En grönare och billigare nyårsmiddag

Publisert:
Vegetarisk nyårsafton med Malin Landqvist.
Vegetarisk nyårsafton med Malin Landqvist.

När Malin Landqvist bjuder på sprakande nyårsmiddag blir det gröna rätter som är lyxigt goda – men också hållbara och plånboksvänliga.

– Skippa det dyra köttet och gör den här maffiga, goffiga men eleganta nyårsmenyn som är vego. Det blir garanterat billigare!

Ett tindrande nyårsbord uppdukat med vackra sallader, en lätt och luftigt grön ärtsoppa, soppa crème ninon med en skvätt champagne, eller jordärtskockssoppa.

Till det föreslår Malin Landqvist en rödbetstartar och grönkålsgratinerad portabello med krämig potatispuré.

– Det här kommer att överraska gästerna! Först blir de kanske lite besvikna när de hör att allt är vegetariskt, haha, men inte sedan när de smakat. Då kommer de att vilja ha backning, lovar hon.

Matkreatören Malin Landqvist har skrivit en rad vegetariska kokböcker, nu senast som ”En grön jul” där hon bjuder på nytänkande jul- och nyårsrecept, utan att tumma på den magiska stämningen.

– Det är absolut inte svårare att fira ett grönt nyår. Snarare ovant. Det viktiga är att planera och komma på en meny i förväg.

Malin väljer champagne på nyår.
Malin väljer champagne på nyår.

Hennes förslag är att börja med att välja ut en huvudråvara till varmrätten, som exempelvis rotselleri som kan tillagas som en köttbit genom att mäta innertemperaturen eller smakrik portabellosvamp.

– Sedan brukar jag alltid välja tre tillbehör, ett krämigt, ett krispigt och ett luftigt. Kanske en len puré, en krispig sallad, och en luftig, varm sås till.

Vad dricker du till?

– Till portobellosvampen skulle jag servera champagne genomgående. Men annars skulle en rätt så fyllig, lite fatlagrad Chardonnay passar fint till svampen och smöret. Till desserten blir det en mousserande Moscato dÁsti.

Här har hon komponerat den ultimata menyn för ett grönt nyår.

Vegetarisk förrätt till nyår

Rödbetstartar med avokadocrème
(3)

Rödbetstartar med avokadocrème

– Det här är min variant av en blivande vegoklassiker. Välj om tartaren blandas innan den serveras eller om allt läggs upp i små högar runt självaste rödbetstartaren, så får var och en blanda ihop själv.

Rödbetstartar med avokadocrème och friterad kapris
Rödbetstartar med avokadocrème och friterad kapris

Vegetarisk huvudrätt till nyår

Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré
(2)

Grönkålsgrati­nerad portabello med potatispuré

Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré
Grönkålsgratinerad portabello med potatispuré

Lyxig efterrätt till nyårsafton

Rödbetstartar med avokadocrème
(3)

Rödbetstartar med avokadocrème

– Den tar noll tid att göra och är så himla festligt!, säger Malin.

Nyårsdessert med prosecco
Nyårsdessert med prosecco

När klockan närmar sig tolvslaget ställer Malin också fram ett stort fat med salta chips, tångkaviar, rödlök, gräslök och smetana till.

– Det blir ett perfekt snacks till champagnen, gott med sältan och det ser så festligt ut.

Hur får du middagen att kännas extra lyxig?

– Jag tycker att det är viktigt att duka fint, kanske med placeringskort. Att baka eget bröd känns lyxigt och blir dessutom billigare än att köpa. Att ge av sin tid är väl ändå bästa lyxen!

Till sist, hur ska du själv fira nyår?

– Min mamma fyller 80 år på nyårsdagen så jag tror det blir en lite lugn nyårsmiddag med nära vänner. Men vem vet, det kanske slutar med klackarna i taket!

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.