Succé för Matsmarta onsdag

Publisert:

Utmana dig själv och försök äta mer klimatsmart en dag i veckan.

Aftonbladets kampanj Matsmarta onsdag är mycket uppskattad.

– Ett jättebra initiativ. Att hålla nere matsvinnet och äta mer klimatsmart är superbra för både klimatet och plånboken, säger experten Victoria Voss Bignet.

Förra veckan lanserade Aftonbladet Matsmarta onsdag, för att inspirera till att man en dag i veckan ska äta lite mer klimatsmart. Tipsen på hur man kan äta smartare har strömmat in.

”Jag använder så gott som alla rester från fredagens grillning till att göra en omelett på lördagsmorgonen. Kött, potatis, lök, you name it. Allt passar bra”, skriver Leif.

”Om en råvara börjar mögla eller se dålig ut betyder det inte att du måste slänga allt. Ta bort det dåliga och ät resten”, skriver Petter.

”En bra start”

Victoria Voss Bignet, forskare på Stockholm Resilience Center vid Stockholms universitet, är expert på hälsosam och hållbar mat. Hon hyllar initiativet Matsmarta onsdag.

– En dag i veckan är en bra start, man kan inte gå från noll till hundra direkt. Mycket handlar om att hitta kreativa lösningar och hitta ett alternativ till kycklingen eller köttbiten. Att börja med att vara klimatsmart på onsdagar är en bra utmaning att börja med, säger hon.

Forskaren Victoria Voss Bignet tycker Matsmarta onsdag är en bra start.
Forskaren Victoria Voss Bignet tycker Matsmarta onsdag är en bra start.

”Gör en omelett”

Hennes tips för hur man börjar är att först göra en ordentlig inventering av kylskåpet.

– Om det ligger en ledsen gamma paprika, använd den till en omelett. Och har du mycket mat som börjar bli gammal, gör ett storkok och frys in. Det är bra för både miljön och plånboken, säger Victoria Voss Bignet.

Mysia Englund, Aftonbladets projektledare för Matsmarta onsdag, är glad över hur initiativet har tagits emot.

– Engagemanget från våra användare är ett bevis på att innehållet vi erbjuder med Matsmarta onsdag är uppskattat. Det märks både online och i våra sociala medier att det här är ett ämne som berör många och som man vill vara en del av, säger hon.

Annons

Veckans deals: Bestickset