Så bakar du Jespers Mästerkockspizza

Publisert:

Världens mest kända skidåkare har gästat hans pizzeria. Han använder gärna friarelli som topping – men bangar inte en banan- och currypizza.
Jesper Blomqvist delar med sig av sitt bästa och snabbaste pizzarecept för en Godare helg.

Nyårshelgen är här och efter en elegant trerättersmeny, fräsande bubbeldrycker och smällande fyrverkerier är vi många som på årets första dag inte längtar efter något annat än att krypa upp i soffhörnet med en stor, rykande varm pizza.

Äter du pizza på nyårsdagen Jesper?

– Nej, det är inte så att jag måste göra det. Men vi måste ha öppet här på pizzerian det brukar bli någon form av rekord då. Jag vet inte riktigt men det kan nog bli 700–800 pizzor, säger Jesper Blomqvist som gjorde succé i ”Sveriges Mästerkock VIP” med sin snabbakade pizza som knockade domaren och kocken Markus Aujalay.

Jesper Blomqvist tipsar om en snabbfixad pizza till nyårsdagen.
Jesper Blomqvist tipsar om en snabbfixad pizza till nyårsdagen.

Vilken är den mest kända gästen som ätit på din restaurang.

– Jag vill inte name-droppa. Det har ju varit ganska många men Ingemar Stenmark har varit här.

Har du någon favoritpizza?

– Åh, den är svår. Det växlar, jag äter pizza 2–3 gånger i veckan. Men på nyårsdagen vill jag nog ha en pizza med tomatsås, salsiccia, gorgonzola, mozzarella, parmesan, chiliolja och friarelli.

Friarelli?

– Det är en italiensk typ av broccoliväxt som är inlagd.

Inte banan och curry alltså?

– Nej, men jag skulle kunna äta det.

Finns det något du aldrig skulle lägga på en pizza.

– Jag tycker det är ganska fritt men skulle vilja säga ananas, men det mesta funkar. Surströmming i så fall.

Temepraturen på vattnet och knådningen är avgörande för en bra pizzadeg, säger Jesper Blomqvist.
Temepraturen på vattnet och knådningen är avgörande för en bra pizzadeg, säger Jesper Blomqvist.

Lägger du något oväntat på pizzan?

– Nja, löjrom är ju ganska klassiskt numera, tillsammans med västerbottenost, crème fraiche och hackad lök, dill och citron, den är fin. Friarelli är en klassiker i Italien men här i Sverige finns den nog bara på de napolitanska pizzeriorna.

Vilken är den absolut godaste pizzan du någonsin har ätit?

– Jag var utanför Neapel hos Francesco Martucci på ”I Masanielli” som är nummer ett. Han har vunnit de flesta tävlingar de senaste åren där pizzor bedöms. Först ångar han pizzan, sedan friterar han den och sedan stoppar han in den i vedugnen så den blir extremt krispig. Den var väldigt god, vi fick en pratstund med Fransesco också där han berättade hur hårt han jobbat.

Kände han igen dig?

– Någon i vårt sällskap nämnde att jag var gammalt fotbollsproffs, och då fick vi audience hos honom eftersom det visade sig att han var ett stort fotbollsfan. Det är en dörröppnare ibland, särskilt i Italien.

Era pizzor är döpta efter årstider, varför?

– Det är nog bara lite dålig fantasi, när vi hittade på en pizza så blev det den månadens namn.

Men en höstpizza utan svamp?

– Jag vet inte hur vi tänkte där. Men vi har gjort en pizza med kantarellstuvning vissa år.

Vad är hemligheten med en god pizzadeg?

– Det bästa är om den får tid att jäsa så det inte är så mycket jästsmak kvar. Det är bra för magen också.

Kan man använda en plåt som pizzasten?

– Ja det är klart man kan använda en plåt men det blir bättre med en pizzasten. Jag är ju van vid vår vedeldade italienska pizzaugn där vi använder pizzadeg som får jäsa i tre dygn. I ”Sveriges mästerkock VIP” fick vi en timme på oss att göra pizza.

Men hur lyckades du med det?

– Jag läste på och upptäckte att degvätskan kan vara ända upp till 50 grader utan att jästen dör. Så jag värmde vattnet till 45 grader så att jäsningen kom igång direkt under tiden som jag bearbetade degen. Så det var ju coolt att de hann jäsa så mycket på en halvtimme. Knådningen är också viktig, knåda hårt i tio minuter.

Vad dricker du helst till din pizza?

– På nyårsdagen blir det nog en cola. Annars blir det en öl eller ett glas rött, gärna en Valpolicella.

Hur förhåller du dig till efterrättspizza?

– Jag äter hellre glass till efterrätt, det blir lite mycket med deg igen efter en god pizza.

Nyårslöfte?

– Jag brukar inte vara så duktig på det, det är ju svårt att hålla.

Så bakar du Jespers Mästerkockspizza

Jesper Blomqvist

Ålder: 48.

Bor: Lidingö.

Yrke: Före detta fotbollsproffs och nu krögare.

Favoritpizza: Salciccia, gorgonzola och friarelli är riktigt gott.

Snabba pizzan – Jesper Blomqvists bästa tips
(191)

Snabba pizzan – Jesper Blomqvists bästa tips

Med Jespers smarta knep kan du baka pizza på under 60 minuter.

Jesper Blomqvist tipsar om hur du enkelt och snabbt bakar pizza hemma.
Jesper Blomqvist tipsar om hur du enkelt och snabbt bakar pizza hemma.
Pizzasallad – precis som på pizzerian
(1195)

Pizzasallad – precis som på pizzerian

En enkel vitkålssallad är alltid gott till pizzan.

Pizzasallad.
Pizzasallad.

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.