”Krusbärskakan fick ingen smaka – jag åt upp hela själv”

Fredrik Nylén fixar fika för hela långa sommaren

Publisert:
Fredrik Nylén fixar sommarfikat.
Fredrik Nylén fixar sommarfikat.

Rabarberkaka, syrensaft, sockerbullar eller hallonmuffins. I Fredrik Nyléns underbara fikavärld finns en godbit för varje smak.

– Jag försöker baka efter säsong men med bär i frysen går det bra att baka året runt, säger Fredrik.

Våren är här och kakproffset Fredrik Nylén känner sig pånyttfödd.

– Med våren kommer livet tillbaka till kroppen. Det är något med det här att gå på fast mark. Jag kan tyckta om vintern och så kommer snön och det är mysigt men vi är väldigt mycket ute i skog och natur med vår hund. Att gå på den där snön, till slut känner jag att jag vill ha riktig mark under fötterna.

Fredrik är aktuell med en ny bakbok, ”Sommarfika med Fredrik”, som är fylld med recept på fikabröd till varje tillfälle sommaren lång. Att göra en bakbok kräver mer planering än vad man kanske tänker på, i alla fall om man gör som Fredrik.

Redan i mars förra året började han så alla blommor och växter som han ville ha med på bild i boken.

– Vi fotade verkligen i säsong under hela sommaren. Från försommar till höst. Jag använde mig av en fotograf för första gången, Lisa Björner, och det blev så bra. Det var kul att boken fick ta den tid den behövde utan stress. Omslagsbilden tog nog 18 timmar att få till. Både förläggare, formgivare, fotograf och jag var på plats. De sprang runt och plockade blommor och jag bakade.

Boken tar sin början bland späda rabarberstjälkar och fluffiga fläderblomsklasar och avslutas med frostnupna rönnbär och blanka äpplen. Allt från mormors rabarberkaka till rönnbärs- och äppeltoscapaj.

– Det är en hel del mjuka kakor eftersom det är efterfrågat. Nästan alla recept går att baka med frysta bär på vintern. Jag har försökt vara så inkluderande det bara går och använda de bär vi har hemma i trädgården.

Fredrik försöker alltid baka i säsong och tar tillvara på all frukt och bär som växer i trädgården hemma i Hofors.

– Blåbär är min storfavorit. Det är så gott, lite lagom syrligt och lagom sött. De är lättillgängliga och finns överallt. De ger så fin lilablå färg när man bakar eller gör glass. Och så älskar jag krusbär och hallon. Det finns nog inte något bär jag inte gillar. Jag tycker om dem allihopa.

Fredrik Nylén i full gång.
Fredrik Nylén i full gång.

Bland de första fikastunderna minns Fredrik mormor Bloms syrenberså där det knaprades kakor och bjöds på hembakat vid varje besök.

– Hon hette Blom i efternamn och jag var nog ganska gammal innan jag förstod att hon hette Margit. Det doftade alltid nybakat hemma hos henne.

Men Fredrik minns inte att han fick vara med och baka.

– Jag var ganska liten då. Hon tyckte nog om att baka själv, precis som jag. Det var hennes paradgren och hon tyckte så mycket om att bjuda när vi kom dit.

Syrenberså måste vara världens vackraste ord?

– Hon hade ju verkligen en rund syrenberså. Och en äppelträdgård där det fanns en hammock som man kunde sitta och ligga i hur länge som helst.

Jag har ju bakat hela livet

Fredrik gillar att använda äldre eller klassiska recept men att göra en twist på dem.

– Jag har ju bakat hela livet så jag har så många recept. Men ofta hittar jag bara på och testar mig fram.

Äldre recept vill han gärna förenkla och förtydliga.

– I många gamla recept ska man kanske ha mandel och då kan man hoppa över alla de stegen och använda mandelmjöl istället.

Med alla de fina bär och frukter vi har i Sverige så sparar Fredrik gärna smakerna till vintern.

– Det går väldigt bra att frysa in färsk bär, det behåller smaken otroligt bra. Och enkelt att ta fram och baka med. Jag gör alltid jättemycket rabarbermarmelad, det är så gott sedan på hösten och vintern. En rostsmörgås med ost och rabarbermarmelad, när det är som mörkast, då kan man stoppa in lite ljus i vardagen.

”Krusbärskakan fick ingen smaka – jag åt upp hela själv”

Vilka är dina favoriter i boken?

– Det är jättesvårt. Det är så mycket som är gott, allt med rabarber! Krusbärskakan tror jag ingen fick smaka, jag åt upp hela själv. Svartvinbärsmarängpajen älskar jag. Nej det går nästan inte att välja.

Fredrik blir lycklig när det knoppas och hela Sverige får färg. Snart blommar syrenerna och de gör han gärna saft av.

– Man ska använda en syren som doftar mycket. Ju mer doft, desto mer smak. Den är perfekt som måltidsdryck. Den har en mild och fin, men ändå tydlig blommig smak. Jag tycker den är supergod.

Och så den eviga frågan, ska ingredienserna vägas eller mätas?

– Jag gör alltid både och. Säkrast är alltid att väga för då får man alltid samma resultat. Det blir lite mindre disk också om man väger.

Här kan du köpa Fredriks bok ”Sommarfika med Fredrik” (Annons från Adlibris)

Fredrik Nylén

Ålder: 45 år.
Bor: Hofors tillsammans med Emil och hunden Lovis.
Aktuell med: Bakboken ”Sommarfika med Fredrik”. Bloggen fyller 10 år den 15 juli.
Blogg: Fredriks fika
Instagram: @fredriksfika.

(20)

Prinsessrulle med jordgubbar och rabarber

(9)

Päronpaj med råkräm

(5)

Morotskladdka­ka med vallmo

(15)

Äppelrutor med vaniljsås

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.