Ayla Canpunar i ny matlagningsserie på Godare

”Jag gillar tänket med att bjuda många på mycket”

Publisert:

Ayla Canpunar, 21, kom på andra plats i årets final av Sveriges mästerkock. Nu är hon aktuell med en ny matlagningsserie på Godare.

– Jag vill bjuda på enkla och goda rätter som alla kan testa hemma. Inget ska vara klurigt, det ska vara den familjära känslan: som att komma hem till mig och äta mat, säger Ayla Canpunar.

Som 20-åring kom hon på andra plats i Sveriges Mästerkock 2021 och trots att Ayla Canpunar inte tog hem vinsten får hon nu jobba med det hon tycker är allra roligast – mat. Och snart kommer hennes egen matlagningsserie på Godare hos Aftonbladet.

– Att ha ett eget matlagningsprogram är verkligen en dröm som går i uppfyllelse – jag längtar så mycket.

Vill visa mer av det turkiska köket

Och det är just genom matlagningsprogram som Ayla Canpunar hittat inspiration och viljan att följa sin dröm, trots att hon kommer från en restaurangfamilj och ett hem med matglädje.

– Jag har sett alla säsonger av Sveriges mästerkock, Masterchef USA och Australien. Genom programmen har jag lärt mig att tänka på olika vis, som hur man ska lägga upp en rätt eller hur olika smaker kombineras. Det är som att gå en matlagningskurs.

Efter programmen har Ayla provat att laga maten själv, med sin egen tolkning och tappning – alltid. Hennes turkiska bakgrund och en mamma som lagat turkisk mat har satt prägel på Aylas matlagning. Nu vill hon visa upp mer av det turkiska köket.

– I Sveriges mästerkock gjorde jag några turkiska rätter, men jag känner att jag vill visa så mycket mer. Rätter som man kanske inte är så van vid här i Sverige. Jag vill bjuda på enkla och goda rätter som alla kan testa hemma. Inget ska vara klurigt utan det ska vara den familjära känslan: som att komma hem till mig och äta mat.

Semifinalisten i Sveriges mästerkock 2021, Ayla Canpunar, är aktuell med ny matlagningsserie på Godare.
Semifinalisten i Sveriges mästerkock 2021, Ayla Canpunar, är aktuell med ny matlagningsserie på Godare.

Kisir – utmärkt couscoussallad till grillat

Ayla pratar varmt om släktträffarna och bufféerna som dukas upp när familjen samlas. Och det ska inte snålas på maten:

– Jag gillar det här tänket med att bjuda många på mycket, hellre för mycket än för lite. Jag tycker om när det finns många valmöjligheter för då finns det något för alla.

Ett av Aylas favorittillbehör är hennes couscoussallad – kisir. En sallad som man kan äta året om, men som är ett måste till sommarens grillkvällar.

– Jag kan sätta allt på att det här den godaste couscoussalladen ni någonsin kommer att äta, för det är så mycket smaker i den. Allt från örter som persilja, grönsaker som lök och tomat, sen är det ganska mycket syra i den från citron. Min absoluta favorit till bufféer, kött och andra kalla rätter. Vi har den på alla våra släktträffar!

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!