Därför äter svenskar näst mest ketchup i världen

Mathistorikern Richard Tellström förklarar

Publisert:
Korv kräva ketchup.
Korv kräva ketchup.

Vår relation till ketchup är en ren kärlekshistoria. Och den kärleken gör att vi svenskar äter näst mest ketchup i hela världen, enligt en undersökning.
Mathistorikern Richard Tellström förklarar varför vi tagit den röda såsen till våra hjärtan.

Spaghetti, varmkorv, makaronipudding och till och med fiskpinnar. Den älskade ketchupen passar till en mängd olika rätter.

I Sverige konsumerar vi näst mest ketchup av alla länder i världen enligt Euromonitors marknadsundersökning av världens ketchupkonsumtion. Bara irländarna slår oss i mängd.

Hela 3,2 kilo per person och år sätter vi i oss. Rätterna vi helst toppar med den sötsyrliga röda såsen är; falukorv, köttbullar, spaghetti, hamburgare och korv med bröd.

Mathistorikern Richard Tellström, som även är docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet, har grävt djupare i ketchupens historia.

– Tomatketchupens stora genombrott på 1950-talet hänger samman med amerikaniseringen av folkhemmets matkultur, bort från den svenska allmogematen men också borgerskapets husmanskost, över till moderna maträtter.

Bara irländarna äter mer ketchup än vi, vet du varför?

– Irländarna smaksätter sin mat med mycket relish, en gurk- och tomatröra som ligger rätt nära vår svenska bostongurka, så de gillar det här sötsyrliga smakackordet (de smaker som är mest populära i varje matkultur). De äter relish till ”allt”, från pommes till en grillad ostsmörgås.

Mathistorikern Richard Tellström.
Mathistorikern Richard Tellström.

När började vi äta ketchup i Sverige?

– Det drar igång på 1920-talet. Den första tomatketchupen serverades som en smaksättande klick på tallriken eller istället för tomatsås. Särskilt stekta kötträtter, stekt potatis och andra feta rätter, fick den här sötsyrliga touchen. I korvkiosker blev den allmän först på 1960-talet.

Skolmaten spelar ibland en avgörande roll för våra matvanor, är det samma sak med ketchupen?

– Ja ketchupen konkurrerar med våra svenska historiska syrliga smak som finns i filprodukter, öl, surdeg men förstås också ättiksinlagda grönsaker. Ketchupen håller kvar vårt syrliga gillande.

En kall, lite söt tomatsås låter inte som ett självklart val, varför tycker vi att det är så gott?

– Det stora värdet är att ketchupen har två grundsmaker (sött, surt), så om du gör en maträtt som saknar dessa i sitt recept är det lätt åtgärdat med en ketchupklick.

Har du sett några oväntade kombinationer med ketchup när du tittat på dess historia?

– I Mexiko kan man ha salsa på popcornen, och den är ju en föregångare till ketchupen. Och i Sydost-Asien är ketchup på ris ingen ovanlighet.

Nu när matpriserna skenar, kommer vi att använda ännu mer ketchup för att piffa till det som ligger på tallriken?

–Ja kanske eftersom ketchup är både smaksättare och sås, och ska man spara så får man två saker för pengarna i ketchupen.

Finns det något du själv inte gärna äter utan ketchup?

– Stuvade makaroner utan ketchup är en omöjlighet. Och förstås för att doppa pommes i på Donken. När jag stylar gör jag gratinerade ostron med ketchup, fint tilltugg till drinken.

Skolmaten som bjöd in ketchupen till middagsbordet

  • Spaghetti bolognese, lanserades i skolorna 1963.
  • Makaronipudding, 1963.
  • Varmkorv med potatismos , 1966.
  • Ugnsstekt falukorv med makaroner, 1972.
  • Italiensk makaronirätt , 1975.
  • Hamburgare, 1989.
  • Italiensk pastamix, 1989.
Därför äter svenskar näst mest ketchup i världen

15 röda fakta om vårt ketchupälskande land

  1. Vi äter ketchup till ungefär femtio olika rätter.
  2. Hela 2/3 delar äter ketchup en gång i veckan eller mer.
  3. Allra helst har vi ketchup på favoriten korv med bröd, som lite mindre än 70 procent av svenskarna äter med ketchup. 42 procent säger att de inte skulle kunna äta korv med bröd utan ketchup
  4. 61 procent äter ketchup till spaghetti med köttfärssås och 44 procent väljer att ha ketchup på bara spaghetti (efter korv med bröd är faktiskt spaghetti med köttfärssås den mat som flest svenskar – 30 procent – säger att de inte skulle kunna äta utan ketchup.
  5. Hamburgare ligger också i topp med 63 procent.
  6. 51 procent äter ketchup till falukorv
  7. Våra älskade köttbullar är såklart också en favorit, som nästan hälften av svenskarna (48 procent) väljer att äta med ketchup.
  8. En lite mer oväntad kombination är fiskpinnar där hela 18 procent säger sig toppa dem med ketchup.
  9. En fjärdedel av oss har ätit ketchup till rostat bröd.
  10. Fler än 100 000 svenskar har testat ketchup till surströmming
  11. Dubbelt så många, 2 procent, har provat det till ärtsoppa
  12. Lika många har ätit ägg med ketchup och hela 20 procent av oss äter ketchup till pizzan.
  13. Tacos med ketchup föredras av hela 10 procent och inte ens chipsen kommer undan där 8 procent gärna äter dem med ketchup,
  14. En intressant uppgift är att 81 procent av svenskarna använder ketchup som ingrediens i matlagningen, och lite över en femtedel gör det regelbundet.
  15. 4 procent äter aldrig ketchup.

Källor:
The global ketchup consumption, Euromonitor.
Undersökning av svenska ketchupvanor på uppdrag av Heinz. Opinium, 29 juni​–5 juli 2022, 2 000 nationellt representativa vuxna svenskar.
Historisk data samlades in och analyserades av mathistorikern Richard Tellström, docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet på uppdrag av Heinz.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.