Josefine om livet som Tiktokstjärna – och mamma

”Jag är ärligt talat inte så bra på att laga mat”

Publisert:
Josefine Bäck var mäklaren som aldrig använt sociala medier när hon bestämde sig för att byta paradvåningar i Stockholm mot att laga och äta mat på Tiktok.
Josefine Bäck var mäklaren som aldrig använt sociala medier när hon bestämde sig för att byta paradvåningar i Stockholm mot att laga och äta mat på Tiktok.

Hon hade kamerafobi och var helt ointresserad av sociala medier.

Nu är Josefine Bäck, 32, en av årets största stjärnskott på Tiktok.

– Jag visste faktiskt att jag skulle lyckas, jag hade bestämt mig, säger hon.

På diskbänken står ingredienser till nudelsallad, en halväten pizza och kamerautrustning. I hallen flera paket och bud från företag som vill samarbeta med Josefine Bäck. Och i en babysitter bredvid ligger hennes nyfödda dotter Billie.

– Ursäkta kaoset, det är lite mycket att vara ensamstående mamma och ha så mycket grejer på gång, säger Josefine när hon släpper in oss i lägenheten.

Hennes liv har förändrats drastiskt de senaste två åren. Från att ha jobbat heltid som mäklare i tio år, bestämde hon sig att det var dags för en förändring. Hon sa upp sig och flyttade till sitt föräldrahem på landet.

– Jag ville göra något kul och starta eget företag, men hade ingen riktig plan. Jag bytte idé minst fem gånger i veckan men tänkte att oavsett vad det blir så måste jag lära mig sociala medier.

I dag är Josefine med sina över 260 000 följare en av årets främsta svenska stjärnskott på Tiktok, enligt en lista som plattformen årligen sammanställer. Men det kom inte helt naturligt i början, erkänner hon.

– Jag hade kamerafobi och var helt ovetande om sociala medier. Jag kände mig hur fånig som helst och videorna blev värdelösa. Men jag gjorde upp en strategi och bestämde mig att jag skulle lyckas. Sedan trodde jag kanske inte att det skulle gå så här bra.

Josefine och dottern Billie.
Josefine och dottern Billie.

Men mitt under året som stigande Tiktokstjärna tog livet en oväntad vändning, Josefine blev gravid.

– Det hände redan efter femte dejten så det var verkligen inte planerat, då flyttade jag tillbaka in till stan och blev kvar här.

Några veckor senare fick Josefine missfall. De bestämde sig snabbt för att försöka igen och fick då Billie.

– I bland kan jag tänka tillbaka och bara ”ojojoj, vad hände?”. Det har verkligen varit mycket de senaste två åren.

Hur funkar det nu att vara mammaledig och mat-influencer?

– Det går jättebra, det är få jobb som är så praktiska med barn. Jag jobbar hemifrån, tar bara de jobben jag vill, och tjänar dessutom jättebra.

Att hennes Tiktok-konto främst kretsar kring mat är helt enkelt för att gillar att laga, och älskar att äta.

– Jag har absolut ingen bakgrund i restaurangbranschen och är ärligt talat inte så bra på att laga mat. Men jag gör enkel och kreativ mat som alla kan följa.

Den berömda såsen.
Den berömda såsen.
Nudelsallad med räkor.
Nudelsallad med räkor.
Receptet på den här nudelsalladen är ett av Josefines mest sedda klipp.
Receptet på den här nudelsalladen är ett av Josefines mest sedda klipp.

”Sa bara tjoff”

Det första klippet som gick riktigt bra var en italiensk smörgåstårta som Josefine fyllt med krämig burrata och basilika.

– Jag hade gjort den för att fira att jag hade 1000 följare, sedan sa det bara ”tjoff” så hade jag 10 000.

Nu har hon en stabil tittning på ungefär en halv miljon per klipp. Men vissa inlägg har över 1,5 miljoner visningar. Ett av klippen som fått extra snurr är en asiatisk glasnudelsallad, som Josefine även står och förbereder när Godare är på besök.

– Den här salladen gick otroligt bra, kanske för att dressingen är så enkel. Det är bara hälften-hälften japansk soja och risvinäger. Sesamolja, chili, honung och vitlök, sådana ingredienser som de flesta har hemma.

Josefines nudelsallad med enkel dressing
(32)

Josefines nudelsallad med enkel dressing

Det är enkelheten som är viktig om man vill slå igenom på Tiktok, tillägger hon.

– Jag är inte ens i närheten så duktig som många andra som lagar mat, men många gör det för avancerat så då orkar inte vi ”vanliga”. De flesta vill att det ska gå snabbt och lätt.

Josefine om livet som Tiktokstjärna – och mamma

Var hittar du din mat-inspiration?

– Jag bläddrar fortfarande väldigt lite på sociala medier och om jag gör det tittar jag framförallt på roliga djur. Men inspiration till mina videor har aldrig varit en bristvara, jag lagar helt enkelt det jag själv är sugen på.

Josefines har tre tips till andra som vill börja med Tiktok.

Var konsekvent.

Gör det fullt ut.

Och ge dig inte.

– Då kommer du att lyckas. Men det är inte samma sak som att det alltid är enkelt, jag har haft toppar och dippar och ofta tvivlat på mig själv. Om man gör något helhjärtat och fullt ut lyckas man nästan alltid. Ett extra pannben fick jag när jag förstod att jag skulle försörja ett barn. Att ge upp var inte ett alternativ helt enkelt.

Om du gillar vegomat och hänger på Tiktok vet du garanterat vem Josefine Bäck är.
Om du gillar vegomat och hänger på Tiktok vet du garanterat vem Josefine Bäck är.

Fem andra svenska matprofiler som gör succé på Tiktok

  • Alexandra Johnsson från Trollhättan är fortfarande störst inom kategorin mat på Tiktok. Hon gjorde kometkarriär på sociala medier hösten 2020 när hon publicerade ett klipp på hur man gör en tacolasagne. I år har hennes saftiga burgerwrap fått 86 miljoner visningar.
  • Alva Blomdahl har också seglat upp som en storspelare på plattformen. Hennes recept på nutellapizza har närmare 35 miljoner visningar.
  • Christopher Åström driver med sina 1,8 miljoner följare en av Sveriges största Tiktoksidor för matlagning. Han bjuder ofta på lite finare mat som oxsvans-piroger, pärlhöna med senapsmos och chiliräkor med manzanilla sherry.
  • Simon Kafi lagar och testar mycket snabbmat, främst hamburgare men också varma mackor och pizza med banan och ananas. Ibland bjuds även gäster in, som artisten Anis don Demina och influencern Amanda Strand.
  • Helan Shabani gör också succé med sin snabba, enkla och ibland lite annorlunda matlagning. Rätter som spaghettipannkakor, miniatyrtårtor och hemgjord cookie dough har lockat fram nästan 15 miljoner gillamarkeringar på plattformen.

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.