Så väljer du rätt julöl till julbordet

Experten guidar runt bland årets sortiment

Publisert:
Julöl är traditionellt starkare och mörkare än vanlig öl.
Julöl är traditionellt starkare och mörkare än vanlig öl.

När mörkret faller i slutet av året lyfter försäljningen av mörk lager.

Här guidar ölexperten Lise Ljungman till några goda nyheter – och stämningsfulla klassiker bland årets julöl 2021.

– Utbudet är enormt, säger hon.

I Sverige har vi bryggt julöl i hundratals år. Den mörkare, fylligare och aningen starkare ölen ska kännas värmande, och passa fint till julbordets alla smaker.

– Våra julbord innehåller kraftfull mat som är väldigt salt och fet. Så det krävs ett kraftfullt öl för att matcha smakerna, säger Lise Ljungman.

Systembolaget har sitt fasta sortiment med julöl, där är det ett visst antal öl som återkommer varje säsong. Oftast är det öl som i stil påminner om den mörka, lite sötare öl som kommer från Bayern i södra Tyskland.

I dag kan man dock hitta många andra sorter med olika kryddningar och smaktillsatser.

– Det har skiftat de senaste åren, det är framförallt microbryggerierna som styr att det kommer in helt andra ölstilar i julölssortimentet.

Lise Ljungman håller i ölprovningar, jobbar på bryggeri och sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.
Lise Ljungman håller i ölprovningar, jobbar på bryggeri och sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.

Så mycket julöl dricker vi

Försäljningen av julöl i november – december ligger årligen ganska konstant på omkring 7 procent av den totala ölförsäljningen under perioden. År 2018 innebar det drygt 2,7 miljoner liter, enligt siffror från Systembolaget.

Men Lise tror att försäljningen kan öka i år.

– Utbudet och intresset för julöl har verkligen växt, speciellt när det kommer till det lokala sortimentet. Det är många mindre producenter som börjat med julöl bara nu i år.

Ipor och suröl trendar

En annan trend är att fruktigare ipor börjar ta plats bland julölen. För bara något år sedan var bryggeriet Stigbergets bland de första att släppa ipan ”Juleljus”, i år finns det betydligt fler.

– Ipor associeras annars med tropiska smaker och sommar, men i år har de kommit med saffransmak och andra juliga varianter.

Även surölstrenden har letat sig in på julölshyllorna.

– Brekeriets saffransjulöl har blivit otroligt populär och finns numera i Systembolagets standardsortiment. En jättetrevlig suröl med mycket saffran. Poppels, Morgondagens och Friends Company har gjort en knallröd variant som smakar glögg.

 

ÖL

Vad är en suröl?

När du väljer ölsorter till julbordet finns det några saker att tänka på.
När du väljer ölsorter till julbordet finns det några saker att tänka på.

Bäst öl till julbordet

När du väljer ölsorter att köpa hem till julbordet finns det några saker att tänka på.

– Vi har otroligt många olika rätter på julbordet och det är väldigt stor skillnad i smak på till exempel gravad lax och revbensspjäll. Eller sill och köttbullar. Därför är det bra att köpa hem lite olika varianter.

  • Till sillen och laxen passar någon lättare pilsner bäst. Idag finns flera pilsnersorter i julölsutbudet som fungerar jättebra på julbordet.
  • Till revbensspjällen och köttet kan du servera en mörk lager. En klassisk julöl som är lite kraftfull och söt.
  • Efter maten kanske du äter något sött framför brasan. Till det passar en sötare strong ale. En öl som man gärna sippar på lite längre och som inte används som törstsläckare.
  • Som alkoholfritt alternativ rekommenderar Lise ”kalasjulölen” från Nils Oscars. Det är en amber lager med tydlig rostad karaktär.

– Den är riktigt god, det finns en mängd riktigt bra substitut för vanliga julöl i årets sortiment.

Waxholm julöl, Jenny Nyström Julbrygd, Jacobssen julöl, Brekeriets lusselelle, Jämtlands julöl.
Waxholm julöl, Jenny Nyström Julbrygd, Jacobssen julöl, Brekeriets lusselelle, Jämtlands julöl.

Lises bästa julöl 2021

  1. Jenny Nyström julbrygd. Det här är en mjuk, fin och fruktig amber ale. Den smakar lite marmelad och pomerans och har även en aningen lägre alkoholhalt på 4,5 procent. Perfekt att börja kvällen med.
  2. Waxholm julöl. En mörk och dunkel lager med maltig smak och inslag av knäckebröd, torkad frukt, mörk sirap, kaffe och choklad.
  3. Jacobsen Naked Christmas Ale. En kraftfull ale som passar bra till ostdelen på julbordet. Ölet är bryggt med katrinplommon som gör ölet väldigt fruktigt och ger djup i smaken som gör att den orkar bära ostens sälta.
  4. Brekeriets lusselelle. En suröl smaksatt med saffran. Den har en väldigt kryddig, mycket syrlig smak med inslag av apelsin och ljust bröd. Passar perfekt till ris à la Malta.
  5. Jämtlands julöl. En strong ale som är perfekt att sitta och sippa på framför brasan. Den är maltig, mörk och har en sötare karaktär. Den har även lite brända karamelltoner.
Lise Ljungman.
Lise Ljungman.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.