Benjamin är på ständig jakt efter den perfekta carbonaran

”Jag har försökt laga den sedan jag var 12 år”

Publisert:
Benjamin Ingrosso med sin nemesis, carbonaran.
Benjamin Ingrosso med sin nemesis, carbonaran.

När tredje säsongen av Benjamins drar igång står Benjamin Ingrosso som vanligt värd för sitt populära mat- och musikprogram.

Här delar han med sig av sina bästa tips på hur man bäst tar hand om sina gäster och vilka rätter han allra helst bjuder på.

Och så var det det där med jakten på den perfekta carbonaran, har han äntligen lyckats?

Artisten och matentusiasten Benjamin Ingrosso är tillbaka med en tredje säsong av Benjamins. Programmet där han bjuder in såväl gamla vänner som nya bekantskaper att umgås i köket. Musikframträdanden sätter tonen på samtalen som varvas med Benjamins matlagning.

Benjamin själv förklarar att nyckeln till succén ligger i hur programmen görs.

– För mig var det viktigt att sätta min personliga prägel på programmet. Hur programmet klipps och vilken musik vi använder. Grunden i programmet görs vid inspelningen, vi har ingen röd tråd utan det som sker, det sker. Det handlar om vilken mat vi lagar, vilka gäster som kommer och hur de klickar med varandra. Jag vill att alla gäster ska ha kul.

Har du en lista på drömgäster?

– Ja! Och med den tredje säsongen har jag bockat av alla. När jag klämde in Björn Ulvaeus kände jag att jag slutar på topp.

Slutar? Blir det ingen säsong 4?

– Nej inte som det ser ut just nu i alla fall.

Du är värd för gäster som ofta inte känner varandra, har du några tips för hur man får alla att trivas?

– Jag tror att det är bra att vara lite naken i början så man släpper den lilla spärren. Nyckeln är nog också att jag inte ställer några intervjufrågor, jag pratar om mat eller saker jag är intresserad av. Istället för att fråga om någons senaste skiva kan man prata om sin favoritfilm eller favoriträtt som barn, då kan alla relatera och känna sig delaktiga.

Så, vilken var din favoriträtt som barn?

– Det är svårt för jag hade så sjukt många. Jag blev besatt av pasta i väldigt ung ålder. Främst den carbonara som jag idag inte ens kallar carbonara. Den med ägg, bacon, grädde och parmesanost. När jag var 11 förstod jag att den inte skulle vara så. Vi åkte till Rom och gick på en restaurang som heter ”La carbonara”. Jag hade sett deras youtube-klipp och kunde gå in i restaurangköket och säga till kocken exakt hur han skulle laga carbonaran, sedan dess har jag varit besatt av att laga den perfekta carbonaran.

Hur blir den perfekt?

– Det svåra med att få till den här hemma i Sverige är att du inte har italienska ägg. De smakar helt annorlunda, framför allt från Lazioregionen, och är väldigt gula. De ger en helt annan färg på carbonaran. Det lurar ögat och när jag ser den så tänker jag att den är mycket godare. Guanciale, lufttorkad griskind, ska nästan friteras i sitt eget fett. I en perfekt carbonaratugga slurpar du i dig al dente spaghetti, där ägget nästan har koagulerat, det kallas bavoso. På det ska du hosta till så att du får pepparn och när du knäcker en bit guancialekrisp mellan tänderna så ska det sprängas av fett i munnen. Det kan vara det vackraste som finns. Den är hundra procent helig.

Det ska sprängas av fett i munnen. Det kan vara det vackraste som finns.

Kockarna Marion Ringborg, Stefan Ekengren och Thomas Sjögren är inbjudna i ditt program. Är det nervöst att laga mat till dem?

– Jag känner de flesta kockar jag bjuder in. Jag tycker det är lite skönt när de är där, då kan en liten del av mig slappna av. Annars kan mycket av maten ligga på bara mig.

När nu gästerna har kommit, vilket snacks ska man ställa fram för att hålla dem glada?

– Något enkelt men otippat. Jag skulle köpa en riktigt bra ost, kanske en Brillat Savarin med en rabarberkompott. Pan con tomate är bland det enklaste och godaste som finns. Det är rostat baguette som du gnuggar med vitlök och river tomater på, servera med en pata negra. Det blir som en liten macka.

– Bjud på något enkelt men otippat snacks, säger Benjamin.
– Bjud på något enkelt men otippat snacks, säger Benjamin.

Vilken är din paradrätt?

– Jag önskar att det var carbonara men jag får ju aldrig till den. Det är istället en version av min pappas (Emilio Ingrosso reds. anm.) pasta zafferano. Han gör den med scampi och zucchini och jag gör den med pancetta och sparris. Det är en barndomsrätt som jag utvecklat och det har blivit ett av mina mest framgångsrika recept.

Och bästa efterrätten?

– För mig är det stekta kardemummabullar med min kolasås, jordgubbar och vaniljglass. Det är krispigt, salt, sött, fräscht, kallt och varmt.

Är det inte väldigt mäktigt?

– Jo, men det är en dessert, den ska vara mäktig.

Det är ofta olika nivå på dina gästers matlagningskunskaper, har någon överraskat?

– Ja, den här säsongen var det Tove Styrke som hade bra koll på matlagning och råvaror.

Och tvärtom?

– Det är många, och det är rätt kul för det blir som att förklara för ett barn.

Bidrar du till folkbildningen vad gäller matlagningen?

– Nej, men jag är ju inte kock. Däremot är det kul när folk på stan kommer fram och säger att de köpt guanciale och ska hem och laga carbonara. Att jag inspirerar till att folk vågar prova nya råvaror. Det handlar om att nöta, jag lagade tarte tatin i två och ett halvt år innan jag nailade den. Nu har jag gjort det.

Men inte din nemesis, carbonaran?

– Nej, jag vet inte vad det är. Det är därför jag måste till Rom igen och in i köket och se hur de gör den, igen.

Men du vet ju hur man gör den?

– Ja men det är en curse (förbannelse). Jag tror det ligger mycket i äggen. Och att den ska göras för max två personer annars blir den lätt torr och stabbig. Det är en jävla utmaning den där carbonaran.

Men vill du verkligen sätta den?

– Nä precis, det kanske är att jaga den som är grejen. Exakt, så kan det vara.

Benjamins har premiär den 20 april på TV4 Play och TV4.

Benjamin Ingrosso

Ålder: 25 år.
Bor: Stockholm.
Yrke: Programledare och artist.
Aktuell med: Säsong 3 av Benjamins på TV4.
Sociala medier: @benjaminingrosso
Favoriträtt: Spaghetti aglio olio e peperoncino.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.