Så blir klassiska mackor veganska och maffiga

Jävligt gott-bloggaren Gustav Johansson om vanliga ”vegomissen”

Publisert:

Mackor är också mat! Och ibland vill man bara ha en riktigt god och matig macka till middag.

Här bjuder Gustav ”Jävligt gott” Johansson på sina tre favoritrecept.

Han ger också tips på hur du undviker den vanligaste missen när du lagar veganskt.

Ibland vill man bara äta en riktigt matig macka till middag. Men macka… duger det som kvällsmat? Självklart säger Gustav Johansson, matkreatör och mannen bakom bloggen ”Jävligt gott”.
– En välfylld macka är perfekt när man är sugen på lite svulligare mat, kanske i soffan medan man kollar på fotboll på teve, eller tillsammans med polarna på en fest, säger Gustav.

 • Varför älskar man mackor så mycket?

– Vad är inte att älska med fett, kolhydrater och protein, skrattar Gustav.

Hans egen favorit är philly cheese steak-sandwich och grilled cheese-mackan. Men själv gör han veganska varianter på klassikerna. För Gustav är köttälskaren som för cirka 15 år sedan först blev vegetarian och sedan vegan – då av hälsoskäl.

– Jag hade tagit körkort, slutat cykla, och klämt i mig mängder av burgare på Burger king. Så jag gav mig själv en utmaning, där jag skulle äta vegetariskt i ett antal månader. Det kändes stört omöjligt, men jag sa till mig själv att om du grejar det här så bevisar du för dig själv att du inte är en liten lort.

Uppvuxen i Borlänge och van att äta hamburgare, kebabpizza och pappans ”grymma” husmanskost så var det minst sagt en omställning att börja leva på grönsaker.

– Men jag började experimentera för att se om jag kunde laga mina favoriträtter på nya sätt. För mat handlar ofta om hur man identifierar sig själv, vem man är och vad man gillar. Och jag var ingen rawfoodkille som ville leva på gröna drinkar och fräscha sallader. Hade jag ”tvingats” gör det, så hade övergången varit mycket svårare. Alltså var det viktigt för mig att hitta sätt att laga vegetarisk husmanskost och pizza.

Gustav Johansson delar med sig av sina bästa mackrecept.
Gustav Johansson delar med sig av sina bästa mackrecept.

Klassiska köttfärssåsfelet

Därav har han blivit vego-Sveriges expert på gott krubb och comfort food. En av utmaningarna när man vill laga veganska varianter är att få till den fylliga smaken. Många ersätter helt enkelt kött mot ett vego-alternativ, och lagar i övrigt på samma sätt.

– Men kött och ost har komplicerade smaker. Så du behöver fundera på vad det är för egenskaper som försvinner när du ersätter de råvarorna. Ibland tar du bort fett, som är en smakförstärkare. Fett får smakerna att sprida sig i munnen. Och tar du bort ko-ost, så försvinner även salt.

Han säger att det klassiska köttfärssåsfelet folk gör är att de ersätter köttfärsen med vegofärs, punkt.

Såsen ser då likadan ut, men smakar inget vidare. Så i med sojasås, soltorkade tomater, kanske lite stekt svamp och extra fett, så ska du se att det blir godare.

Supersmarrigt bröd

Något annat som är viktigt för att få till den supersmarriga mackan är brödet. Såklart!

– Att köpa fabriksbakat bröd är ingen hit. Köp istället en levain-limpa. Äter du inte så mycket bröd på en gång, så skiva det och lägg i frysen. På så sätt har du gott bröd hemma länge.

 • Och varför är just en kall öl så gott till matiga mackor?

- Det är för att kolhydrater, fett och salt funkar skitbra ihop med öl. Ja, man kan säga att de är ölets bästa vänner, skrattar Gustav.  

Vegan grilled cheese. ”En fantastiskt mumsig macka”.
Vegan grilled cheese. ”En fantastiskt mumsig macka”.
(25)

Vegan grilled cheese

– Perfekt till soppa. Du kan även fylla mackan med stekt lök, stekt bacon, jalapenjos, pesto, soltorkade tomater, surkål, kimchi och en massa annat gott, säger matkreatören Gustav Johansson.

Klassiker blir vegansk: Tunnbrödsrulle med kimchi.
Klassiker blir vegansk: Tunnbrödsrulle med kimchi.
(122)

Vegansk tunnbrödsrull­e med kimchi

Med några enkla knep gör du den klassiska tunnbrödrullen helt vegansk: Tunnbrödsrulle med kimchi!

Vegansk ”köttbullsmacka”.
Vegansk ”köttbullsmacka”.
(27)

Italiensk köttbullsmack­a

– Om inte den här mackan övertygar dig om att det är fullkomligt möjligt att leva utan kött, så vet vi inte vad, säger Gustav Johansson.

Mer vego i vardagen

Du kanske inte blir vegan över en natt, men vill få in mer vego i vardagen. Här är Gustav Johanssons tips på hur du ökar de gröna inslagen.

 • Krångla inte till det. Du behöver inte lära dig att älska helt ny mat. Börja med rätter du redan gillar. Laga exempelvis vegetariska varianter på köttfärssås, tacos eller burgare.
 • Byt inte ut allt. Du måste inte byta ut alla ingredienser på en gång. Till och med små ändringar, som att byta de vanliga grädden mot havregrädde är bra för klimatet. Men mitt tips är att byta köttfärsen mot formbar vego-färs så ofta som möjligt, för den är sjukt god!
 • Testa en grej tills den sitter, därefter kan du gå på nästa.
 • Välj vego när du äter ute. Det är en genväg för att få äta riktigt vällagad vegomat.
 • Utmana varandra. Skaffa dig en vän att anta utmaningen med, som din partner eller polare. Säg exempelvis att ”det närmaste halvåret ska vi äta vego tre dagar i veckan.” Det är alltid roligare att göra saker tillsammans.

3 öl som passar perfekt till mackor

Finns det något godare än en kall öl till en matig macka? Här är några favoriter just nu.

 • Alkoholfri: Brooklyn special effects, nr 19028, 15,90 kr – Med härlig smak av honung. Lättdrucken. Perfekt för sociala sammanhang.
 • Lyxöl: Omnipollo Levon, nr 1693, 49,40 kr – Nyanserad och humlearomatisk, med toner av skumbanan och grapefrukt. Lite dyrare, men innehåller 750 ml.
 • Glutenfri: Stone delicious IPA, nr 1301, 25,90 kr – Glutenfri öl? Ja, det finns nu flera alternativ på Systemet. Denna har en humlearomatisk smak med tydlig beska och inslag av grapefrukt, ananas, tallbarr och citronmeliss.

Gustav Johansson

 • Ålder: 34.
 • Familj: Sambon Sarah, bonusdottern Kirrin, 15 och dottern Zelda, 7.
 • Bor: Stockholm.
 • Gör: Matbloggare och kokboksförfattare.
 • Aktuell med: Bloggen ”Jävligt gott” och boken ”Klassiska rätter på veganskt vis.”
Så blir klassiska mackor veganska och maffiga
 • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?