14 goda och enkla såser
Vad vore väl livet utan sås? Gräddsås, bearnaise, sandefjordssås, yoghurtsås,rödvinssås, hollandaise...
Listan på såser som sätter hjärtan i brand kan göras oändlig. Här är några av våra bästa recept på sås. Aldrig mer torrt på tallriken!
Bearnaisesås – en älskad klassiker
En klassisk sås som smakar gott till allt från grillen som kött, fisk eller grönsaker. Extra smaskigt är det att doppa krispiga pommes i den gula, krämiga såsen.
Sandefjordssås
Sandefjordssåsen är världens enklaste och kanske en av de godaste såserna – det tycker i alla fall kocken Thomas Sjögren. Såsen gifter sig utmärkt tillsammans med krispig helstekt rödtunga och en sallad på pepparrot och äpple.
Grön aioli med färska örter
Den här härligt gröna aiolin med färska örter passar otroligt bra som tillbehör till fisk. Använd basilika, persilja, körvel, gräslök eller dragon eller de örter du gillar bäst.
Asiatisk bbq-sås
Servera denna hemmagjorda bbq-sås med asiatiska smaker som passar perfekt som tillbehör till grillfesten. Ingefära, sojasås, aprikossylt och stjärnanis får koka ihop med ketchup, chilisås och vinäger. Enkelt och hur gott som helst.
Rödvinssås – så lyckas du
Det är lätt att imponera på sina gäster genom att servera en perfekt rödvinssås. Matkreatören Sofia Henriksson visar sina bästa knep för att göra såsen riktigt mustig och god.
Chimichurri – fräsch och färgstark sås
Chimichurri är en smakrik sås som även kan användas som marinad till kött, kyckling och fisk. Ursprungligen kommer den från Uruguay och Argentina men är spridd över hela sydamerika.
Chipotlemajjo
En god och krämig chipotlemajonnäs svänger du snabbt ihop med endast fyra ingredienser. Med sin rökiga och lite heta smak passar den utmärkt till tacos eller grillat kött, kyckling eller lax.
Thomas Sjögrens örthollandaise
Kocken Thomas Sjögren får det att se lekande lätt ut när han lagar en hollandaise fullproppad med härliga örter.
Saffransaioli
Saffransmajonnäs är en supergod aioli till exempelvis skaldjurssoppa torskkroketter, ångade musslor, krabbsoppa eller fiskgrytor. Funkar även utmärkt som dipp till gott bröd!
Kallrörd bearnaisesås
Det här är en lite enklare variant av en klassisk bearnaisesås. Lika krämig och god, men du behöver inte oroa dig för värmen. Garanterad succé på grillfesten!
Brunsås – så lagar du den helt perfekt
Brunsås är kanske den mest klassiska såsen av dem alla. För att få till den goda smaken finns det några bra knep med worcestershiresås, soja och balsamicovinäger.
Grönpepparsås – så gott till biffen
Grönpepparsås är en klassisk fransk sås som passar bra till såväl stekt kött som till kyckling och köttfärsbiffar. I det här receptet ingår konjak för att få en extra smakrik sås, men det går lika bra att hoppa över den.
Mojo rojo-sås
Den här underbara mojo rojon härstammar från Spanien och är vanlig att äta till tapas, men passar också perfekt som sås till grillat. Gjord på grillade paprikor med en härligt rökig smak.
Tahinisås med ingefära och citron
Otroligt lättlagad och god tahinisås med ingefära, citron, vitlök, chili och koriander. Det blir en riktigt god sås som passar till både lax och kyckling.
Mer på Godare
Mamma mia! Dante Zias pasta med tomat och mozzarella
- Snabblagat
Pasta med gorgonzola och salsiccia
- Snabblagat
Krämig carbonara med knaperstekt pancetta
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
DRYCKER
Därför ska du dricka den här ölen i påsk
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter