 70 grader