Fredrik Nylén: ”Pepparkakor är torra och trista”

Publisert:
Lussebullar är ett måste till adventsfikat för Fredrik Nylén.
Lussebullar är ett måste till adventsfikat för Fredrik Nylén.

Lussebulle på midsommarafton och julbak i augusti. Hemma hos bakproffset Fredrik Nylén doftar det saffran och pepparkakor nästan året runt. Nu laddar Godares helgprofil upp inför första advent på söndag.
– Adventsbaket är både kaos och mysigt, säger Fredrik.

Fredrik Nylén, med bloggen Fredriks fika, har redan fått julpyntet på plats. I helgen ska det bakas lussebullar och pepparkakor i stora lass – och något julgodis.

– Vi tjuvstartade lite med pyntet i veckan eftersom vi inte är hemma på första advent. Vi ska till våra vänner i Trosa och julbaka och gå på julmarknad. Jag fullkomligt älskar den här perioden på året och vi försöker fylla helgerna med massor av julmys!

När startar du upp säsongens julbak?

– De första uppdragen och jobben brukar dyka upp direkt efter sommarsemestern. Vissa år, när det är viktigt med snöbilder, så gör jag juljobben ett helt år i förväg.

Vad bjuder du på till första advent?
– Det blir en hejdundrande blandning. Jag ska baka med mina tre godbitar William, Adam och Nike och det brukar bli både bullar, kakor och något julgodis. Vi har som tradition att baka varje advent och det är både kaos och mysigt. De är även med i min julbok när vi bakade pepparkakor till den.

(340)

Lyxiga saffransbulla­r med mandelmassa

Vad dricker du helst till adventsfikat?

– Jag älskar både glögg och julmust, så helst båda samtidigt!

Finns det något fika du tackar du nej till?

– En torr kärlekslös fabriksbulle hoppar jag gärna över.

Vi har hört att du inte är så förtjust i pepparkakor, varför då?

– Jag tycker mer om att baka pepparkakor än att äta dem. Men det tar så lång tid att baka, degen räcker hur länge som helst, mycket kavlande och till belöning får man en ganska torr och trist kaka... Smaken gillar jag, men hellre då i en mjuk pepparkaka.

Tar dina vänner för givet att det är du som bjuder på adventsfika?

– Det brukar alltid bli något adventsfika här hemma, oftast väldigt oklassiskt och jag testar en massa nya recept till bloggen som de får provsmaka.

(10)

Mandelmusslor med sylt och grädde

Tröttnar du någonsin på julbak?

– Än så länge har jag inte tröttnat, men det skulle kanske inte vara roligt året om. Bland det bästa med mitt jobb är att det alltid är olika säsonger och bakverk att testa!

Adventsfika kan bli väldigt sött, hur väger man upp det?

– Man kanske kan baka något bröd? Men helt ärligt så går jag all in på fikat bara när det är adventsfika. Jag har aldrig upplevt att det kan bli för sött.

I Fredrik Nyléns Baka till jul hittar du mängder av härliga recept till advent och jul.
I Fredrik Nyléns Baka till jul hittar du mängder av härliga recept till advent och jul.

Tre måsten på adventsfikat?

– Jag är ju väldigt klassisk av mig, så mina måsten är lussebullar, saftig mjuk pepparkaka och den tredje kan vara någon rolig ny variant av något. Kanske en härlig mandelkaka med saffran eller liknande. Hm, mandelmusslor kanske jag slänger in i diskussionen också.

När åt du säsongens första saffransbulle?

– Jag åt min första i midsommar, en hade med sig saffransbulle till picknicken och då kunde jag inte hålla fingrarna borta. Det finns de som vill hålla på traditionerna och vänta till advent, jag är inte en av dem.

Du ska podda med Mattias Kristiansson i Under förklädet, vad kan vi förvänta oss av den.

– Under förklädet kommer att handla om allt mellan himmel och jord med mycket skratt! Mattias är väldigt bestämd i sina åsikter, och jag är lite för snäll så det blir en rolig dynamik när vi pratar om olika ämnen. Det är allt från vänner, dejting, livet, döden, filmer och allt däremellan. Vi jobbar båda med mat och bakning så det kommer självklart bli en hel del om det också.

Fredrik Nylén

  • Ålder: 44 år
  • Bor: Hofors
  • Utbildning: Kock
  • Blogg och Instagram: fredriksfika.allas.se @fredriksfika
Fredrik Nylén: ”Pepparkakor är torra och trista”

Adventsfika

Glögg, lussebullar och något smaskigt julgodis är allt som behövs för ett mysigt adventsfika. Här finns fler juldoftande recept. Recepten på Fredriks lyxiga saffransbullar och spröda mandelmusslor hittar du här ovan via länk ovanför bilderna.

(61)

Julens godaste glögg

(19)

Trillingnötte­r – så gör du dem själv

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.