”De ska vara sega i mitten och krispig i kanterna”
Kaja Hengstenberg delar sina bästa tips för cookies
Vissa reser jorden runt för äventyr, andra letar efter den perfekta cookien.
När cookieboksförfattaren Kaja Hengstenberg till slut hittade sin favorit startade hon ett eget bageri.
Här delar hon med sig av tekniker och recept ur sin bakbok ”Cookies and crumbs”.
Efter flera års studier, flyttande och cookieätande runt om i världen har Kaja Hengstenberg slagit sig ner i Stockholm. 2020 förvandlades drömmen om eget företag till verklighet med en butik, ”Krümel – Cookies & Crumbs”, där hon nu bakar och säljer cookies.
– Jag startade min cookie-butik eftersom det inte fanns några sådana ställen i Stockholm eller i Sverige och jag ville ha något eget.
När ett bokförlag ringde och frågade om Kaja ville göra en bakbok med recept på sina kakor tvekade hon först.
– Jag var inte säker på att jag ville dela mina recept men sedan tänkte jag att det bara är kul.
Kaja fastnade för just cookies eftersom de kan bakas med så många olika smaker och texturer och de går att göra enkla eller mer avancerade.
Vad kännetecknar en cookie?
– För mig är en cookie en lite större kaka som är mjukseg i mitten och krispig i kanterna. Den ska vara fylld med många goda grejer som choklad, nötter eller torkad frukt.
Din butik heter ”Krümel – Cookies & Crumbs”. Cookies vet vi vad det är men vad är krümel och crumbs?
– Krümel och crumbs betyder smulor och det ville jag ha med för att även baka andra saker, som brownies eller Krüm’balls som är gjorda av överblivna cookies.
Vad har du för relation till cookies?
– Jag har alltid älskat cookies. Jag har bott i många olika länder och städer och många har riktigt bra cookie-ställen. Det blev alltid en ursäkt till att promenera lite längre och till andra stadsdelar bara för att testa nya cookies.
Hur ska en perfekt cookie vara och hur får man den så?
– Det ska vara en bra balans mellan vitt socker, som ger krispigheten, och ljust muscavadosocker som gör den mjukseg. Det är också viktigt hur länge de olika ingredienserna blandas.
Det känns som att saker kan gå fel, hur noga måste man vara?
– Man får alltid en bra cookie! Men om man följer alla steg och tekniker i recepten så blir det inte fel.
Berätta om din signaturcookie ”Crumb Brûlée”.
– Jag har en vän som är ganska bestämd när det kommer till färger på mat, hon gillar ljusa färger och vissa smakkombinationer. Hon tyckte att jag behövde en signaturcookie. Alla gillar crème brüle och det stämde med hennes smakpreferenser så då fick det bli en sådan.
Var får du idéer och inspiration från?
– Jag ägnar för mycket tid åt sociala medier och följer många restauranger, inte bara svenska utan från hela världen som Paris, London och New York. När jag ser goda smakkombinationer eller fina färger börjar jag tänka på hur jag kan stoppa in det i en cookie.
Vilken stad är bäst på cookies?
– När jag tänker på cookies så är det New York, men mina favoritcookies finns i Paris. I Frankrike används ingredienserna av bättre kvalitet och deras cookies är inte lika söta.
Vilket är godast, degen eller cookien?
– Jag är faktiskt inte så förtjust i deg, jag vet att många är det. Det kommer till och med in människor i butiken och frågar om vi säljer degen, men tyvärr inte. Men jag tycker att cookien är bäst.
Fyra tips för lyckade cookies
- Följ alla steg noga i receptet.
- Vispa inte smör och socker för kort stund, då blir degen för tät och ofta för flottig och dina cookies flyter ut.
- Låta degen vila 24–48 timmar så att alla smaker kommer fram.
- Använd en glasskopa till degen som petar loss ”glasskulan”, då blir varje degboll lika stor och kakorna gräddas jämnt och fint.
- Grädda kakorna i varmluft för en jämnare gräddning.
Kaja Hengstenberg
Ålder: 32
Bor: Stockholm
Utbildning: Master of public policy, Bachelor in European studies.
Yrke: Egen företagare och bakboksförfattare.
Aktuell: Bakboken ”Cookies and crumbs”.
Favoricookie: En klassisk chocolate chip cookie.
Brown butter chocolate chip cookie
Brown butter chocolate chip cookie. Brynt smör och den mörka chokladen lyfter fram smakerna på ett härligt sätt.
– Min favoritcookie är och har alltid varit chocolate chip cookie, säger receptmakaren Kaja Hengstenberg.
Vegan milky hazel och tahini cookie
Tahini, mjölkchoklad och hasselnötter passar så bra ihop. Tahinin gör den här cookiedegen väldigt silkig och krämig.
S’mores cookies
S’mores är grillad marshmallow och mörk choklad mellan två grahamskex. Här kommer den i cookieform.
–Jag tycker att degen med mörk kakao passar den smälta, grillade marshmallowen, säger receptmakaren Kaja Hengstenberg.