Godares helgprofil: ”Det här är mina tre favoritrestauranger”

Stjärnkocken Marion Ringborg tipsar

Publisert:
Stjärnkocken Marion Ringborg.
Stjärnkocken Marion Ringborg.

Dåliga betyg gav stjärnkocken Marion Ringborg en karriär i restaurangbranschen.

– I början var jag rätt lost, då jobbade jag för att kunna köpa snygga kläder och gå på fester, säger Marion.

Nu driver hon eget cateringföretag och satsar gärna på events med konstinriktning.

Stjärnkocken Marion Ringborg sågs nyligen laga mat i tv-programmet ”Benjamins” och många känner igen henne efter hennes medverkan i ”Kockarnas kamp” 2019. Hon har bland annat drivit pop-up restaurangen Garba i Stockholm och jobbat på stjärnkrog i London. Nu är hon Godares helgprofil.

Har du planerat vad du ska äta i helgen?

– Jag har precis kommit till Mallorca så jag vill äta allt som är spanskt. Paella, grillade räkor, musslor i het sås och patatas bravas. Nu blir jag hungrig!

Vad dricker du till allt det där goda?

– Jag älskar att dricka kallt, rött vin. Ett ganska lätt vin som jag ställer in i kylen. Det blev en grej att dricka kallt när naturviner blev så populärt.

Många såg dig laga mat och hänga i ”Benjamins”, hur var det?

– Det var jättekul. Han är så lättsam och härlig, det är han som skapar stämningen och får en att känna sig så bekväm.

Du startade pop up restaurangen Garba 2017 tillsammans med Linn Söderström, det blev succé, är den nedlagd nu?

– Ja det kan man säga, vi har valt att göra olika saker i livet vilket gjort att vi har delat på oss. Garba var Linn och Marion. Det kändes naturligt att säga hejdå till det och blicka framåt mot något nytt.

Vad har du ställt in blicken på?

– Nu har jag lyxen att vara en lite mer etablerad kock och kan ta nästa steg, inte bara jobba för att tjäna pengar och betala min hyra. Jag satsar på sånt jag tycker är kul som mitt cateringföretag Jag är väldigt intresserad av konst och vill gärna få ihop det genom event med matlagning. Lite mindre projekt, lite mer intressant, kanske lite vuxnare.

Konst och mat låter intressant!

– Jag gillar konstinstallationer och blev väldigt inspirerad av Hanna Hellqvists utställning ”Det dukade bordet” på Millesgården i Stockholm. Jag älskar att duka upp och skapa en miljö och kände att jag vill ta det ett steg längre och uppleva maten också.

Du har rötter i Gambia, syns det i din matlagning?

– Absolut, min mamma är jättebra på att laga mat och vi åt alltid god mat hemma. Gambiansk mat ska smaka mycket men vara välbalanserad. Alla kockar pratar om fettet och syran men jag fick det redan hemifrån och det gambianska köket.

Marion när hon lagade mat på Garba.
Marion när hon lagade mat på Garba.

När kom du på att du ville bli kock?

– Jag ville gå media på gymnasiet men jag var så fruktansvärt dålig i skolan så hotell- och restaurangprogrammet var det enda jag kom in på. Men när jag började där så var det jättekul och plötsligt fick jag jättebra betyg och folk uppskattade mig. Så det var helt rätt.

Har din karriär varit spikrak?

– Jag har inte vetat exakt vad jag vill göra men jag har alltid drömt om att ha något eget och ha events och fester. Så blev det på sätt och vis med Garba. Men i början var jag rätt lost, då jobbade jag för att kunna köpa snygga kläder och gå på fester. Sedan hamnade jag på bättre restauranger och fick erfarenhet.

Har du några förebilder?

– Ja, jag har jobbat på ”Spring” i London med Skye Gyngell. Jag följde henne på Instagram och hade läst hennes kokböcker, jag älskade hennes stil med hållbar, klassisk matlagning utan en massa maskiner och visuellt vackert. Hon är en förebild än idag.

Hur fick du jobb där?

– Jag gick dit och sa hej och att jag sökte jobb där. Jag fick praktisera där i tre veckor och sedan fick jag jobb.

Modigt!

– Jag vet, det är helt sjukt, jag vet inte om jag gjort så idag. Jag var 24 år och hjärnan var väl inte färdigutvecklad, haha.

Är du sugen på fler tävlingar efter ”Kockarnas kamp”?

– Alltså jag är ju ingen tävlingsmänniska. Det blev ännu klarare när jag var med där. Jag har inte det där ”on and off” med allt fokus på en sak. Jag gick mest på känsla så det gick från dag till dag om det gick bra eller dåligt för mig. Det ska vara kul så tävlingar är nog inget för mig.

Marions tre favoritrestauranger i Stockholm

  1. Café Facile
    Dit brukar jag gå och käka söndagsmiddag.
  2. Prospero restaurant
    Helt opartiskt, det är min mans restaurang men det är min favorit på riktigt, det är inte ljug. De har en avsmakningsmeny med sjukt bra balans.
  3. Bistro Mirabelle
    Klassiskt fransk och brittisk bistro. Brun mat när den är som bäst

Marion Ringborg

Ålder: 33.
Bor: Stockholm.
Yrke: Kock.
Utbildning: Hotell- och restaurang.
Aktuell med: Cateringverksamhet.
Go-to rätt: Tomater, burrata och spagetti, det äter jag alltid.
Sommardrink: Bellini.
Sociala medier: @marionringborgs

(9)

Saltkokt småpotatis med chilimajonnäs

Toppar man de varma potatisarna med både chilimajonnäs och den spanska koriandersåsen mojo verde tar de slut i en rasande fart.

(15)

Gambas al ajillo

Räkor i en chili- och vitlöksolja med hackad persilja. Servera med ett gott ljust bröd och njut av denna spanska delikatess.

(2)

Tinto de verano

Tinto de verano betyder ”sommarvin” på spanska. Det är som en snabbsangria som är både svalkande och otroligt god.

Godares helgprofil: ”Det här är mina tre favoritrestauranger”
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.