Plockmat – det godaste för helgmyset
Äntligen dags för helgmys i soffan – duka upp en ostbricka med olika sorters ost, frukt, chark och kex. Här är tips på vad du kan servera på ostbrickan så den blir riktigt härlig och varierad.
Ostbricka
2–3 ostar: Välj ostar som skiljer sig åt, till exempel:
- Hårdost, parmesan passar inte bara riven på pastan den är även god att äta i bitar. Gruyère är också en populär hårdost. En lagrad grevéost är god att servera i kuber.
- Färskost – bredbar ost smaksatt med till exempel örter och vitlök.
- Blåmögelost – smakrik ost med blåmögel som Castello eller Kvibille ädel.
- Kittost – port–salut är en av de mer kända kittostarna men här hittar vi också Taleggio och Appenzeller.
- Getost – skiva upp den klassiska getostrullen i centimetertjocka.
- Brie – vitmögelost gillas av många för sin ofta milda smak.
Marmelad
- Fikonmarmelad, besk apelsinmarmelad eller kanske en hemgjord av björnbär och timjan. Det söta blir fin kontrast till den salta osten.
Charkuterier
- Serrano- eller parmaskinka. Linda gärna in några grissini i skinka, det ser festligt ut och är gott.
- Italiensk salami
- Bresola
- En smaksatt salami som du skivar i lite tjockare skivor.
Frukt och grönt
- Vindruvor och päronskivor hör ostbrickan till men även clementiner, kiwi och de mer exotiska som sharonfrukt och litchi passar fint.
- Ett halverat granatäpple sätter färg och fröna är friskt saftiga och knapriga.
- Några olika sorters oliver bidrar med härlig sälta.
Kex
- Välj kex av olika slag, till exempel av digestivetyp, salta och osaltade.
- Smörgåsrån med sin neutrala smak passar bra till mildare hårdostar.
- Fröknäcke eller knäckesticks med smaksättning är också gott till ost.
Läs vidare
Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.
Mer på Godare
Mamma mia! Dante Zias pasta med tomat och mozzarella
- Snabblagat
Pasta med gorgonzola och salsiccia
- Snabblagat
Krämig carbonara med knaperstekt pancetta
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
DRYCKER
Därför ska du dricka den här ölen i påsk
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter