Fredrik Nyléns bästa tips för bullbaket
Fyll hemmet med doften av nybakade bullar. Bakproffset Fredrik Nylén, med bloggen Fredriks fika, delar med sig av sina absolut bästa tips till en perfekt deg för fluffiga och saftiga bullar.
Får Fredrik Nylén själv välja så blir det kardemummabullar till fikastunden.
– Jag älskar kardemummabullar. Den godaste kardemummabullen jag någonsin ätit åt jag i fikastaden Alingsås. Den var så smörig att den knappt höll ihop, det var verkligen extra allt, helt perfekt, säger Fredrik.
Köpebullar må vara gott men hembakat smakar ändå alltid bäst enligt Fredrik.
I videon visar han hur han gör den perfekta vetedegen.
Här nedan delar han sina allra bästa tips för att lyckas med bullbaket varje gång.
Fredrik Nyléns 5 tips för bästa vetedegen
- Använd vetemjöl special, det är ett starkt vårvete som ger fluffigare och saftigare bullar.
- Använd rumstempererat smör. Du kan ta fram smöret redan dagen innan bakandet.
- Väg alla ingredienser så får du alltid samma resultat.
- Använd hela kardemummakärnor som du mortlar, det blir extra gott.
- Degen ska inte kladda av sig på fingrarna, då är den redo för jäsning.
Fredrik Nyléns goda kardemummabullar
Med några smarta trick får du till en deg som ger perfekt fluffiga och saftiga bullar. Fredrik visar också hur han snurrar ihop bullarna på tre olika sätt. Klicka på länken ovan för att komma till receptet.
17 frågor och svar om bullbaket
Vilket mjöl passar bäst i bullar?
– Vetemjöl special, då blir bullarna extra fluffiga och saftiga. Vetemjöl special binder fint och glutenet blir bättre, det är stor skillnad. Har man bara vanligt vetemjöl hemma så går det också bra så klart.
Smör eller margarin?
– Alltid smör. Om du inte är mjölkallergiker. Jag älskar smör.
Hur länge ska man knåda degen?
– Cirka 10 minuter i maskin tills degen känns elastisk.
Ska man knåda för hand eller i maskin?
– Helst i maskin för det blir bättre resultat. Det blir bra för hand också men man får jobba hårdare.
Hur länge ska degen jäsa?
– Cirka 30 minuter – till dubbel storlek. Om man har bråttom kan man fuska med första jäsningen, men aldrig med andra, man kan dra ned tiden till häften.
Hur länge ska de utbakade bullarna jäsa?
– De ska jäsa i 30 minuter. Det är så klart olika beroende på hur kallt eller varmt och vilken luftfuktighet det är. Enklaste tricket är att trycka på bullen med fingret, den ska återfå sin form ganska direkt, då är den färdigjäst.
Kan de jäsa för länge?
– Ja, om de jäser upp och blir stora kan de sjunka ihop igen. Då orkar inte degen hålla upp dem.
Varför fastnar bullarna i pappersformen ibland?
– Det har jag aldrig varit med om men det kanske är dålig kvalitet på formen.
Kan man värma bullar igen?
– Egentligen inte men det är klart att det går. De blir lite torra, men det går.
Varför blir bullarna platta?
– De kan vara överjästa eller när man formar bullen så ska man tighta till degen, gör du en väldigt lös knytning så kan de bli platta. De kan också vara underjästa.
Varför blir degen hård?
– Då har du haft i för mycket mjöl. Se till att väga ingredienserna så blir inte degen för hård. Har det redan hänt kan man försöka arbeta in mer rumsvarmt smör. Tillsätter man mer vätska får man jobba en del för att få in den i degen.
Varför blir bullarna brända i botten?
– Man kanske har råkat sätta på undervärme. Alla ugnar skiljer sig otroligt mycket så man måste bli kompis med sin ugn. Blir de alltid brända i botten så måste du ju ändra något med tid eller temperatur. Se angivelserna med ugnen som riktlinjer.
Varför blir de degiga?
– Då har du bakat dem för kort tid eller haft för låg värme.
Varför blir bullarna torra?
– Antagligen har du haft i för mycket mjöl. Då får man doppa dem i mjölk när man äter.
Hur ska bullarna se ut när de är färdiga?
– De ska vara gyllene både ovanpå och under. Lyft med en gaffel för att titta under dem. Baka hellre lite för kort tid än för lång. De bakas alltid lite till efter att de tagits ut ur ugnen, även om de läggs över på galler.
Hur ska man förvara bullarna?
– Frys in alla du inte ska äta direkt efter att de svalnat helt. Vänta inte till dagen efter.
Är det alltid billigare att baka eget.
– Nej, inte med priserna som är nu men det blir alltid godare.
Fredrik Nylén
- Bor: Hofors.
- Titel: Bakbloggare, fotograf, bakboksförfattare.
- Blogg: fredriksfika.allas.se
- Instagram: @fredriksfika
- Youtube: Fredriks Fika
Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.
Mer på Godare
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Laga mat med mandolin – tips på populära modeller
ARTIKLAR
17 läckra sillrecept
- Snabblagat
Grekisk pastasallad med kassler
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Fina och smidiga presskannor som gör gott kaffe
Kokt torsk med äggsås