Bjud på godaste vegomaten i midsommar

Vegobloggarens bästa recept för en grön buffé

Publisert:
Tre olika vegetariska sillar
Tre olika vegetariska sillar

Det är juni, sommaren står i blom och Sverige är fyllt av goda grönsaker i säsong, söta jordgubbar och nyplockad färskpotatis.

– Aldrig är det så enkelt att äta vegetariskt som till midsommar, säger vegobloggaren Annie Månsson.

Ett somrigt uppdukat bord med vackra sallader, skålar med västerbottengubbröra och citronmarinerad fänkål. Flera små färgglada och vegetariska sillar. Örtsmördoftande kronärtskockor. Och självklart helt perfekt kokad färskpotatis.

Vem hade tackat nej till det midsommarbordet?

– Det är otroligt mycket grönsaker i säsong runt midsommar så man har verkligen chansen att vara kreativ, säger Annie Månsson, hållbarhetskonsult och bloggare på ”Vegokäk”.

Hennes favorit på det gröna buffébordet är en riktigt krämig gubbröra med kokt ägg, västerbottensost, gräddfil, dill och gräslök.

– Den blir alltid chockerande populär och ett måste hos mig på midsommar, säger hon.

Gubbröra med västerbottens­ost

Hållbarhetskonsulten och vegobloggaren Annie Månsson delar med sig av sina bästa recept
Hållbarhetskonsulten och vegobloggaren Annie Månsson delar med sig av sina bästa recept

Komplettera med syrliga sallader

Det är ett stort plus om midsommarmaten är enkel att förbereda – så att du kan njuta av firandet och slippa stå i köket hela dagen. Eftersom buffématen kan upplevas som rätt ”tung” i smakerna så tipsar Annie även om att komplettera med flera syrliga och härliga sallader.

– En jättegod och enkel favorit är citronmarinerad fänkål. Mandolina lite fänkål, ha på citronzest och dill och så är det klart!

Ett annat syrligt förslag är att hårdsteka zucchini och toppa med massor av citron och mynta som bryter av.

Citronmariner­ad fänkål

Tre olika vego-sillar

För den som är ute efter vegetariska alternativ till sillen så finns det egentligen tre tillvägagångssätt att välja mellan.

– Bara sillen i sig smakar inte så gott, det man är ute efter är smaken av marinaderna. Därför är just sillen superenkel att ersätta.

Annies tre förslag för att få till rätt smak och konsistens på vegetarisk sill är:

 • Sill av marinerad aubergine. Koka upp en kastrull med vatten. Skala och skär aubergine i sillstora bitar och koka i 3 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Krama försiktigt ur vätska ur auberginebitarna och lägg i 1–2–3-lag över natten och sedan i valfri sås, exempelvis skärgårdssås.
 • Sill av svamp. Använd antingen skogschampinjoner, ostronskivling eller shiitake. Skär svampen i mindre bitar och stek ner så att vätskan försvinner, den ska nästan halveras i storlek. Låt svalna och lägg i valfri 1–2–3-lag över natten.
 • Sill av tofu. Skär tofun i sillstora bitar och marinera. Ett tips är att använda rökt tofu, som ofta är lite fastare i konsistensen. Den rökiga smaken kan också ge en lite ”fiskig” känsla.

Ett annat gott alternativ är att bjuda på en riktigt krämig vegansk skagenröra med dill, gräslök och tångrom.

Recept vegansk skagenröra

(1)

Vegetarisk skärgårdssill

Koka färskpotatisen perfekt

Ett tillbehör som är givet på midsommar – men som kanske inte alltid får den omtanke och kärlek den förtjänar är färskpotatisen, tycker Annie.

– De flesta har potatis på bordet, men har man kokat den på rätt sätt? Där tycker jag att många snurrar bort sig ibland.

Här guidar hon till helt perfekt kokad färskpotatis.

 1. Välj jordig potatis. Det ska vara den sorten som du själv måste tvätta.
 2. Skrubba försiktigt. Alla jordrester ska bort men det tunna skalet med all smak ska sitta kvar. Dela potatisar som är stora så att alla har ungefär samma storlek.
 3. Salta vattnet rejält. Det ska vara minst två matskedar salt per liter vatten.
 4. Minska koktiden. Medelstora potatisar behöver koka i cirka 10–15 minuter. Känn med potatissticka! Den ska gå igenom utan att det är hårt i mitten, men den ska samtidigt inte bara glida igenom allt för lätt, då är potatisen överkokt.
 5. Ånga av potatisen. Låt potatisen stå 10 min under lock, med hushållspapper eller en ren kökshandduk under locket som fångar upp ångan.

Annie Månsson

 • Ålder: 32
 • Bor: Stockholm.
 • Gör: Hållbarhetskonsult, har instagramkontot Vegokäk och sajten vegokak.se.
 • Favoriter på midsommarbordet: Färskpotatis och jordgubbar till efterrätt.
Bjud på godaste vegomaten i midsommar
 • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.