Tareq Taylors godaste grytor

Publisert:

Boeuf bourguignon, coq au vin eller ossobuco. Bara namnen får det att vattnas i munnen på alla grytälskare. Kocken Tareq Taylor är en av dem och nu han har samlat sina bästa recept i en kokbok, Middag i en gryta.
– Grytor är comfort food de luxe och perfekt att bjuda på, säger Tareq Taylor.

– Coq au vin och boeuf bourguignon är lite av mina paradrätter hemma. Får jag tag på riktigt fin kalvlägg så lagar jag ossobuco, jag är helt såld på de här grytorna, säger Tareq Taylor.

Kocken och programledaren Tareq Taylor är aktuell med sin femte kokbok och har fyllt den med recept på härligt mustiga och smakrika grytor. Det är en uppföljning till kokboken ”Mat på en plåt” som kom ut för några år sedan.

– Det skulle vara enkelt och grytor är så jävla gott så det var ganska självklart att göra den här kokboken, säger han.

Tareq Taylor tycker att grytor är perfekt bjudmat och äkta comfort food.
Tareq Taylor tycker att grytor är perfekt bjudmat och äkta comfort food.
Tareq Taylors godaste grytor

Grytor blir bara godare och godare

Tareq tycker att gryta är den perfekta bjudrätten, den går dessutom utmärkt att förbereda och blir bara godare om den får stå till sig och utveckla smakerna ännu mer.

– Gryta är comfort food de luxe, säger Tareq.

  • Vad är egentligen skillnaden mellan soppa och gryta?

– För mig är soppa en rätt där buljongen talar och allting är klart att äta. En gryta serveras oftast med något tillbehör som potatis eller ris.

  • Är det viktigt att bryna köttet innan man låter det koka i grytan?

– Man gör sig själv en otjänst om man tror att det inte har betydelse bara för att man kokar det länge. Jag provade att göra en kalops utan att bryna köttet och fuskade fram färgen med soja. Slutresultatet smakade rått kött. Karamelliseringen av köttet när man bryner det gör stor skillnad.

Väljer helst kött med fett

Grönsaker däremot får inte lika stora smakskillnader om de bryns eller inte.

– Men bryner du vitlök får den en annan, nötigare smak. Samma gäller löken men det är sällan man bryner den, den får ofta svettas lite bara.

  • Vilket kött ska man välja till sin gryta?

– Jag väljer helst kött som har fett i sig. Fett, senor och bindväv ger mycket smak och bryts ner under kokprocessen. Det får gärna ta tid att koka, det blir bara bättre.

Till fiskgrytan väljer Tareq köttiga fisksorter som marulk, lax, torsk eller sej.

– Koka buljongen riktigt god och lägg i fisken på slutet så blir det bra.

Lagar bävergryta i Dalsland

I Tareqs nya säsong av serien ”Nordic cookery” lagar han gryta av bäver när han besöker Dalsland.

– Vi är inte så vana vid att äta bäver men jag tycker det är gott kött. Smakmässigt så ligger det någonstans mellan anka och oxe och köttet är väldigt mörkt. Det kan jag verkligen rekommendera.

Efter en mustig gryta är alla ofta proppmätta men något sött slinker ändå ner.

– Ja man äter gärna lite för mycket när det serveras gryta. Så en lätt, fräsch efterrätt passar bra. Gärna med citron och något knaprigt, glass eller något fruset passar också bra. Tunga chokladdesserter väljer jag bort.

Tareqs bästa tips när du ska köpa en ny gryta

  • Var generös mot dig själv och välj en stor, hellre vid än hög. Minst fem liter men gärna sju eller tio. Då får du plats att laga mat i den, inte bara koka.
  • Gjutjärn är alltid bra, tungt ja, men den funkar på alla spisar. Den har bra värmeåtergivning och går bra att ha i ugnen.
  • Undvik aluminiumgrytor, de kan göra ljusa grytor med mjölk eller grädde gråaktiga.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.