Zeinas tips till köttälskare som vill äta mer grönt

Zeina Mourtada: Ät med sunt förnuft och sluta släng

Publisert:
– Många kastar jättemycket mat helt i onödan på grund av okunskap. Vi måste sprida kunskap och folk som jobbar med mat har ett stort ansvar, säger Zeina.
– Många kastar jättemycket mat helt i onödan på grund av okunskap. Vi måste sprida kunskap och folk som jobbar med mat har ett stort ansvar, säger Zeina.

Hon är prisad, hyllad och matglad.
Nu kommer Zeina Mourtada ut med en helt grön bok med recept från hela världen.
– Jag tyckte att en grön kokbok är det som behövs just nu, en bok för köttälskare som vill äta mer grönt och inte bara en massa substitut, säger hon.

I ett vitt nyrenoverat kök med högblanka luckor tillbringar Zeina Mourtada större delen av sina dagar. Hon gillar egentligen inte det vita.

– Det är inte mitt drömkök, jag är ingen högblank person, säger hon.

Hon vill ha färg omkring sig. Men köket i huset som de flyttade till förra året är helt nytt.

– Man kan inte bara riva grejer som funkar, jag kan leva med det här, säger hon.

På köksbordet ligger en vackert handbroderad röd duk med snirkliga mönster. Den är vävd i Syrien och kommer bara fram vid högtidligare tillfällen. Skålarna är fulla av tomater och frukt. Bananer och persilja. Ikväll ska det bli vinbladsdolmar till middag. Enligt Zeina är de jobbiga att göra och tidskrävande.

– Men det är värt det, lovar hon.

Zeinas blogg var en slump

Det är svårt att inte tro henne. Hon tycks veta allt om mat. Hon har över 1500 recept från hela världen på sin blogg.

– Jag researchar mycket och tittar på klipp på youtube och annat.

Att det blev en blogg var slumpen.

– Jag var en student som inte visste vad jag skulle göra av mitt liv.

Föräldraledig med tredje barnet och lite lätt uttråkad fick hennes syster henne att gå med i Facebook och Instagram och så småningom skapades bloggen (2014) och imperiet, som hennes man brukar kalla det, växte.

I dag har hon 150 000 följare bara på Instagram. Hon har vunnit pris för årets matblogg 2016 och nu kommer den andra kokboken som blir helt vegansk med några få vegetariska undantag.

Ät med sund förnuft

Recepten kommer från hela världen, men det är inte bara en bok för den typiska veganen, utan också en bok för köttälskaren som vill äta mer grönt, men som inte vill äta vegetariska substitut för kött.

– Vi måste ju minska på köttkonsumtionen och äta mindre kött. Det är en stor miljöbov och vi köper mycket billigt och dåligt kött, säger hon.

Meat free monday-konceptet är dock inget som hon har mycket för.

– Jag tycker att meat free monday egentligen är ganska hemskt. Jag menar ska vi äta vegetariskt en dag i veckan och kött resten av veckan. Det bästa är att äta med sunt förnuft.

Något som hon också märkt under tiden som hon jobbat med mat är det otroliga matsvinnet.

– Var femte matkasse som handlas slängs. Folk kastar jättemycket mat helt i onödan på grund av okunskap. De får panik av att mjölken gick ut igår. Folk stirrar sig blinda. Utgångsdatum är ett jättebra verktyg, men det viktigaste är att lukta och smaka, säger hon.

– Vi måste sprida kunskap och folk som jobbar med mat har ett stort ansvar, säger hon.

Flydde mitt i natten

Själv älskar hon det mesta i matväg.

Föräldrarnas nyfikenhet tror hon är en stor anledning och det faktum att föräldrarna tingats fly från Libanon till först Libyen och sen, Sierra Leone och till sist Sverige.

Zeina, som har libanesiskt ursprung, föddes i Sierra Leone i Västafrika.

– Hon berättar om tidiga matminnen som när bönderna i Sierra Leone skalade sockerrör och pressade till juice.

När Zeina var 4,5 år blev det i landet att det inte gick att stanna kvar.

– Mina föräldrar  väckte mig på natten och virade in mig i en filt och sa att vi var tvungna att fly. Jag blev så ledsen, för jag fick inte ta med mig mina leksaker. Sen reste vi till Sverige, jag kommer ihåg att mamma och pappa sa att nu har vi kommit till världens bästa land.

Återskapar mammans mat

En stor samling av kokböcker ligger travad i vardagsrummet. Överst mammas första svenska bok Den rutiga kokboken. 

– Det första hon lagade var kanelbullar och fiskgratäng. Det var så exotiskt för oss säger hon.

Föräldrarna var noga med att undersöka den svenska kulturen och att direkt lära sig om maten.

Zeina växte upp med mat från alla delar av världen. Hon lärde sig att känna igen någonting som blivit dåligt, och när hon blev äldre och flyttade till Stockholm började hon att återskapa mammans mat.

– Sen tog jag bild på den och skickade till henne, det kunde ta flera dagar innan hon svarade.

Förra hösten gick mamma Faizeh bort.

Då klippte Zeina sönder en av sina kokboksexemplar som hon hade hemma och så tejpade hon upp bilderna på väggen.

– Jag kände att jag behövde ha mamma här, i köket. Och så tog jag den här efter mamma, det var det enda jag ville ha, säger Zeina och bläddrar varsamt i Den rutiga kokboken. Pärmomslaget är sedan länge borta och sidorna är ömsom nötta, trasiga och fulla med för länge sedan smakrika matfläckar.

Zeina tipsar: Vira in persiljan i en fuktig och ren kökshandduk och förvara persiljan i kylen (byt handduk var tredje dag) då håller örten i minst tio dagar.
Zeina tipsar: Vira in persiljan i en fuktig och ren kökshandduk och förvara persiljan i kylen (byt handduk var tredje dag) då håller örten i minst tio dagar.

Tre smarta mattips från Zeina

  1. Ha alltid ha ett vitkålshuvud i frysen. Då kan du alltid göra kåldolmar snabbt, ett kålhuvud som får tina efter två nätter i frysen får samma konsistens och böjliga förmåga som ett kokt vitkålshuvudsblad, men det hela blir mycket smidigare. Dessutom går det åt mindre energi eftersom frysen alltid är i gång till skillnad mot om du skulle dra på spisen och koka dem mjuka.
  2. Förvara bladpersiljan i en fuktig handduk i kylskåpet. Bladpersiljan i sina mäktiga knippen gulnar snabbt och eftersom persiljan är smakrik, nyttig och användbar inom många områden så vill man att den ska hålla längre. Zeinas bästa tips är att vira in hela knippan i en fuktig och ren kökshandduk och sedan förvara persiljan i kylen (byt handduk var tredje dag) då håller örten i minst tio dagar.
  3. Lagra osten i vinkylen. Ost mår bra och mognar bättre på lite högre temperaturer än det normalt är i din vanliga kyl. Så stoppa in osten i vinkylen, om du har någon, och höj temperaturen.
I dag har Zeina 150 000 följare bara på Instagram. Hon har vunnit pris för årets matblogg 2016 och nu kommer andra kokboken.
I dag har Zeina 150 000 följare bara på Instagram. Hon har vunnit pris för årets matblogg 2016 och nu kommer andra kokboken.

Zeina Mourtada

  • Ålder: 37
  • Familj: Mannen Jamil och tre barn Aliya 5, Hadi 8 och Batol 13 år.
  • Bor: Sollentuna, Stockholm
  • Ursprung: Libanesiska rötter, född i Sierra Leone och sedan Sverige (Göteborg, Borås, Malmö och sedan 15 år Stockholm).
  • Yrke: Matinfluencer och proffsmatbloggare med fingertopparna i all mat över hela världen.
  • Aktuell: Kommer ut med sin andra kokbok, Zeinas green kitchen, den 7 augusti
Zeinas tips till köttälskare som vill äta mer grönt
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?