”Tänk lite lull-lull runt omkring”

Catarina Königs bästa tips för extra guldkant på middagen

Publisert:
Catarina König tipsar om guldkant på middagen.
Catarina König tipsar om guldkant på middagen.

Det är de små detaljerna som sätter guldkant på tillvaron. Catarina König tipsar om hur du enkelt gör helgmaten till en ännu härligare upplevelse.

Matfashionistan Catarina König är Godares helgprofil.

Inte nog med att Catarina ”Matfashionistan” König tog hem segern i ”Sveriges mästerkock” 2016, hon vann dessutom ”Decenniets mästerkock” 2020.

Med kokböcker som ”Smårätter med guldkant”, ”Varje dag är en fest”, ”Mat med guldkant” och ”Helg med guldkant” passar hon perfekt som Godares helgprofil.

Kan man säga att du är expert på att sätta guldkant på tillvaron?

–Ja det tycker jag!

Vad är en guldkant egentligen?

– Många små saker kan ge guldkant. För mig handlar det så klart oftast om mat. Det är så många människor som inte har tid att laga mat eller lägga upp snyggt på en tallrik. Man blir glad av bara en så enkel sak som att duka fint eller att lägga upp maten fint, även om det är ett barn som ska äta.

Om det är lite skralt i kassan, hur sätter man guldkant då?

– Tänk lite ”lull-lull” runt omkring. Du kan göra en ärtsoppa eller något annat enkelt, duka fint och tända ljus så blir middagen en mysig grej med det där lilla extra. Inte bara något som ska sväljas ner på fem minuter.

Dessert känns alltid som en guldkant, har du tips på någon billigare variant?

– Jag har ett ess i rockärmen som jag tar fram när jag inte har så mycket tid. Det är två ingredienser. Jag smälter lika delar mjölkchoklad och vispgrädde. Ställ in i kylen minst sex timmar så det svalnar helt. Vispa med elvisp till en fin mousse och servera med bär till.

Hur ser din matfilosofi ut?

– Jag tycker att man ska rikta in sig på bra råvaror. Snarare färre ingredienser i din matlagning, men bättre kvalitet. Det ska vara enkelt men kännas lyxigt. Man behöver inte köpa rysk kaviar och löjrom, det går att göra det väldigt lyxigt med basicvaror.

(19)

Lyxig steak sandwich med guldkant

Vad ska du själv äta i helgen?

– Det var länge sedan jag åt en bra köttbit och jag gillar ju fortfarande kött. Det kommer jag alltid att göra. Köper man en bra köttbit så behöver den inte vara så stor. Servera med mycket god sås och goda tillbehör.

Och vad vill du dricka till det?

– Jag har precis påbörjat en sommelierutbildning så det blir något lite tyngre, kraftigare, kryddigt vin. Typ en cab kanske?

En cab?

– Ja, en cabernet sauvignon, förlåt, jag är lite otydlig. Jag började utbildningen eftersom jag vill kunna tipsa om dryck till maten jag lägger ut på sociala medier. Det gör så mycket för helheten.

Du är utbildad bartender också. Blir det en fredagsdrink?

– Jag släppte en gin förra året så det har blivit många gindrinkar. Jag tycker att det är kul att göra olika sours och det är lite hjärta att servera en drink.

Du bloggar, skriver kokböcker och gör matuppdrag vad jag förstår? Inga restaurangplaner på gång?

– Nej, att ge sig in i den världen när jag vet hur mycket jobb det är, det skulle vara att offra så mycket annat. Jag får jobba med mat på så många olika härliga sätt nu så jag är jätteglad för det.

En sifon.
En sifon.

Du har sagt att sifonen är ditt favoritredskap i köket, vad använder du den till?

– Om man gör en vaniljsås eller vaniljkräm och kör den i sifonen så kommer den ut därifrån fluffig som ett moln. Man kan också göra puréer, såser och emulsioner till exempel.

– Och jag kan inte leva utan mitt zestjärn. Det använder jag till allt. Förutom zest av citrusfrukter passar den att riva muskot, vitlök, parmesanost och tryffel. Typ till allt. Jag har till och med slängt min vitlökspress. Jag tycker vitlöken blir godare riven.

”Tänk lite lull-lull runt omkring”

Catarina König

Ålder: 38 år
Utbildning: Tvåårig universitetsutbildning inom försäljning inom detaljhandel, bartender och
Yrke: Matkreatör, kokboksförfattare och tv-kock.
Bor: Sigtuna.
Aktuell med: Ny kokbok som kommer i höst.
Instagram: @matfashionistan

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.