Camilla Hamids bästa tips för nattjäst bröd

Publisert:
Camilla Hamid delar med sig av sina bästa tips om kalljäst deg.
Camilla Hamid delar med sig av sina bästa tips om kalljäst deg.

Kalljäst eller nattjäst bröd är en otroligt bra uppfinning tycker Camilla Hamid.

– Du rör ihop degen på kvällen, den behöver inte ens knådas och efter en god natts sömn kan du baka ditt bröd i lugn och ro lagom till frukosten.

Här delar Camilla Hamid med sig av sina bästa tips för att lyckas med kalljäst deg.

Med bloggen My kitchen stories är Camilla Hamid störst och mest populär bland alla bakbloggare i Sverige. Här tipsar hon om hur du kalljäser degen och bakar doftande frallor lagom till frukosten dagen efter.

Nybakat till frukosten är så gott men hur gör man? Det får ju inte ta så lång tid.

– Det tar tid och behöver ta tid för att det ska bli gott, men det finns några knep att ta till som till exempel att kalljäsa degen. Där behöver du inte lägga så mycket tid på själva görandet och sedan sköter den sig själv i kylen när man själv ligger och sover och så har man nybakat på morgonen.

Alla jästdegar går att kalljäsa tipsar Camilla, även bullar.

Men degvätska ska ju vara ljummen, hur fungerar det med kalljäsning?

– Alltså det där är den största lögnen någonsin. När jag bakar bullar är det rumstempererat som gäller, även mjölken. Då behövs inte lika mycket mjöl och bullarna blir saftigare. Om du smälter smöret behövs det mer mjöl och bullarna blir torrare.

Kan jästen bli för kall

– Ja. Jag brukar göra bake-off ibland och då fryser jag in bullarna precis innan de har börjat jäsa. Om de hinner börja jäsa innan de åker i frysen så förstörs jästen. Så det är lite knepigt, det är inget jag skulle rekommendera en nybörjare att göra. Men vanlig kylskåpstemperatur är ingen fara.

Kylen är proppfull och jag får inte in en hel plåt, kan degen jäsa i rumstemperatur.

– Ja det kan den, men mycket kortare tid, 2–3 timmar.

Kan man inte bara ha mindre mängd jäst?

– Nej, då blir den överjäst och doftar alkohol, jätteäckligt.

Kan man kalljäsa för länge?

– Ja. Max 18 timmar, det är ändå ganska många timmar. Så skulle du vakan på morgonen och känna att du inte orkar baka så kan du vänta till kvällen.

Kalljäst deg behöver inte ens knådas.
Kalljäst deg behöver inte ens knådas.

Finns det fler fördelar med kalljäst?

– Den främsta fördelen är att det inte behövs några specialredskap. Jag är prylnörd när det kommer till köksredskap men jag gillar inte när man måste ha ett redskap. Här klarar du dig med en träslev och en bunke.

Kalljästa degar behöver aldrig knådas. Tack vare den långa jäsningstiden så utvecklas också smaken mycket mer.

– Det är därför jag säger minst sex timmar men helst över natten. Ju mer tid desto bättre smak.

Kan man ha degen i en bunke i kylen istället?

– Oh ja. När jag inte gör långpannebröd så använder jag en bunke. Då skär jag bara degen i bitar på morgonen och gräddar i ugnen.

Camilla tycker generellt att brödbakning är väldigt tacksamt. Det är förlåtande och det mesta går att lösa.

– Jag gillar att blanda i torkad frukt som tranbär, det gäller att blötlägga dem först annars suger de åt sig av brödet och blir torra och trillar bort.

– Det är verkligen inte svårt att baka bröd. Det är billigare, godare och speciellt om du bakar kalljäst så är det noll ansträngning. Och nu när allt är så dyrt, allt du behöver är mjöl, vatten (jag bakar oftast med vatten det blir så kripsig yta och segt inkråm, väldigt trevligt.

Vad har du på gång nu?

– Jag ska precis börja på min nästa bok. Jag får inte säga någonting men det blir min femte bok. Jag släpper en om året. Jag har kul, det är det viktigaste.

Camilla Hamids kalljästa frallor i långpanna
(39)

Camilla Hamids kalljästa frallor i långpanna