”Kakor är vår tids plockgodis”

Kakdrottningen Birgitta Rasmusson aktuell med ny bakbok

Publisert:
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

En rasande elegant kakdrottning som älskar kafferep. Birgitta Rasmusson, mest känd som domare i bakprogrammet ”Hela Sverige bakar” är aktuell med nya kakboken ”Birgittas bästa – kakor vi minns” (Lind & Co).

– Nej men ser man på! En kakdrottning! Carl Jan Granqvists teatraliska röst överröstade allt där han stod på översta trappsteget på tåget och vinkade glatt till Birgitta Rasmusson på perrongen. I och med det så blev Birgitta Rasmusson för alltid kakdrottningen med hela svenska folket. Tidigare kallade Carl Jan Granqvist henne för rikskokerska men när hon alltmer styrde in på kakor så byttes smeknamnet ut.

”Birgittas bästa kakor vi minns” är tredje boken i Birgitta Rasmussons kakbokstrilogi. I boken har hon samlat kända och okända klassiker och till varje recept följer en bakgrundshistoria. Idén till trilogin föddes när Birgitta Rasmusson höll ett föredrag på Rotary, efteråt kom fotografen Lennart Nilsson fram.

– Han var väldigt intresserad och till slut frågade han om jag hade skrivit om det här. Jag svarade nej och då frågade han om jag tänkte göra det. Till min oerhörda förvåning hör jag mig själv svara ja, säger Birgitta Rasmusson. Jag har ju egentligen gått i pension efter att ha jobbat på ICA:s bokförlag och jag kan erkänna att jag var rätt trött på recept och att ligga vaken på nätterna och fundera på om jag verkligen skrev två deciliter eller var det fyra? Men det här är ju kulturhistoria med alla dessa fantastiskt skickliga kvinnor. Om ingen skriver om det så går det i graven med dem, Men jag känner inte att det är min plikt jag tycker faktiskt att det bara är roligt.

Birgitta Rasmusson och hennes nya kakbok Birgittas bästa – kakor vi minns (Lind & Co).
Birgitta Rasmusson och hennes nya kakbok Birgittas bästa – kakor vi minns (Lind & Co).

Materialet till böckerna, förutom sin egen receptsamling, har hon samlat på sig under många år. I sitt arbete på Ica-förlaget åkte hon bland annat runt till alla biskopssäten i Sverige och samlade ihop recept som använts vid kyrkkaffet. När hon är ute och föreläser vill många gärna dela med sig av recept och historier. En dag stod en granne på trappen med en fullproppad kasse.

– Han ville att jag skulle ta hand om recepten efter hans mor som var en duktig bakerska. Det är bara du som kan hantera det här sa han, berättar Birgitta Rasmusson.

Hon började gräva i sina samlingar och fann bland mycket annat att Gustav Vasa älskade klenäter, Cajsa Wargs favorit var mandelmusslor och att tidigare förbundskaptenen i fotboll, Orvar Bergmark, levererade recept till en veckotidning, det visade sig att han i grunden var bagare.

Birgitta Rasmusson är känd som sträng men rättvis domare i Hela Sverige bakar.
Birgitta Rasmusson är känd som sträng men rättvis domare i Hela Sverige bakar.

Birgitta Rasmusson är utbildad i Uppsala på Fackskolan för huslig ekonomi och under sina år på ICA:s bokförlag ansvarade hon bland annat för bästsäljarna ”Rutiga kokboken” och ”Sju sorters kakor”. Men kändisskapet kom med hennes medverkan som domare i Hela Sverige bakar.

– Vi har precis avslutat årets inspelningar, säger Birgitta Rasmusson. Jag gillar verkligen att vi får ha med våra baktips där, det är många som uppskattar det och undrar var jag lärt mig allting, men jag har ju till och med tenterat på mjölsorter så det är väl inget konstigt.

Utrycket ”Rasande elegant” är ett signum för Birgitta Rasmusson som domare.

– Ja, det har blivit ett kändisskap som jag inte riktigt kan fatta, säger Birgitta Rasmusson. Främst ungdomar men även män i 40-årsåldern vill gärna göra mig uppmärksam på att de känner igen mig och ropar gärna ”Rasande elegant” när de ser mig. Jag har aldrig planerat uttrycken när vi bedömer deltagarnas bakverk. Men jag är bra på att hitta rätt ordval och då kan det bli ”Rasande elegant” eller ”Det saknas lite caramba i den här”. Nu brukar deltagarna prata sins emellan om hur många ”Rasande elegant” de kan tänkas få av mig.

Det var mamma Agnes som lärde henne att baka. I lantbrukarhemmet var det självklart att allt skulle vara hembakat.

– Om vi någon gång hade köpebröd hemma när jag var barn, barkis eller småfranska, så tyckte jag och min bror att det var rena drömmen.

Birgitta Rasmusson gillar inte att baka i sin gasugn.
Birgitta Rasmusson gillar inte att baka i sin gasugn.

Hemma i kökslådan i föräldrahemmet utanför Ljungskile ligger vaxduksböcker med receptskatter, urklipp ur veckotidningar och handskrivna lappar fulla med recept.

– Mamma hade oerhört många kafferep, säger Birgitta Rasmusson. Så det bakades många fina kakor hemma och det är det arvet jag förvaltar nu. Sverige är det enda landet som har kafferep med stora kakfat med sju sorters kakor. Jag ville ofta baka med mamma ur receptboken Sju sorters kakor, men på den tiden var mandel och socker och andra ingredienser dyra så vi experimenterade och det lärde jag mig oerhört mycket på. Jag har gillar fortfarande att experimentera och testa nya saker. Läser jag ett recept där jag ser att det inte kommer att fungera vill jag ofta provbaka det och göra det korrekt.

I lägenheten i Stockholm har Birgitta Rasmusson gasspis vilket hon tycker är helt förkastligt att baka i. Hon brukar hyra in sig hos en kompis om hon behöver provbaka något eller baka till fotografering.

– När jag kommer ner till västkusten fyller jag alltid kakburkarna det första jag gör. Det har ju grannarna kommit på nu så de kommer alltid över och fikar. Brorsbarnen hjälper gärna till med provsmakningar och de tycker det är roligt när jag berättar att det är till exempel gammelfarmors recept. Jag lever efter devisen jag fick höra av mamma; är bullarna slut får man ställa sig och baka nya. Mamma bakade fruktansvärt goda bullar och alltid utan recept. Hon hällde upp degvätskan och sedan utgick hon från den. De bullarna var de godaste som fanns.

Birgitta Rasmusson tycker det är roligt att småkakstrenden håller i sig.

– Det verkar vara vår tids plockgodis, säger hon.

Med ”Birgittas bästa kakor vi minns” lever Birgitta Rasmusson verkligen upp till sin titel Kakdrottningen. Här finns allt från Astrid Lindgrens kanelbullar och Birgit Nilssons divakaka till läckra biskvier och söta småkakor, rasande elegant och en hel del caramba helt enkelt.

5 läckra recept ur Birgitta Rasmussons nya bakbok; Birgittas bästa – kakor vi minns

Fransk chokladtårta
Fransk chokladtårta
Fransk chokladtårta
(315)

Fransk chokladtårta

Catalaner – söta och goda.
Catalaner – söta och goda.
Catalaner med hallonsylt och glasyr
(43)

Catalaner med hallonsylt och glasyr

Trådrullar med arrakfyllning
Trådrullar med arrakfyllning
Trådrullar med arrak- eller punschfyllning
(3)

Trådrullar med arrak- eller punschfyllnin­g

Kalasgifflar
Kalasgifflar
Kalasgifflar med chokladfyllning
(93)

Kalasgifflar med chokladfyllni­ng

Babas
Babas
Babas – bärfyllda kransar
(4)

Babas – bärfyllda kransar

Birgitta Rasmussons receptbokstrilogi

  • 2016 Birgittas bästa: favoritrecepten till det svenska fikat
  • 2017 Birgittas bästa julkakor
  • 2019 Birgittas bästa kakor vi minns

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.