”Tro mig, det gör underverk för stressnivån”

Madeleine Landley släpper ny kokbok

Publisert:
Madeleine Landley från ”Landleys kök”.
Madeleine Landley från ”Landleys kök”.

En kokbok för den som inte tycker om att laga mat. Och ofta känner sig stressad. Så beskriver Madeleine Landley sin nya kokbok ”Allt i ett-rätter”.

– Jag vill förenkla för människor i vardagen, säger hon.

Madeleine Landley, 40, driver en av Sveriges största matbloggar ”Landleys kök” och är välkänd för sin härliga inspiration och smarta knep i köket.

Nu är hon aktuell med kokboken ”Allt i ett-rätter” där maten tillagas enkelt i en och samma gryta, panna, gratäng eller plåt.

– Jag har samlat recept som passar de flesta tillfällen. Som en vegetarisk bolognese, en god pumpapaj och en krämig spagettigratäng, säger hon.

Perfekt vardagsmat

Konceptet ”Allt i ett-mat” beskriver hon som smidiga rätter som gärna ska förenkla vardagen. En matlagningsteknik som frigör både tid och plats på spisen.

– Boken passar därför alla. Men framför allt de som kanske inte tycker att det är så kul att laga mat. Och de som känner sig stressade.

Landleys kök är idag en av Sveriges största matbloggar men omtyckta mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket.
Landleys kök är idag en av Sveriges största matbloggar men omtyckta mat- och vintips samt inspiration och smarta knep till köket.

Så startade Landleys kök

Inspirationen till boken kommer från råvaror hon tycker om, Pinterest, andra kokböcker – och från sitt eget liv. Receptet på kyckling i ugn hittade hon exempelvis på när hon bodde i en pytteliten lägenhet på Södermalm.

– På den tiden hade vi inte mycket utrymme i köket vilket gjorde ugnen till det perfekta stället att laga maten i, säger hon.

 • Du driver idag en av sveriges största matbloggar – hur började allt?

– Det började faktiskt som en skoblogg, för jag hade över 800 par skor på den tiden! Men jag insåg ganska fort att det var svårt att hitta på saker att skriva om skor.

I samma veva flyttade hon hemifrån och började laga mat på egen hand.

– Då fick det bli en matblogg istället. Det ena ledde till det andra och den blev väldigt populär.

 • Varför tror du att just dina recept blir så omtyckta?

– Det är enkla recept som många kan tycka om. Jag gör inte så konstiga grejer, och förklarar utförligt vad jag gör. Det får jag ofta positiva kommentarer om.

5 tips för lyckad allt i ett-mat

Hemma hos Madeleine är skafferiet alltid välfyllt av konserver, lök, potatis och pasta, så att hon enkelt kan laga ihop något utan att springa till affären.

– Och jag gör alltid dubbla portioner så att det finns till rester och luncher. Det är väldigt smidigt.

Här har hon listat fem andra tips på hur du lyckas med allt i ett mat – och effektiviserar tiden i köket.

 1. Tillaga ris, couscous och quinoa i ugnen. Du behöver inget lock, bara lite mer vatten och några extra minuter. Börja hellre med för lite vatten än för mycket. Öka sedan på vartefter du märker att det sugs upp.
 2. Var försiktig med saltet. Om du är osäker på saltmängd – salta hellre för lite när du lagar maten. Salt går nämligen alltid att lägga till men är knepigt att ta bort.
 3. Använd bakplåtspapper. När man tillagar exempelvis potatis och kött i ugn, lägg ett bakplåtspapper i botten av plåten så underlättas diskandet enormt.
 4. Bryn först. Korv, köttfärs och hela köttbitar i ugn blir nästan alltid bäst om man först bryner dem i stekpanna. För att få den där fina ytan måste man laga på väldigt hög temperatur i ugnen.
 5. Preppa. Det underlättar all matlagning. Börja med att hacka alla ingredienser och ha ner i olika skålar – du kan till och med göra det långt innan och förvara ingredienserna i kylen.

– Genom att förbereda på det här kan man laga middagen i ett lugnare tempo. Tro mig, det gör underverk för stressnivån.

 

Madeleine Landley

 • Ålder: 40
 • Yrke: Fotograf och receptkreatör
 • Bor: Egentligen i centrala Stockholm, men har varit bosatt på landet sedan pandemin startade.
 • Favoritmat: Plockmat. Jag gillar allt som är tapas-aktigt eller i bufféformat.
 • Har alltid i kylskåpet: Ägg, grädde och crème fraiche.
 • På gång: Har redan börjat jobba med min nästa kokbok som ska handla om vegomat.
(1)

Lasagne med pumpa och kantareller

Doften som sprider sig i köket när en lasagne står i ugnen är oslagbar, tycker Madeleine. Här har hon lagat en riktigt höstig variant med pumpa och kantareller.

– Den är ljuvlig, säger hon.

Lasagne med pumpa och kantareller
Lasagne med pumpa och kantareller
(33)

Kyckling med fetaost och höstsvamp

Det här receptet kom till när Madeleine bodde i sin lilla lägenhet på Södermalm.

– På den tiden hade vi inte mycket utrymme i köket vilket gjorde ugnen till det perfekta stället att laga maten i, säger hon.

Kyckling i ugn med fetaost och höstsvamp
Kyckling i ugn med fetaost och höstsvamp
(76)

Spagettigratä­ng med smörstekt vitkål

Spaghettigratäng är en roligare variant av en klassisk pastagratäng. Här får smörstekt vitkål, champinjoner och soltorkade tomater ge den goda smaken.

Spagettigratäng med smörstekt vitkål, champinjoner och soltorkade tomater.
Spagettigratäng med smörstekt vitkål, champinjoner och soltorkade tomater.
(4)

One pot vego-bolognese

Madeleine har gröna linser och pumpa i sin bolognese för att göra den extra matig och god.

One pot vego-bolognese
One pot vego-bolognese
(8)

Piña Colada-paj

Piña Colada – i pajformat? Absolut, med ananas och kokos smakar den här pajen som en klassisk semesterdrink.

– Saknar du rommen kan den alltid serveras i ett glas bredvid som aperitif, tipsar Madeleine.

 Piña Colada-paj.
Piña Colada-paj.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.