Dante Zia i nytt program på Godare

Lagar lasagne och andra italienska favoriträtter

Publisert:

I sitt nya matlagningsprogram delar kocken Dante Zia med sig av sin stora passion för italiensk mat.

I serien lagar han sina absoluta favoriträtter som lasagne med en extra twist och en tiramisutårta. Välkommen på ”Middag hos Dante Zia”!

Berätta om ditt nya program!

– Jag lagar enkla, snabblagade och väldigt goda, framför allt italienska, rätter. Allt från pasta, lasagne med en twist och så klart min favoritdessert tiramisu, men i tårtformat.

Hur valde du vilka rätter du skulle laga i programmet?

– Det är mat jag brukar laga i mitt vanliga liv. Enkel mat som är kul att laga och som jag tycker om.

Var hämtar du inspiration till din matlagning?

– Dels från Italien men också varje gång jag går ut och käkar, då får jag alltid med mig någonting. Ofta kombinerar jag olika upplevelser och skapar något nytt. Jag älskar att titta i kokböcker men också på Instagram och på Youtube. Och så klart middagar hos mormor.

Vad bjuder mormor på?

– När jag var dagbarn hos mormor åt jag ofta fiskpinnar. Hon gör också den godaste köttfärssåsen. Men nu är hon ganska dålig så nu får morfar ta över matlagandet – med mormor som coach.

Vad lagar du oftast hemma?

– Det jag lagar allra mest är en god tomatsås. Eller lyxvarianten med burrata. Till vardags räcker det med mozzarella eller parmesanost. Det är det godaste jag vet. Jag gör ju inte en tiramisu i veckan, det gör jag inte. Det hade ju varit helt sjukt. Tänk om det finns de som gör det? Vilket sjukt beteende.

Vilka är dina favoriter bland de du lagar i serien?

– Jag gillar alla. Ha ha.

Var det något som inte gick som du tänkt?

– Jo, det hände och jag fick göra om min tiramisu men det blev bra till slut.

Du kommer bland annat att bjuda på en carbonara – vad är hemligheten bakom en riktigt bra carbonara?

– Jag gillar att använda guanciale, en lufttorkad griskind, som har så mycket smak jämför med vanlig bacon. Det blir en helt annan smakpalett eller konstverk, om nu carbonara kan vara konst. Det är en enkel rätt men många detaljer. Jag använder helst bara äggulor och så spär jag såsen med pastavatten så den får rätt konsistens. Och sedan på med riven pecorino eller parmesanost.

Tittar du på några matlagningsprogram?

–Jag har kollat på det mesta av Filip Poon, Italia Squisita, och så älskar jag att följa ”Sveriges mästerkock”. I nya säsongen gillar jag Hugo Nilsson. Och jag älskar juryn och Mischa Billing. ”Kockarnas kamp” ser jag på och Jamie Oliver.

Ska du titta på ditt eget program?

– Det ska jag göra. Det ska bli kul att se.

Dante lagar sina italienska favoriträtter i programmet.
Dante lagar sina italienska favoriträtter i programmet.
(78)

Lasagne med salsiccia, fänkålsfrön och mozzarella

Kocken Dante Zia bjuder på att rykande varmt och gott recept på lasagne med salsiccia i stället för köttfärs.

– Det finns inget rätt eller fel när man bygger ihop en lasagne, men den får inte vara för torr, säger Dante.

Dante Zia

Ålder: 29 år
Bor: Malmö.
Yrke: Kock, programledare, kokboksförfattare.
Utbildning: Civilingenjör.
Aktuell med: ”Middag hos Dante Zia” på tv-kanalen Godare.
Sociala medier: www.dantezia.se, @dantezia

Var visas tv-kanalen Godare?

  • Här hittar du dagens program i tv-kanalen Godare
  • TV-kanalen Godare ägs av Schibsted och är en tablålagd TV-kanal som distribueras via Telia, Telenor, ComHem, Allente, Ownit och Boxer.
  • Utvalda program visas även på Aftonbladet.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.