”Koriander passar till allt – även på pizza”

Kocken Sandra Mastio är Godares helgprofil

Publisert:
Sandra Mastio är Godares helgprofil.
Sandra Mastio är Godares helgprofil.

Sandra Mastio var med om en olycka för snart tre år sedan. Det förändrade hela hennes synsätt på mat.

– Nu njuter jag varje dag, året om, alltid. Även trötta helger i januari, säger Godares helgprofil.

Första veckan på det nya året är avklarad och nu är det dags för ytterligare en härlig långhelg. För kocken Sandra Mastio innebär det en lugn hemmahelg.

– Det är en fattigmånad och man är lite trött på allt ståhej. Så det blir en helg med fokus på att landa och ta det lugnt. Det ösregnar dessutom här i Skåne, så man håller sig inomhus.

Så det blir ingen matlagning?

– Tvärtom. Det som ofta händer när jag har hemmahelg är att jag tenderar att djupdyka ner i skafferiet och freestyla. Det kreativa får utlopp utan en massa stress.

Till fredagsmiddag blir det en matig och frisk grönkålssallad med säsongens citrusfrukter och en kall sås. Sedan ska hon titta riktigt långt in i skafferiet och se om det finns några ris-, eller quinoaslattar att ha i salladen.

– Till det blir det någon form av köttbulle som jag kryddar med det jag har hemma. Kanske spiskummin, paprikapulver och peppar. Det blir en färgglad middag, precis vad vi behöver den här säsongen.

Vad dricker du till måltiden?

– Förmodligen en alkoholfri IPA. Jag dricker inte alkohol men älskar öl , det passar till allt.

Sandras kålsallad med citrus.
Sandras kålsallad med citrus.

Vad blir det för söndagsfrukost?

– Pannkakor, alla gånger. Det blir pannkakor minst en gång i veckan hemma hos oss.

Hennes barn som är 13 och 16 föredrar glass, grädde och sylt på pannkakorna. Sandra har en annan preferens.

– Det kanske låter lite tråkigt men jag tycker att pannkakan i sig är så god så jag äter den helt utan någonting. Jag drar av bitar med händerna och äter den rätt upp och ner.

Inte ens lite socker till?

– Nej, är den tillräckligt välgjord så är den perfekt som den är. Nystekt med krispiga kanter och lite extra salt i smeten.

Jag håller andan inför det nya året

Nytt år – behöver du en nystart?

– Nej, jag ställer inga krav på mig själv. Jag njuter varje dag, året om, alltid. Men på ett balanserat sätt. Jag var med om en olycka för snart tre år sedan och insåg att livet kan ta slut när som helst. Nu går jag inte och väntar utan äter så gott jag kan kan under tiden man har.

Det låter som att du kommer ha en bra januari?

– Ja, jag behöver inte dyra och fina råvaror utan det handlar om de små knepen. Att du bryner på något lite extra, eller kryddar med det du tycker om mest.

Berätta om din bästa januarimat!

– Jag kollar alltid vad jag har i kylen och frysen och försöker vara kreativ. Rotfrukter och kål mättar väl så att man inte behöver äta så mycket av det som är dyrare, som kött.

Lite trist att bara äta kål och rotfrukter?

– Jo, men om man lägger till massor med kryddor blir det mycket roligare! Alla de här råvarorna tål massor med kryddor. Toppa med brynt smör och mitt bästa tips – lagrad ost. Lite, lite riven parmesan räddar vilken måltid som helst. Det kommer göra att även kål, rotfrukter och linser känns lyxiga.

Lite riven parmesan räddar vilken måltid som helst i januari.
Lite riven parmesan räddar vilken måltid som helst i januari.

Ofta dras man till trygga och nostalgiska rätter när världen runt omkring känns osäker. Vad är nostalgimat för dig?

– Korv Stroganoff är nostalgisk, mjuk och trygg mat för mig. Den har hängt med sedan barnsben och är en rätt jag aldrig blir trött på. Sedan gillar jag att variera den med halloumi eller något annat jag har hemma.

Har du sett några trender inom mat för det nya året?

– Det är mycket prat om 3D-printat kött och alternativ mat. Men jag tror inte nödvändigtvis att den trenden kommer nå gemene man. Däremot tror jag på mer billig mat och färre utsvävande råvaror.

Någon trend du är trött på?

– Allt det här med raw food och avokado. Det är många som äter den här kosten som värnar om miljön, men nötter och avokado är inte alltid det mest miljövänliga. Så jag är lite trött på att man ”går över ån efter vatten”. Titta närmare och gräv där du står i stället.

Sandra har på en mjuk och saftig buffelmozzarella efter att pizzan gräddat klart.
Sandra har på en mjuk och saftig buffelmozzarella efter att pizzan gräddat klart.

Du driver en pizzeria tillsammans med din man, vilken är din favoritpizza?

– Vi har gjort över 600 pizzasorter, tro det eller ej, men jag återkommer alltid till en Margherita. Men jag gör den på lite annorlunda, och har på rumstempererad, mjuk och saftig buffelmozzarella efter att pizzan gräddat klart. Och så penslar jag kanterna med olivolja.

Din mest oväntade smakkombination?

– En smak som passar jättebra med italienska rätter är koriander, det är så grovt underskattat. Det passar till exakt allt som jag har pratat om idag. Till och med på pizzan.

Sista frågan – har du några planer för det nya året?

– Jag sitter faktiskt och håller andan inför 2023. Vi ska öppna en ny restaurang i Skåne, jag kommer ge ut en ny kokbok i september och så har jag redan bokat in nästa års julbord. Jag har mycket planerat och ser så mycket fram emot det här året. Det känns som att jag kommer ”levla upp”.

Sandra Mastio

Ålder: 43 år.
Bor: Med man och två barn i Limhamn.
Yrke: Krögare och kokboksförfattare.
Aktuell med: Ny pizzarestaurang i Bjärred och snart ny kokbok.

”Koriander passar till allt – även på pizza”
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.