Dante Zia bjuder på hållbar vardagsmat

Avslöjar hemligheten till en smart veckomeny

Publisert:
Välj ut några klimatsmarta rätter som du blir riktigt bra på så blir det en del av din vardagsrutin, tipsar Dante Zia.
Välj ut några klimatsmarta rätter som du blir riktigt bra på så blir det en del av din vardagsrutin, tipsar Dante Zia.

Ibland smyger sig klimatångesten på hos kocken Dante Zia.

Därför har han tagit fram en hållbar veckomeny – där svenskarnas favoriträtter fått nytt liv i grön tappning

– Jag blev själv förvånad över hur gott det var, säger han.

Spagetti med köttfärssås, kyckling, köttbullar med gräddsås och korvstroganoff fortsätter vara favoriter på de svenska middagsborden.

Rätter som är älskade och folkkära – men som enligt Dante också kan kallas klimatbovar.

– Vi måste börja laga mat med mindre animaliska produkter. Om jag nu kan inspirera folk till att äta mindre kött så gör jag gärna det, säger kocken Dante Zia, känd bland annat från programmet ”Sveriges mästerkock”.

Ändra middagsplanerna för klimatet

I samarbete med Gunhild Stordalens stiftelse och Alpro har han därför tagit fram mer hållbara och hälsosamma varianter på klassiska rätter.

– Jag har stått hemma i mitt lilla kök på Nobelvägen i Malmö och laborerat fram den här menyn. Det har verkligen varit en upplevelse, det är ju ingredienser jag annars inte är så van vid att använda.

Resultatet blev en veckomeny som består av vad han själva kallar för ”ångerrätter”.

– Det är när man tänkt laga en av de svenska favoriterna, men baaam så ångrar man sig och gör en hållbar och hälsosam variant i stället, säger han.

Med namn som ”Spagetti med köttfärssåh, så spännande med belugalinser!”, och ”Guläsch, jag gör en rostad morotssoppa!” vill han få fler att laga hållbart till vardags.

Dante Zia med en tallrik rotselleri med panko – istället för kyckling.
Dante Zia med en tallrik rotselleri med panko – istället för kyckling.

”Är en klimatintresserad person”

”Ångerrätterna” bygger på den planetära hälsodieten, en tallriksmodell som är framtagen på vetenskaplig basis av Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet i samarbete med bland andra stiftelsen EAT.

Forskarna bakom rapporten menar att vi behöver ställa om kosten för att kunna mätta hela jordens befolkning med hälsosam mat inom planetens gränser, vilket tallriksmodellen ska hjälpa till med.

I korthet handlar det om att:

  • Äta mer växtbaserat. Den planetära hälsodieten innehåller en betydligt större mängd fullkorn, grönsaker, frukt, nötter, bönor, linser och andra baljväxter jämfört med hur vi äter idag.
  • Minska på köttet. Kött och mejeriprodukter är ett viktigt inslag men vi bör minska intaget rejält. Sikta på att äta max 14 gram rött kött, 29 gram fågel och 28 gram fisk – om dagen.
  • Halvera sockret. Vi behöver halvera mängden socker vi får i oss. Och minska matsvinnet med lika mycket. Faktum är att ungefär 30 procent av all mat kastas och det får tyvärr enorma konsekvenser för människor och miljön.

– Jag har alltid ätit väldigt mycket grönsaker, det är ju en stor del av det italienska köket så det ligger nära till hands. Jag är absolut en klimatintresserad person, säger Dante.

Första steget för nya middagsvanor

Han tillägger också att han själv har klimatångest till och från – men inte varje dag.

– För att dämpa den så brukar jag säga att om det är någonstans man kan börja så är det med att ändra sina middagsvanor.

  • Hur ändrar man enklast sina middagsvanor?

– Tanken är att använda mindre animaliska produkter, eftersom köttet har ett så stort klimatavtryck. Välj ut några klimatsmarta rätter som du blir riktigt bra på så blir det en del av din vardagsrutin. Det tror jag är hemligheten till att lyckas.

Fakta: Dante Zia

  • Ålder: 28
  • Gör: Kock, kokboksförfattare och programledare.
  • Bor: I Malmö
  • Favoritmat: Pasta med tomatsås ligger närmast om hjärtat.
  • Drömmer om: Att ha ett litet pensionat med restaurang i nån liten alpby i Italien. Och laga mat med bara lokala råvaror. 
(3)

Champinjon- och bulgurbollar à la Dante Zia

Champinjon- och bulgurbullar med pressgurka och gräddsås passar perfekt som en grön måltid mitt i veckan.

– Bulgur gör bollarna extra goda i konsistensen. Jag älskar det här receptet, säger Dante.

(2)

Rostad morotsoppa med myntagurka

Rostad morotssoppa är en riktigt god vardagsrätt. Här toppar Dante soppan med rostade kikärtor och en krämig gurkröra med mynta för extra smak och fräschör.

(3)

Dante Zias ”korvstroganof­f” med strimlad ostronskivlin­g

Strimlad ostronskivling är Dantes växtbaserade alternativ till klassisk korvstroganoff.

Han låter ostronskivlingen stekas ordentligt tills svampen fått rejält med yta. Grädde, timjan, dijonsenap och tomatpuré sätter smaken!

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.