Benjamin Eriksson vann ”Årets kockelev 2023”

Publisert:
Benjamin Eriksson, 18
Benjamin Eriksson, 18

Med chilikorven ”100 procent get” och en hängmörad biff serverad med bland annat gulärtskroketter tog Benjamin Eriksson från Mjölby hem segern i tävlingen ”Årets kockelev 2023”.

– Det känns fantastiskt, jättekul och helt overkligt, säger Benjamin.

Årets Kockelev är en tävling för gymnasieelever på restaurangskolor i Sverige där kockeleverna får visa upp sin talang och kreativitet i köket. Den 11 maj gjorde åtta finalister upp i finalen på Restaurangakademien i Stockholm.

Årets tema var ”regenerativt jordbruk” med uppgiften att tillaga en varmrätt med hängmörad ryggbiff, en tränad rätt och ett recept som skickats in i förväg.

Den som lyckades allra bäst var Benjamin Eriksson, 18, från Dackeskolan med följande motivering:

”Med fullt fokus, kunskap om råvarorna och en tanke som genomsyrar båda rätterna har vinnaren av Årets Kockelev 2023 via ett mycket fint handlag och ett bra arbete i köket presterat på en väldigt hög nivå.”

– Det känns fantastiskt, jättekul och helt overkligt. Jag hade inte en tanke på att vinna över huvud taget, säger Benjamin. Det är en väldigt rolig tävling där man pratar närproducerat, hållbarhet och ekologiskt.

Temat ”regenerativt jordbruk”, vad betyder det?

– Det är vanligt bondförnuft. Att jobba på det gamla sättet med kor som går ute och äter istället för att man samlar in halm från åkrarna och tar in i ladugården till exempel.

Tävlingen består av två olika delar och Benjamin hade skickat in recept på en chilikorv i förväg.

– Jag bor på en gård med gårdsmejeri som har getter. Korven är på temat ”100 procent get” med kött, ost, mjölk och grädde från getterna.

Benjamin Erikssons vinnarrätt.
Benjamin Erikssons vinnarrätt.

Den andra rätten som han förberett skulle passa tillsammans med den hemliga råvaran som visade sig vara hängmörad ryggbiff av en 16-årig ko.

– Jag blev glad för ryggbiffen, jag har lagat mycket kött. Till den lagade jag krokett på gulärtor smaksatt med lagrad ost och lime, grillad confiterad svamp fylld med baljväxt, rostad kycklingbuljong och en gräslökscreme.

Hur ska du fira vinsten?

– Det blir nog bara lite god mat med familjen.

På andra plats kom Robert Hansson, Luleå Gymnasieskola och på tredje plats kom Hugo Rundgren, Mjölby Gymnasium Dackeskolan.

Finalister i Årets Kockelev 2023:

Allfred Lilja från Tannbergsskolan, Lycksele

Anton Hultman från Österänggymnasiet, Kristianstad

William Malm från Österänggymnasiet, Kristianstad

Benjamin Eriksson från Dackeskolan, Mjölby

Hugo Rundgren från Dackeskolan, Mjölby

Mohamed Almosawi från Gymnasieskolan Vipan, Lund

Robert Hansson från Luleå Gymnasieskola, Luleå

Tilda Svensson från Apelrydsskolan, Båstad

 

Jury Årets Kockelev 2023:

Ulrika Brydling, Tävlingsledare Årets Kockelev

Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Operakällaren

Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, Urban Deli

Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, AIRA

Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlboms Mat & bar

Thilda Mårtensson, Commis Bocuse d’Or

Jenny Kvick, Restaurangakademien

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.