Skillnaden på boxvin och flaskvin

Är samma vin bättre på flaska än på box?

Publisert:

En av de vanligaste frågorna Sarah Lindstrand Mboge får som sommelier är om samma vin är bättre på flaska än på box.

– Man tror att det är mycket skräpvin som produceras på box, men så är det faktiskt inte, säger hon i klippet.

Ett vin på flaska är inte nödvändigtvis bättre än ett vin i bag in box.

Det säger Sarah Lindstrand Mboge, sommelier och Godares vinexpert.

– Det är fortfarande samma vin som du kommer dricka. Det som skiljer dem åt är främst förpackningen, säger hon i klippet.

Boxen är designad för att drickas ganska snabbt, medan ett vin på flaska kan hålla längre och lagras, speciellt om det har naturkork.

DRYCKER

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

– Tyvärr så har boxvin fått ett ganska dåligt rykte genom åren. Man tror att det är mycket skräpvin som produceras på box, men så är det faktiskt inte. Många bra viner produceras på box också.

En öppnad box håller längre än en öppnad glasflaska, eftersom att den har en tappkran som inte släpper in lika mycket luft.
En öppnad box håller längre än en öppnad glasflaska, eftersom att den har en tappkran som inte släpper in lika mycket luft.

Så länge håller ett boxvin

Boxvinet har flera fördelar, som att det bättre för miljön än vin på glasflaska. Förpackningen är både lättare att producera och väger mindre att transportera.

En öppnad box håller dessutom längre än en öppnad flaska, eftersom att den har en tappkran som inte släpper in lika mycket luft som öppningen på vinflaskan gör.

För en öppnad box gäller detta om den förvaras i kylskåp, enligt Systembolaget.

  • Röda boxar upp till 6 veckor.
  • Vita och rosé 3-4 veckor.

Om du har boxen i rumstemperatur blir hållbarheten hälften så lång. Du kan naturligtvis prova vinerna, det blir aldrig farligt, men smaken kan ha förändrats.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.