Lunchmackor med världens smaker

Bagaren och kocken Daniel Lindeberg tar mackan till en ny nivå

Publisert:
Daniel Lindeberg
Daniel Lindeberg

Tokyo, Haninge, New York, Vietnam eller Bologna. Vilken plats mackmakaren Daniel Lindeberg än hämtat sin inspiration ifrån så smakar mackorna något alldeles extra.

– Här på bageriet är vi kreativa sju dagar i veckan, säger Daniel.

Nu har han samlat sina bästa recept i bakboken ”Lunchmackor”.

Utanför Daniel Lindebergs bageri i Orminge centrum ringlar kön ofta lång runt lunch. Här skapar den före detta stjärnkrögaren mackor som gör att gästerna kommer tillbaka, ofta. I kokboken ”Lunchmackor”. delar han generöst med sig av recepten.

– Det kändes ganska naturligt som uppföljare på bullar-boken jag gjort tidigare. Vi gör mackor på bageriet. Jag tycker också att nästan alla mackböcker som redan finns är likadana, det är varianter på klassiska mackor. Vi har mer en egen stil, säger Daniel.

Steget från stjärnkrogsmiljö till att göra mackor i Orminge är inget som han tycker är särskilt märkligt.

– Det är nog mest alla utomstående som tycker det är konstigt. Jag har i alla år hoppat mellan bageri, konditori, restaurang och stjärnkrog. För mig är det same, same. Det kan låta som att en stjärnkrog är något helt annorlunda men det handlar om att serva gäster och att gilla människor och mat. Bageriet är mer en social mötesplats och en riktig bonus om det är goda grejer också.

På sitt bageri har han tagit med sig lite av arbetssättet från restaurangen och försöker få alla involverade och nyfikna på att testa nya saker.

Goffiga mackor

– Vi kanske inte arbetar som ett klassiskt bageri utan mer som en restaurang. På bageriet är vi kreativa sju dagar i veckan och inte bara en gång i halvåret som på en stjärnkrog.

Bland de populäraste mackorna på bageriet finns ”Tokyo” som här fylld med allt som förknippas med sushi. Haninge crossover uppskattas av många och i den finns caesardressing, rostbiff, avokado, parmesan, picklad rödlök och så pricken över i – rostad mandel.

– Haninge är en riktigt goffig macka! Tänk som en pizzabagare och fördela påläggen över hela mackan. Man vill inte bara får vissa saker i en tugga eller att det inte är något pålägg kvar i slutet av den.

Jag är chili-torsk i alla varianter

Daniels favoritsmaksättare är chili, utan tvekan.

– Jag är chili-torsk i alla varianter. Sriracha har nästan alla hemma och det är grymt att ha. Jag gillar alla former av hot-sauce, de piggar upp.

En riktigt god macka kräver en god dressing. Daniel utgår ofta från en majonnäs som helst ska vara hemgjord.

– Det är inte så svårt som många tror, det gäller bara att träna några gånger.

Den bästa mackan han någonsin ätit åt han vid ett besök i Bologna i början av året.

– Där äter man mycket mortadella och det är grymt. Det smakar som kall falukorv men med pistagenötter i och det är sjukt gott.

Mackan blir bara godare av att ligga till sig

Många gillar att ta med macka som picknick och det finns några som passar extra bra i utflyktskorgen tycker Daniel.

– Tonfiskmackan är bra, den blir bara godare om den får ligga till sig. Biff och bea-mackan leker med vår uppfattning om biff och bearnaisesås så den är god. Det kan vara gott med ost och skinka med dijonsenap också om man har en godare skinka och gruyerost.

Perfekt att använda rester

Förutom på sociala medier så hittar Daniel inspiration till nya mackskapelser i olika matprogram på TV.

– Chefs table är underbart, framför allt pizzasäsongen var magisk. Food & Fire med Niklas Ekstedt var otroligt härlig.

Att slänga ihop en snabbmacka till lunch är aldrig ett problem för Daniel, han ser bara möjligheter.

– Det är perfekt om man har rester hemma då är det enkelt att göra en macka, ekonomiskt och klimatsmart. Något krämigt som smör, majjo eller creme cheese, något pålägg, lök, ost och kanske några rostade mandlar och avsluta med färsk chili eller en chilisås. Allt blir lite godare med chili.

(5)

Haninge crossover – perfekt till lunch

”Haninge crossover” har allt vi svenskar gillar: caesardressing, rostbiff, avokado, parmesan, picklad rödlök och så pricken över i – rostad mandel.

(6)

Tokyo-macka med lax och wasabi

Viktigt för att få rätt sushikänsla är att du penslar laxen med soja, precis som på finare sushirestauranger.

(7)

New York tuna

För att lyckas med en riktig kick ass tuna sandwich måste du krama ur all vätska ur tonfisken enligt mackmakaren Daniel Lindeberg.

Boken ”Lunchmackor” av Daniel Lindeberg, Natur och kultur.
Boken ”Lunchmackor” av Daniel Lindeberg, Natur och kultur.

Daniels topp tre mackställen

  • Dåndimpen i Årsta har en lite New York-känsla, som en diner.
  • Sandhäxan i Stockholm är ett jättehärligt ställe.
  • Mò Mortadella Lab i Bologna är en kedja som bara gör mortadellamackor, det är riktigt gott.

Daniel Lindeberg

Ålder: 44.
Bor: Saltsjö-Boo.
Utbildning: Kock.
Yrke: Bagare på Daniel Lindbergs Bageri och konditori i Orminge.
Aktuell: Boken ”Lunchmackor”.
Instagram: dl_pastry

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.