Sommelierens godaste drycker till jul
En ljus lager, julmust eller en fin sherry. Det dricker sommelier Sarah Lindstrand Mboge gärna till julmaten.
– Sherry är så allsidigt så jag tycker man kan börja med den till de kalla rätterna, säger hon.
Här tipsar Sarah om de godaste dryckerna till julens matglädje.
Sommelier Sarah Lindstrand Mboge dricker helst en vanlig lager till julbordet – eller julmust.
– Jag tycker om julen men maten och drycken allra mest. Jag gillar det här med att man lagar tillsammans eller att man ansvarar för en del av maten. Och så år det ju så ”goffig” mat!, säger Sarah.
Sarah firar jul med sin närmaste familj, en helt vanlig jul enligt henne själv.
– Vi träffas mitt på dagen och sedan ser vi på Kalle. Äta är ett genomgående tema så det gör vi mest hela tiden. Och dricker glögg.
”Sherry är gott till plockmaten”
Hennes favorit på julbordet är halländsk långkål och Janssons frestelse.
– Långkålen hamnade på vårt julbord när jag var runt 12 år och det var som en uppenbarelse när jag åt den. Nu blir den ingen jul utan den.
Vad som ska ätas på julafton har resulterat i en del diskussioner i familjen.
– Vissa i familjen har velat äta något helt annat på julafton, något lyxigt och härligt. Men då har jag trätt in som en riktigt traditionalist och tyckt att det ska vara som vi alltid haft det. Jag är lite förskräckt över hur traditionell jag är och undrar ju lite över hur jag hamnade där. Jag får jobba på det, annars blir det kanske lätt inskränkt, säger Sarah och skrattar.
De senaste åren har familjens julbord sett ungefär likadant ut förutom några nya sorters sill.
Bland julgodiset är knäck Sarahs absoluta favorit.
– Jag gör två olika, en med hackad mandel och en utan och så har jag alltid lite salt i.
Perfekta drycken till julmaten
Julmusten är en självklarhet för Sarah men hon väntar gärna till någon vecka före jul innan hon dricker sitt första glas.
– Glögg är också härligt på julbordet, både med och utan alkohol. Om den känns för sötstark kan man spä ut den med lite vatten eller om den är kall kan man lägga i en isbit.
Sarah framhåller sherrysorterna Fino, Manzanilla och Amonontillado som den perfekt plockmatsdrycken. De sötare sherrysorterna kan sparas till julgodiset.
– Sherry är så allsidigt så jag tycker man kan börja med den till de kalla rätterna. En liten snaps sitter också fint. Stockholms bränneri har gjort en jättegod akvavit som jag gärna har på mitt julbord.
Julöl blir mer och mer populärt och Sarah tycker att det är trevligt att duka upp en liten buffé.
– Julöl är ju gjorda för att passa till just julmaten så alla brukar hitta något de gillar.
Sarah Lindstrand Mboge
Bor: Stockholm
Ålder: 32.
Utbildning: Sommelier men läser sociologi och journalistik.
Yrke: Sommelier och servitris.
Favoritjuldryck: Jag dricker gärna en vanlig lager typ Norrlands guld, julmust och rödvinsglögg.
Sarahs bästa juldrycker
Vita viner
Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2020 Nr 5810, 109 kr/750 ml.
Det här vinet kommer från en producent med en historia från 1100-talet. Druvigt och expressivt i sin doft och en palett med fräsch syra. Kabinett är en sötare stil av vin, så här finns det mer socker i vinet. Det betyder inte att det är ett sötsliskigt vin – här finns det en syra som väger upp det söta. Låg alkoholhalt. Drick det till chili- eller thaisill.
Olivier Leflaive, 2020 Bourgoge Les Sétilles, Nr 5657, 279 kr/750 ml
Precis som champagne så passar vit Bourgogne till allt. Druvan är chardonnay och stilen är fylligt elegant. Ekfatstonerna i det här vinet leker med den exotiska syran som yttrar sig som ananas, och vinet hänger kvar länge på paletten. Snyggt vin från en av områdets topp-producenter. Passar den som vill ha ett glas vitt till skinkan.
Adega de Monção, 2021 Alvarinho nr 2825, 29 kr + pant /250 ml
Länge har ölburken dominerat, men sakta börjar vinburken ta plats på våra bord och händer. Det är ett piggt, fräscht vin där man hittar gröna frukter och vita blommor - och en syra som definitivt tar plats. Grundregeln är att syra gillar syra så drick det här till en lättare typ av maträtt med hög syra, alternativt som palettrensare.
Moncaro, 2021Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico nr 22424, 239 kronor 3000 ml
Ett vin som är rättfram, okomplicerat och lättsamt passar ju på de flesta tillställningarna, liksom till jul! Här finns det gröna äpplen, lime och lite fläder som gömmer sig i bakgrunden. Det här är ett vin gjort på druvan Verdicchio och kommer från Italiens mellersta del: Marche. Ett vin som är lämpat som buffé-vin och funkar med det mesta på julbordet.
McManis, 2021 Viogner nr 6290 109 kr/750 ml
Ett generöst vin som nästan upplevs som lite söt vid första sniffen, men det här är ett helt torrt vin som är generöst i stilen. Här går det att hitta ananas, mango och vita blommor. Drick gärna till Janssons eller till laxen.
Röda viner
Château Pech latt, 2021 nr 2233, 159 kr /750 ml
Här har vi ett vin med massor av mörka bär och örter. Strukturen är modell större, men det samspelar med en elegans och struktur. Tanninerna är lite sandiga i stilen och det finns en mineralsälta som gör sig påmind. Syran bidrar till att vinet känns lite ungdomligt och det är ett väldigt tillgängligt vin som produceras i södra Frankrike. Drick det här till lammet på julbordet.
Children of the revolution, 2022 Pinot Noir, nr 2591 99 kronor 750 ml
Det här vinet från ’down under’ har förutom en väldigt fin ettiket en lättsamhet över sig. Enkelt, bärigt och med en tydlig, fräsch eukalyptus ton. Även fast det är ett vin som är lättare i stilen har det en ryggrad – det är ett välsammansatt vin med en uppfiskande syra och snälla tanniner. Till det här skulle den halländska långkålen gå som handen i handsken.
Weninger Sopron, 2020 Kékfrankos és Syrah, nr 2158, 129 kr/750 ml
Personligare stil av vin som både upplevs som bärigt jucigt med en kryddigare ton. Här finns det både röda- och blåa bär, och lite örter. Strävheten finns där, liksom syran. Drick det här till rödbetorna på julbordet.
Torre de Oña, 2015 Lat 42 Gran Reserva, Nr 12679, 199 kr/750 ml.
Att dricka äldre vin är alltid kul – och dessutom väldigt annorlunda från att dricka ungt vin. Iastället för pigg, yppig frukt så hittar man här istället mogen, torkad frukt blandat med läder (!) toner, gammalt trä och lite torkade örter som samspelar med en fräsch syra som finish. Vinet är spanskt och gjort på druvan Tempranillo.
Fontanafredda, 2020 Raimonda Barbera d’Alba nr 71596 115 kr/750 ml
Barbera är en druva som ofta kommer i skymundan eftersom druvan Nebbiolo odlas i samma område. Men här har vi ett vin som bjuder på mycket frukt, lite fat och mys-faktor. Det är ett publikt och snyggt vin med en snäll prislapp och dricks gärna tillsammans med revbensspjällen eller andra kötträtter på julbordet.
Apotekarnes julmust. Finns i matbutiker, ca 17 kr/1 500 ml.
Ett måste på julbordet! Julmust passar till all mat på julbordet och är dessutom en perfekt dryck till alla sötsaker och godis som äts under julen.
Tio Pepe Fino Nr 8225, 65 kr/375 ml.
En dryck som kan ses som en vattendelare - älskad av sommelierer och bartenders, men som många associerar med som en sötsliskig efter-maten-dryck. Men sherry görs i flera olika stilar! Det här är en torr sherry som har typisk nötighet, och samtidigt friska citrusinslag. Toppen tillsammans med mycket av den plockmat vi äter till jul.
Saturnus frostbär, finns i matbutiker ca 35 kr/ 50 cl
Vinvinsglögg med smak av rönnbär och havtorn. Glöggen kan drickas både varm och kall, med eller utan russin och mandel. Fräsch glögg med en sötma som funkar perfekt till sötsakerna på julbordet.
Pomologik, Hopple, nr 11902 + pant 28 kr/250 ml
En alkoholfri hantverkscider med humle. Äpplig med inslag av gul frukt. Den har en viss sötma utan att bli söt, och en syra som vänder upp. Drycken känns somrig i stilen och visst är det härligt med sommar i glaset när det är mörkt ute? Gott till julskinkan.
Läs vidare
Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.
Mer på Godare
Mamma mia! Dante Zias pasta med tomat och mozzarella
- Snabblagat
Pasta med gorgonzola och salsiccia
- Snabblagat
Krämig carbonara med knaperstekt pancetta
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
DRYCKER
Därför ska du dricka den här ölen i påsk
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter