”Folk kommer tro att jag är galen”
Matbloggaren Khadija Mohamud är aktuell med nya kokboken ”Smaker från Afrika”. För Godare berättar hon om det godaste – och absolut konstigaste hon smakat.
– Det här kommer jag aldrig mer att äta, någonsin, säger hon.
För ett år sedan gick en dröm i uppfyllelse – Khadija Mohamud gav ut sin första kokbok. Nu släpper hon ytterligare en där det bjuds på mat från hela 28 olika afrikanska länder – allt från grönsaksgrytor från Moçambique, till Kenyanska räkor och mustig biffgrytor från Elfenbenskusten.
– Det är en sådan otrolig känsla att släppa min andra kokbok precis ett år efter den första. Det har gått så fort!
Hur har du hittat inspiration till två kokböcker på så kort tid?
– Jag har jobbat inom vården i elva år, vi är ett tjejgäng från jobbet som träffas en gång i månaden för att äta tillsammans. Alla tar med sig en traditionell rätt från sitt hemland, det är där jag hittat mycket av inspirationen till den här boken. Så jag är väldigt tacksam över mina kollegor.
Jobbar du fortfarande inom vården?
– Nej just nu jobbar jag heltid med bloggen och kokboken. Jag har också startat en youtubekanal som bara är på somaliska.
Vilket är ditt favoritrecept i boken?
– Jag skulle tipsa om att göra den sydafrikanska grytan chakalaka, som man äter med tunnbröd eller på en en toast med avokado. Den bjuder jag ofta på till brunch.
Chakalaka på frasig avokadotoast
Någon rätt som blev oväntat god?
– Ja, en soppa med med spenat och klementin. Först tänkte jag att folk kommer att tro att jag är galen, det är för konstigt för att ha med i kokboken. Men den är så otroligt god så jag var tvungen att ha med den.
Vilken rätt lagar du ofta hemma?
– Varje söndag lagar jag zigni. Jag brukar säga att det finns köttgryta och så finns det zigni – den godaste, mest smakrika köttgrytan i världen, om du frågar mig. Jag fick receptet av min bästis från Eritrea.
Zigni – etiopisk och eritreansk köttgryta
Vilken smaksättare kan du inte vara utan?
–Den somaliska kryddblandning xawaash som påminner om indiska garam masala, den är så god. hittar du inte xawaash i butiken kan du enkelt blanda ihop din egen, säger Khadija som delar med sig av receptet:
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk korianderpulver
- 1 tsk svartpeppar
- 0,5 tsk kardemumma
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 nejlika
- 1 tsk gurkmeja
Vilken kändis skulle du helst bjuda på middag?
– Zlatan, min son älskar Zlatan och det är hans dröm att få träffa honom. Tänk vilken överraskning det hade blivit! Då hade jag lagat en afrikansk buffé med olika grytor, bröd och grönsaksröror så att han får smaka många olika rätter och hitta sin favorit.
Vad är det godaste du ätit?
– Somaliskt ris med banan och chilisås. Jag minns hur jag och mina syskon satt i en ring på golvet och bråkade om vem som kunde äta mest när vi var små. Känslan av att äta den tillsammans gör att just den rätten är så speciell för mig.
Och det konstigaste du ätit?
– Folk kommer bli arga på mig för det här, men jag säger surströmming. Jag älskar svensk mat egentligen men just surströmming är det värsta jag smakat. Det kommer jag aldrig mer att äta, någonsin.
Khadijas recept
Redo att laga lite afrikansk mat? Här delar Khadija med sig av några av recpten från boken. Smaklig måltid!
Mustig biffgryta från Elfenbenskusten
Beef sokossoko är en mustig biffgryta från Elfenbenskusten.
– En kollega tog med sig den här rätten på ett knytkalas. Alla var fascinerade över att en hel rödlök tillsätts mot slutet, det ger mycket smak och blir otroligt gott.
Kenyanska räkor med het sås
Kamba wakupaka är en fantastiskt god sås till räkor. Antingen kan du vända ner räkorna mot slutet eller servera dem för sig som Khadija gjort här. Om du vill ha hetta i såsen kan du tillsätta lite chiliflakes.
Lättlagad grönsaksgryta från Moçambique
Mbowa är en billig, nyttig och lättlagad grönsaksgryta från Moçambique.
–Jag gör alltid dubbel sats så att jag har mat i kylen i en hel vecka. Det går att använda fryst bladspenat också, som fått tina först, säger Khadija.
Chakalaka på frasig avokadotoast
Chakalaka är en sydafrikansk gryta med vita bönor och lättstekta grönsaker. Gott till exempelvis ris eller en bit bröd. Här har Khadija använt den som topping på en fasig avokadotoast.
Khadija Mohamud
- Ålder: 39
- Bor: I Stockholm med man och tre barn.
- Drömmer om: Att svenska folket ska upptäcka mer afrikansk mat.
- Har alltid i kylskåpet: Färsk koriander, det är ett måste.
- Instagram: @Khadijaskitchen
- Aktuell: Med boken ”Smaker från Afrika”
Läs vidare
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Laga mat med mandolin – tips på populära modeller
ARTIKLAR
17 läckra sillrecept
- Snabblagat
Grekisk pastasallad med kassler
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Fina och smidiga presskannor som gör gott kaffe
Kokt torsk med äggsås