Guide till Stockholms gröna restauranger
Tiden då en trist sallad var det enda gröna alternativet på menyn är sedan länge förbi. I dag finns ett otroligt utbud av veganska och vegetariska restauranger i Stockholm, skriver Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge. Här är hennes guldkorn bland stadens gröna restauranger.
Växthuset
På växthuset äter du en vegansk avsmakningsmeny om tre eller fem rätter på råvaror som är i säsong. Här är det en mysig hemma-känsla med bordsplacering i de olika rummen. Vinlistan är dynamisk och ändras ofta - här är det naturviner som gäller. Hit kommer ofta vinimportörer på besök och pratar om sina viner, perfekt för den vinintresserade. Vad du gör efteråt? Går in i en av Stockholms bästa klubbar, Under bron eller Trädgården, såklart.
- Adress: Hammarby Slussväg 2
- Mer info: restaurangvaxthuset.se
Amo Restaurang
I den lilla restauranglokalen vid Rågsveds torg är det alltid full rulle, och det är inte konstigt eftersom Amo Restaurang är en av Sveriges bästa falafel ställen. Här lagas all mat från grunden och falafeln friteras på beställning. Det finns ingen alkohol att dricka här, men det finns läsk och ayran. En kort promenad bort ligger dessutom den mytomspunna Rågsved Karaoke, vilken är värd ett besök efter ett besök hos Amo.
- Adress: Rågsvedstorget 6
- Mer info: amorestaurang.se
Fotografiska
Fotografiska är en pionjär inom den vegetariska matscenen, och likväl en prisad restaurang. Här går det att äta lunch, middag och mitt emellan med en fantastisk utsikt över Stockholms vatten. Det finns flera olika restauranger på Fotografiska - Bread & wine, Bistro, Fotografiska Restaurang och Studio 2000. Den sista har öppet två dagar i veckan. Studio 2000 har själva investerat i 2000 kvadratmeter odlingsbar mark varifrån råvarorna kommer, efter filosofin att varje människa har 2000 kvadratmeter att odla på om jordens mark fördelas rättvist. För att äta på Fotografiskas restauranger behöver du köpa en entrébiljett till museet.
- Adress: Stadsgårdshamnen 22
- Mer info: fotografiska.com/sto/mat-dryck/
Rutabaga
På Rutabaga (alltså kålrot på engelska) är det vegetarisk fine-dining som gäller. Lokalen är vacker och stilren och här är det hög svansföring. Det är en fast avsmakningsmeny som är säsongsbetonad. Menyn är vegetarisk men det går även att få den vegansk för den som önskar. Här finns även goda drycker både för den som dricker alkohol och den som föredrar alkoholfria alternativ. Innan eller efter middagen är även ett ypperligt tillfälle att smita in på Champagnebaren på Grand Hôtel.
- Adress: Blasieholmen 6
- Mer info: mdghs.se/en/rutabaga/
Lao Wai
På Lao Wai äts det klassisk kinesisk mat som är vegansk. Här produceras maten från scratch – kryddor mals, såser kokas och frön rostas på plats. Restaurangen ligger i en lokal en halvtrappa ner och precis som maten så är känslan i lokalen genuin. Här finns det ett mindre öl och vinutbud, men framförallt så finns det ett otroligt teutbud. Restaurangen ligger på ett lagom avstånd från stand-up klubben Norra Brunn.
- Adress: Luntmakargatan 74
- Mer info: laowai.se
Läs vidare
Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.
Mer på Godare
ARTIKLAR
Våffelproffset: Man ska bli flottig om fingrarna
ARTIKLAR
Påskmat – 11 goda rätter
ARTIKLAR
Tommy Myllymäkis lyxiga rätter som passar till påsk
Peach melba med vaniljglass och pistagenötter
Hemgjord choklad med marshmallows och salta jordnötter
Smörstekt toast med ost och skinka
Hembakade oreokex
- Snabblagat
Läckert krämig och vegetarisk pasta
Karamellglass med salta kolanötter
ARTIKLAR
13 härliga recept med potatis