Bästa tillbehören till snabbnudlar

”De har alltid varit poppis”

Publisert:

Snabbnudlar må va enkla och goda som de är, men det går att hotta upp dem till en lyxig måltid på nolltid.

– Det här med snabbnudlar är ingen rocket sience, säger kocken och kokboksförfattaren Jennie Walldén.

Många har ända sedan barnsben haft snabbnudel-paket liggandes hemma, för att rädda hungriga magar snabbt. Eller när man enkelt behöver sno ihop en rätt när tiden inte räcker till.

På senare tid har vi sett allt fler olika varianter av dessa nudlar i butiker runt om i landet och på sociala medier har de fått ett allt större uppsving. Fler och fler experimenterar med hur snabbnudlarna enkelt kan hottas upp till en lyxig och matig måltid.

Kocken och kokboksförfattaren Jennie Walldén är en av dem, hon tycker inte att det är så konstigt att nudlar blivit en allt mer populär bas att experimentera med.

– De fanns ju redan för 20-30 år sedan, de har alltid varit poppis. Och det är ett enkelt sätt att få i sig mat som är snabb och god. I dag är urvalet så mycket större, kvaliteten är högre och man kan variera dem så mycket mer nu, säger hon.

Det klassiska nudelpaketet som många upplevt kommer förpackat som en fyrkant tillsammans med en kryddpåse.
Det klassiska nudelpaketet som många upplevt kommer förpackat som en fyrkant tillsammans med en kryddpåse.

Tips på toppning till snabbnudlar

Hur du väljer att toppa dina nudlar avgör du själv. Enligt Jennie Walldén är det bra att utgå från vad du har hemma – det är bara fantasin som sätter gränser. Och eventuellt ett tomt skafferi eller kylskåp.

Ett tips av Jennie är att göra nudelbasen till en ramen-variant som du sen kan toppa med följande:

 • Mycket grönt
 • Kyckling
 • Tofu
 • Biff
 • Stekt svamp
 • Pak choi
 • Romansallad
 • Sesamfrön

Sen kan du smaka upp nudelsoppan med sesamolja, chiliolja, sriracha, soja, hackad salladslök och riven vitlök. Allt detta kan du även röra ihop och hälla över nudlar som inte ska bli en soppa och bara röra om.

– Och alltid ägg! Man kan också, när man kokar upp nudlarna, knäcka ner ett ägg i buljongen så att det blir pocherat.

Bästa nudlarna enligt Jennie Walldén

Jennie tycker också att man kan prova att koka nudlarna och kryddpaketet i vanlig mjölk eller sojamjölk . Hon tycker att nudlar gör sig riktigt bra tillsammans med mejeriprodukter – om du har en skvätt grädde hemma så är det bara att ha i det.

– Mejeriprodukter är jättegott till nudlar, speciellt om man har en lite starkare variant. Det finns en klassisk nudelsoppa som heter tantanmen. Det är som ramen, men mer som en krämig variant.

Koka dina snabbnudlar i sojamjölk eller mjölk och du får en variant på Tantanmen.
Koka dina snabbnudlar i sojamjölk eller mjölk och du får en variant på Tantanmen.

En av de vanligaste varianterna bland snabbnudlar må vara Samyang ramen (det där rutiga paketet), men som Jennie Walldén sa så finns det ett mycket större utbud i dag än vad det gjorde förr.

– Jag köper alltid nudlar av märket Nongshim, de finns faktiskt i en hel del butiker – de är koreanska och kostar lite mer än Samyang ramen. Sen finns det de thailändska Yumyum. Det är lite mindre paket, mer som ett snackpacket – men vill man ha en lite matigare måltid så kan man ju ta två. Och sen finns det märket Mama, de godaste tycker jag är räknudlarna för de är lite hetare.

Här kan du köpa snabbnudlar

Om nudlarna som Jennie tipsar om inte finns i din lokala livsmedelsbutik så kan du med fördel köpa dem online. Och i dag finns det flera butiker med bra utbud enligt snabbnudelkonnässören Jennie:

– Det finns bland annat butikerna Gimmefood.se – de har bara koreanska produkter, Drakfrukt.se och Pongmarket.se.

Att utbudet vad gäller både nudlar och såser har utökats i butikerna under åren gör bara Jennie Walldén glad. För när hon skrev sin första kokbok efter vinsten i Sveriges mästerkock 2013 var det svårt att skriva vissa recept då en del råvaror inte fanns att tillgå. Inte ens i asiatiska livs.

– Det gör det så mycket lättare för gemene man att få till de här goda smakerna som jag vill att människor ska kunna njuta av hemma också. Matlagning ska vara för alla, de flesta vill ju att det ska vara okomplicerat.

Jennie Walldéns upphottade snabbnudlar.
Jennie Walldéns upphottade snabbnudlar.

Jennie Walldén

 • Ålder: 45 år
 • Bor: Tygelsjö, Skåne
 • Gör: Kock, äger restaurangen Namu i Malmö, är matkreatör, skrivit kokböckerna ”Smaker i mitt hjärta”, ”Asiatiska smaker”, ”Mycket smak på nolltid”, ”Wok, ris, nudlar”. Vann ”Sveriges mästerkock 2013”.
Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!