Poppade gulärtor – enkelt snacks
Friterade gulärtor med ramslökssalt är ett gott och enkelt snacks som snabbt blir nya favoriten på myskvällar framöver.
– Det är mycket roligare att bjuda på än popcorn, jag lovar, säger Årets kock-finalisten Martin Anneflod.
För att göra Martin Anneflods poppade gulärtor behöver du:
- 50 g gulärtor
- 1 msk ramslökssalt eller annat smaksatt salt
- Olja till fritering
Blötlägg ärtorna i minst 8 timmar. Häll av och låt torka på papper tills ärtorna är helt torra. Värm oljan till 200 grader och fritera ärtorna i 3-4 min. Salta direkt med ramslökssaltet.
I videoklippet visar han exakt hur du går tillväga för att poppa gulärtor hemma.
Finalist i Årets kock
Martin Anneflod är kock på restaurang Spiseriet utanför Varberg och är en av finalisterna i Årets kock 2022.
– Jag är snarare lättad än jätteglad över att vara med i finalen. Jag har varit i kvalet i många år men snubblat på målsnöret. Det skulle betyda jättemycket för mig att vinna Årets kock.
Martin visste att han ville bli kock redan på högstadiet när han bestämde sig för att bli vegetarian.
– Mamma sa att om jag ville vara vegetarian så skulle jag få laga min egen mat. Så då fick jag börja lära mig laga mat och där väcktes mitt intresse, säger han.
Vilka är dina styrkor i köket?
– Jag är väldigt smaksäker och gillar att jobba med tekniker som framhäver råvaran på et bra sätt.
Finalen av Årets kock 2022 hålls på Annexet, Stockholm den 15 september.
Mer på Godare
Mamma mia! Dante Zias pasta med tomat och mozzarella
- Snabblagat
Pasta med gorgonzola och salsiccia
- Snabblagat
Krämig carbonara med knaperstekt pancetta
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
DRYCKER
Därför ska du dricka den här ölen i påsk
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter