Jessica Frej – så fixar du julen utan stress

Publisert:
Jessica Frej hjälper dig att överleva julstressen.
Jessica Frej hjälper dig att överleva julstressen.

Jul hur lätt som helst – Jessica Frejs nya kokbok är fylld med enkla recept och smarta knep.
– Julen ska var en tid för återhämtning och glädje, ingen ska behöva bli sönderstressad, säger Jessica Frej.

Vad är speciellt med just den här boken?

– Jag vill ta tillbaka julen och göra den till en tid för återhämtning och reflektion utan stress. Jag tycker att jag hela mitt vuxna liv bara fått höra om julstress och press. Det är vanligare att man frågar om hur det är med julstressen än något positivt. Jag tycker det är tråkigt eftersom julen ska vara härlig och festlig och ska ge oss energi. Dels för att ladda upp för det nya året men också för att varva ner från det som har varit. Jag har inte bara fyllt boken med recept utan även texter om hur man kan hitta lugnet i julen.

Varför har det blivit så stressigt?

Våra ideal för julen kommer från en tid som vi inte längre lever i. Nu heltidsarbetar alla vuxna men förr umgicks vi på ett annat sätt än vi gör i dag. Det blir ju väldigt konstigt om vi ska försöka leva upp till det där och stoppa vår egen korv och baka allt bröd och alla kakor när det kanske inte är det vi behöver i dag. Vi lever ju i ett överflöd av mat och godsaker medan man förr levde ganska sparsmakat under större delen av året och så var julen själva festen.

Jag gör ofta snabblagade och enkla recept och ibland frågar folk varför det måste gå så snabbt hela tiden. Men det är ju tvärtom, recepten är så enkla just för att vi ska kunna vara närvarande och lugna när vi lagar maten.

Har vi för höga förväntningar på just julen?

Ja, jag tycker att vi har orimligt höga förväntningar på vad vi ska hinna med. Det är inte bara alla klappar och maten utan det är luciatåg med barnen, avslutningar, glöggmingel på jobbet eller kanske hemma hos sig själv. Allt det där är ju bara kul och man vill vara med. Men då kanske man inte hinner julpynta till max och laga all mat från grunden. Då får man kompromissa på annat. Maten i boken är fortfarande väldigt god men kanske på ett enklare och lite modernare sätt.

Hur ser din jul ut?

– Jag och min pojkvän har hittat ett hus så vi ska flytta men förhoppningsvis så blir det en lugn och skön jul i huset. Min dröm har länge varit att vara den som håller i släktens julfirande och nu kanske det äntligen kan bli möjligt, i alla fall nästa år.

Hur gör du för att skapa julstämning?

– Jag tycker inte att det krävs så supermycket för att komma i stämning. det räcker med några av julsmakerna som julmust, saffran och pepparkakor. Det absolut enklaste sättet att få julstämning är att spela julmusik. Bästa julpyntet är en riktig julgran då behöver man inte tusen stjärnor och tomtar, det räcker med granen. Det roliga är att köpa något nytt pynt lite då och då till granen så har man till slut en gran full med minnen och roliga dekorationer.

När börjar du baka eller förbereda?

– Jag började fira jul redan i mars. Jag jobbar ju med det och är mitt i det mest hela tiden. Men min ambition är att börja tidigt men så går tiden och så får jag ändå slänga ihop allt i sista sekund men det har gjort att jag är bra på de där snabba lösningarna.

Vilket julgodis vill du inte vara utan?

Knäck och ischoklad. Det var det jag fick göra när jag var liten, allt annat tyckte mina föräldrar var för krångligt. Knäck är inte alls svårt bara man har en bra termometer. Mitt skafferi och kyl är som att vara i en mataffär, allt finns. Jag kan lätt slänga ihop en middag till 40 personer utan någon större planering.

… och på julbordet?

Det godaste är julskinkemackan med senap. I början av december kokar jag en julskinka så man kan äta den fram till jul för det är ju då det är så mysigt. Dessutom är det en jättebra snabbmiddag som ändå känns härlig. Är jag extra ambitiös gör jag hemgjort knäckebröd.

Om man känner att man inte hinner eller orkar, hur gör man då?

– Många tidningar tipsar om listor inför jul för att hinna med allt men jag blir bara stressad av sådana listor. Ska jag hålla på en hel månad för att bjuda på en middag? Det känns ju helt knasigt. Jag vill hellre lägga det på en nivå så att man inom familjen kan få ihop det på en dag eller två. Ska det bakas till förskolan så släng ihop en saffranskladdkaka, det tar tjugo minuter i ugnen. Om vi tror att det kommer ta tre veckor att fixa jul, då är det ingen som kommer att orka.

Vilken är din bästa genväg?

– Egentligen handlar det mest om inställning vilken kanske låter jätteknasigt. Men den bästa genvägen är att plita ner vilka rätter som är absolut viktigast på julbordet. Tycker alla att till exempel gravad lax kommer på fjärde plats så kan man ju faktiskt hoppa över den. Gör bara de viktigaste rätterna och försök i stället njuta av julen. Lägg bort telefonen, koka lite glögg och titta på julkalendern med barnen. Det jag minns bäst från julen när jag var liten var just att vi tittade på julkalendern tillsammans. Det är bara 15 minuter men kan betyda så mycket. Det sitter djupare i mig än att vi hade hemkokt julskinka. Så sänk kraven och var mer närvarande är mitt bästa råd.

Jessica Frej och hennes nya bok Jul hur lätt som helst.
Jessica Frej och hennes nya bok Jul hur lätt som helst.

Alla recept finns i Jessica Frejs nya bok Jul hur lätt som helst, Harper Collins.

Annons

Veckans rabatter inom Hem & Hushåll

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina har läst Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.