Grillad olja
Har du glödande kol kvar från grillkvällen måste du passa på att göra det här supertipset – grillad olja! Perfekt som smakförhöjare till fisk, kött och grönsaker.
– Det är väldigt enkelt, bara att hälla i olja i en kastrull och lägga på kolen, säger kocken William Brittsjö i klippet.
Till fisk, kött, grönsaker – och till och med i desserter. Kocken William Brittsjös grillade superolja passar till det mesta.
Allt du behöver göra är att hälla olja i en kastrull och lägga i kolen. Låt kolen ligga i kastrullen ett tag, glöm inte att ha på locket på kastrullen.
– Låt det svalna några minuter innan det silas av, säger William Brittsjö.
I klippet visar han exakt hur du gör den rökiga oljan.
Finalist i Årets kock
William Brittsjö jobbar på restaurang Etoile i Stockholm och är finalist i Årets kock 2022.
– Jag lagade mycket mat med min mormor när jag var liten, det var det som skapade intresset och gjorde att jag ville bli kock. Min matfilosofi är att det ska vara ”goffigt” men samtidigt elegant och ett bra hantverk. Det kommer märkas i finalen, säger han.
- Hur känns det att vara i final?
– Det känns otroligt skönt, jag är extremt taggad. Det har varit mitt mål i sju år att vinna tävlingen, säger han.
Finalen av Årets Kock 2022 hålls på Annexet, Stockholm den 15 september.
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
ARTIKLAR
Våffelproffset: Man ska bli flottig om fingrarna
ARTIKLAR
Påskmat – 11 goda rätter
ARTIKLAR
Tommy Myllymäkis lyxiga rätter som passar till påsk
Peach melba med vaniljglass och pistagenötter
Hemgjord choklad med marshmallows och salta jordnötter
Smörstekt toast med ost och skinka
Hembakade oreokex
- Snabblagat
Läckert krämig och vegetarisk pasta
Karamellglass med salta kolanötter
ARTIKLAR
13 härliga recept med potatis