Ulrika tog ”Swedish fika” till Australien

Publisert:
Ulrika Barnes, 54, driver “Swedish Café” i Fremantle utanför Perth. Här kan man hitta allt från knäckebröd och lingonsylt till hembakta kanelbullar och räkmackor.
Ulrika Barnes, 54, driver “Swedish Café” i Fremantle utanför Perth. Här kan man hitta allt från knäckebröd och lingonsylt till hembakta kanelbullar och räkmackor.

När svenskarna i Perth längtar hem, tar de en fika hos Ulrika.

En kanelbulle på plats.

En påse ostbågar med sig hem.

– Så är det att bo utomlands – ibland behöver man ett svenskt hörn att krypa in i.

Flytten till Australien var en dröm - i början. Men när 54-åriga Ulrika Barnes man dog och hon blev kvar ensam och arbetslös kändes det hopplöst.

– Jag sålde allt hemma i Sverige, tog med mig katten och flyttade till Australien för kärlekens skull. Men vi hann bara vara gifta i tre år innan min man blev dödligt sjuk i cancer, berättar Ulrika.

Kort därefter dog mannen. Kvar blev Ulrika - med arbetsvisum men utan jobb. Väldigt långt från släkt och vänner i Hagfors och Stockholm.

– Det var tufft. Jag har ju en utbildning från riskhanteringsakademin, men det är svårt att få jobb som nyinflyttad i Australien. Så jag var tvungen att snabbt ta tag i mig själv och tänka om.

Tillsammans med en svensk kompis som också bor i Perth satte de sig och funderade på framtiden. Pratade och fikade. Och i stunden kom också idén - att introducera australiensarna för “the swedish fika”.

– Vi började baka en jäkla massa kanelbullar som vi sålde på marknader. Det var kul, men mycket slit och väldigt lite pengar, säger Ulrika som ändå inte kunde släppa fika-tanken.

Ulrika Barnes, 54, och Kalle Johansson, 67, fixar till det sista med semlorna.
Ulrika Barnes, 54, och Kalle Johansson, 67, fixar till det sista med semlorna.

När en lokal blev ledig i den färgstarka och turisttäta Perth-förorten Fremantle, slog Ulrika till. Nu skulle fikat få mer plats för svenska rätter och bli en anledning att sitta ner och småprata.

– Jag och min kompanjon Kalle renoverade och fixade i tre månader och sedan öppnade vi “Swedish Café” - precis när världen drabbades av corona. Inte bästa timingen direkt…

Det var tufft. I Australien var det av och till hårda restriktioner. Munskydd på. Stängda gränser och en stor rädsla för både viruset och för att bli vaccinerad. Turisterna fick inte komma in - invånarna ville inte gå hemifrån. Men Ulrika och Kalle kämpade på.

– Jag hade inte klarat mig om jag inte haft pensionen från min avlidna man att leva på. Australien är inget billigt land att leva i och att driva ett café i coronatider innebar en del beställningar och fortsätta pynta och fixa i lokalen, säger Ulrika.

Vaniljsås och bostongurka bakom disken

Vi sitter i en av soffgrupperna på det lilla caféet. Stället andas en blandning av tidigt 1900-tal och svenskt 50-tal. Bakom disken finns svenska varor som knäckebröd, vaniljsås, bostongurka och kardemummaskorpor med åtråvärda godsaker som kexchoklad, ahlgrens bilar och lakrits. På hyllor runt om i caféet trängs dalahästar och älgar med svenska veckotidningar, vikingaskepp och tavlor med motiv från Sverige.

– Jag vill att det ska kännas lite som hemma hos mormor. Att man på caféet får en upplevelse av att komma hem. En nostalgitripp - och en chans att träffa andra svenskar, säger Ulrika.

det är vardag i Perth där det i slutet av februari börjar gå mot vinter med “bara” 25-30 grader varmt. Svenska Ulrika Barnes flyttade från Stockholm till Australien - för kärlekens skull.
det är vardag i Perth där det i slutet av februari börjar gå mot vinter med “bara” 25-30 grader varmt. Svenska Ulrika Barnes flyttade från Stockholm till Australien - för kärlekens skull.
Kanelbullarna är otroligt populära. Och räkmackorna, köttbullemackorna, kladdkakan och våfflorna.

Nu är det inte bara svenskar som kommer till caféet. Fler och fler hittar till det lite udda svenska stället som är en motsats till stadens andra moderna och sparsmakade kaffehak. Och visst finns det vissa bagerivaror som går åt direkt;

– Kanelbullarna är otroligt populära. Och så räkmackorna, köttbullemackorna med rödbetssallad, kladdkakan och våfflorna. Vi gör ju allt från grunden… mandelmassa finns till exempel inte att köpa i affären. Eller färsk jäst. Man får hitta andra vägar, säger Ulrika och pudrar florsocker på ett gäng semlor som ett företag beställt och snart ska hämta.

Det är 35 grader varmt utomhus. Allt måste kylas för att behålla fräschheten. Semlor är en utmaning - med all fluffig grädde. 

”Saknar färskpotatis och jordgubbar”

Men även kostnader är en utmaning. Att flytta utomlands och starta eget är tufft. Förutom all byråkrati kan det ta flera år innan man faktiskt kan ta ut en lön. Så även för Ulrika och kompanjonen Kalle Johansson. 

– Hittills har vi knappt tagit ut någon lön alls, utan återinvesterat pengarna i caféet. Och vi jobbar 7-15 alla dagar utom måndag och tisdag då vi har stängt. Så det är inget lyxliv att driva eget här. Men i sommar ska jag ha semester och åka till Sverige…. äntligen! säger Ulrika.

Hon kan sakna de svenska växlande årstiderna. Vänner och familj. Färskpotatis och svenska jordgubbar.

– Det jobbigaste är att vara så långt bort från Sverige. Det bästa är att jag faktiskt vågat göra det jag vill och förstått att nästan allt går att göra  - även om man är själv.