“Jag blandar ner ost och skinka i våffelsmeten”
Emma Brink Rask är Godares helgprofil och tipsar om smaskiga våfflor
Läckert frasig och lite flottig, så ska en perfekt våffla vara enligt våffelproffset Emma Brink Rask som också är Godares helgprofil lagom till våffeldagen.
– Jag tycker att vi ska använda våffeljärnet mer än bara en gång om året, säger Emma.
Bakbloggaren Emma Brink Rask, mer känd som ”Brinken bakar”, gillar verkligen våfflor men tycker att hon äter dem alldeles för sällan.
– Det är precis som att man glömmer bort dem resten av året bara för att vi har en våffeldag. Men det är ju perfekt som lunch, fika eller brunch. Det är så trevligt med våfflor, de går inte att förbereda så det blir lite rörelse med en som gräddar våfflor och så langar man fram dem vartefter de är klara.
På lördag är det våffeldagen, ska du fira det?
– Ja, jag ska hänga med min 6-åriga systerdotter, min systers familj kommer hit. Våfflor är ett måste på våffeldagen. Det blir våfflor plus våfflor. Först blir det matvåfflor och sedan blir det dessertvåfflor.
Hur gör du matvåfflorna?
– Det kommer en del barn och tonåringar så jag tänkte mixa ner vita bönor i smeten, ingen känner av smaken men de blir mycket matigare och får mer näring. Sedan river jag i ost och blandar ner strimlad skinka. Grädda dom och ät som de är eller med en god grönsallad. Det blir nästan som en toast. I den andra varianten ska jag mixa ner färsk babyspenat i smeten, då får jag gröna våfflor som jag serverar med en klick skagenröra på. De blir lyxigare och mer för de vuxna.
Och de söta våfflorna, vad vill du ha på dem?
– Jag gör grundreceptet med frasiga våfflor. Jag ska göra vanlig vispad grädde och en som jag vispar upp med O’boy så det blir chokladgrädde. Och så dukar jag upp en syltbuffé med till exempel blåbärssylt, som jag gillar, hjortronsylt och jordgubbssylt. Och färska bär och frukt, det är egentligen inte säsong för det men det blir hackad banan och blåbär.
Är det okej att använda våffelmix?
– Ja! När jag var singel och bodde själv hade jag alltid våffelmix hemma. Det är perfekt om man bara är en person, då kan man göra exakt så mycket smet som går åt. Gärna med lite mer smält smör än vad det står på paketet, och med en nypa salt förhöjs smakerna. Så jag säger absolut ja, till mix.
Det kommer nya varianter av våfflor som halloumivåfflor, sushivåfflor och nudelvåfflor? Har du gjort några annorlunda varianter?
– Blir det verkligen en våffla bara för att man tryckt ihop det i ett våffeljärn? Jag tycker det är bra att vi använder våffeljärnet mer än en gång per år. Att man kan göra quesadillas eller halloumivåfflor är ju toppen. Men mycket annat känns mest som ett effektsökeri. Jag är mer för att inkorporera våfflor i vanlig mat, som i USA där man äter friterad kyckling med våfflor eller att man lägger tonfiskröra mellan två våfflor och äter som en macka.
6 tips för frasiga våfflor
- Vispa upp äggvita och vända ner i smeten så blir våfflorna frasiga men undvik att knäcka i hela ägg.
- Vispad grädde och kolsyrat vatten i smeten gör också våfflorna frasiga.
- Smör i smeten ger krispighet, utan smör kan våfflorna i och för sig bli krispiga men också torra. Man ska kunna hålla i våfflan utan att den viker sig men samtidigt bli lite flottig om fingrarna.
- Har du gott om smör i smeten brukar man inte behöva smörja järnet.
- Om järnet behöver smörjas, använd en pensel med lite smör på och pensla tunt, tunt innan smeten hälls i.
- Ska du göra många våfflor så lägg dom ett galler i ugnen på 50–80 grader så håller de sig varma och frasiga.
Brinkens ost- och skinkvåfflor med vita bönor
Ca 14 våfflor
- 100 g smör
- 400 g stora vita bönor
- 4 dl mjölk
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl riven ost
- 2 dl strimlad skinka
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- Smält smöret och ställ åt sidan.
- Skölj av bönorna och mixa dem i matberedare eller med stavmixer. Addera lite av mjölken om det behövs för att få en slät smet.
- Blanda samman bönorna med resten av mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Rör ner det smälta smöret.
- Vänd ner riven ost och strimlad skinka i smeten. Tillsätt salt och peppar.
- Grädda våfflorna tills de får fin färg och blir krispiga.
- Servera med en god grönsallad.
Emma Brink Rask
Ålder: 43.
Utbildning: Digital strateg.
Yrke: Bak- och dessertinspiratör och kokboksförfattare.
Bor: Stockholm.
Instagram: @brinkenbakar
Frasvåfflor – så blir de helt perfekta
– De här är gjorda efter konstens alla regler med vispad grädde och kolsyrat vatten i smeten så de blir perfekt frasiga, säger Emma Brink Rask.