Grillad olja

Publisert:

Har du glödande kol kvar från grillkvällen måste du passa på att göra det här supertipset – grillad olja! Perfekt som smakförhöjare till fisk, kött och grönsaker.

– Det är väldigt enkelt, bara att hälla i olja i en kastrull och lägga på kolen, säger kocken William Brittsjö i klippet.

Till fisk, kött, grönsaker – och till och med i desserter. Kocken William Brittsjös grillade superolja passar till det mesta.

Allt du behöver göra är att hälla olja i en kastrull och lägga i kolen. Låt kolen ligga i kastrullen ett tag, glöm inte att ha på locket på kastrullen.

– Låt det svalna några minuter innan det silas av, säger William Brittsjö.

I klippet visar han exakt hur du gör den rökiga oljan.

Finalist i Årets kock

William Brittsjö jobbar på restaurang Etoile i Stockholm och är finalist i Årets kock 2022.

– Jag lagade mycket mat med min mormor när jag var liten, det var det som skapade intresset och gjorde att jag ville bli kock. Min matfilosofi är att det ska vara ”goffigt” men samtidigt elegant och ett bra hantverk. Det kommer märkas i finalen, säger han.

  • Hur känns det att vara i final?

– Det känns otroligt skönt, jag är extremt taggad. Det har varit mitt mål i sju år att vinna tävlingen, säger han.

Finalen av Årets Kock 2022 hålls på Annexet, Stockholm den 15 september.

William Brittsjö
William Brittsjö
Grillad olja
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.